Ankara Gündem l Ankara Haberleri l

Dünya genelinde 22 yılın en yaygın faiz artışları yaşanıyor

Dünya

Türkiye'de hükümet faiz indirimleri ile döviz kurlarını ve enflasyonu yükseltirken, dünya genelinde son 22 senenin en yaygın ve hızlı faiz artışları dalgaları gerçekleşiyor.

Dünya genelinde 22 yılın en yaygın faiz artışları yaşanıyor

Türkiye'de hükümet faiz indirimleri ile döviz kurlarını ve enflasyonu yükseltirken, dünya genelinde son 22 senenin en yaygın ve hızlı faiz artışları dalgaları gerçekleşiyor.

Türkiye'de hükümet yüzde 70'e dayanan resmi enflasyona rağmen yüzde 14'lük politika faizlerinde ısrar ederken, dünyada son 22 senelik dönemin en yaygın faiz artışları oluşuyor.

Konuyla ilgili dün bir analiz yayımlayan İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, son üç ay içerisinde dünya genelinde merkez bankalarının 60'ın üstünde politika faizi artışı kararına gittiği ve bunun 2000 senesi başından bu yana en yüksek rakam olduğu belirtildi.

Valentina Romei imzalı analizde, “Ucuz para çağı sona ererken, dünyanın büyük bölümünde borçlanma maliyetleri artıyor” ifadelerine yer verdi.

Enflasyonun birkaç ülke dışında bütün dünyada politika yapıcılar için bir endişe kaynağı haline geldiğine işaret edilen analizde merkez bankalarının faizleri artırarak para politikalarını sıkılaştırmakta olduğuna işaret edildi.

Maviler faiz artışı sayılarını, kırmızılar ise faiz indirimlerini ifade ediyor.

TABLO HIZLA TERSİNE DÖNÜYOR

Faiz oranlarının son 10 yılda çoğu gelişmiş ekonomide benzeri görülmemiş en düşük seviyelerin yakınında gezindiğini ve bazı örneklerde sıfırın altına gerilediğini hatırlatan FT'ye göre, rakamlar, 2008’deki küresel mali krizden bu yana benimsenen ve pandemi sırasında daha da artan çok gevşek para politikalarının ani ve coğrafi olarak yaygın bir şekilde tersine döndüğünü gösteriyor.

Analizde, para politikasındaki ani ani değişimin, Rusya’nın şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana artan enerji ve gıda maliyetleriyle ivmelenen enflasyonun birçok ülkede on yılların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla gerçekleştiği vurgulandı.

DOLARIN PATRONU DA FAİZ ARTIRIYOR

Dünya ekonomisinin bir numarası olan ABD’de merkez bankası (Fed), nisanda yüzde 8,3 ile 40 yılın zirvesine yakın seviyede olan enflasyonu frenlemek üzere mart ayında faiz artışlarına başlamış ve mayısta 50 baz puanlık faiz artışına giderek 22 yıl sonra ilke imza atmıştı.

Politika faizini yüzde 1’e yükselten Fed’in, önümüzdeki aylarda faiz artışlarına devam etmesi beklenirken, ABD ekonomisinde ve küresel ekonomide yavaşlama endişeleri de faiz artış hızını etkileyecek.

Nisanda enflasyonun yüzde 7,4 ile rekor kırdığı Euro Bölgesi için de Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeyi durdurma ve faiz artırma hazırlığı yapıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.