Ankara Gündem l Ankara Haberleri l

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Eğitim

Zabıt katipliği, adliyelerde gerçekleştirilen davalarda, seçim kurulları içerisinde ve icra dairelerinde, hem yazışma türü olarak hem de dosyalama işlemlerinin gerçekleştirilmesinden, duruşma tutanaklarının düzenlenmesine varıncaya kadar, tüm kalem işlerini kapsamakta olan görevlerle yükümlü meslek grubuna verilen addır.

Zabıt katiplerinin atama durumları Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Peki zabıt katibi ne iş yapar?

Mahkemelerde hakimlerin söylemiş oldukları her sözcüğü yazıya geçirmek ile sorumlu olan yardımcı yargı çalışanları "Zabıt Katibi" şeklinde tanımlanır. Zabıt katibi kalem işlerinin yanı sıra bir de mahkeme ve savcılığa türlü sebeplerle istek ya da şikayette bulunmak için gelen yurttaşlarla da iletişime geçen ilk görevlidir. Sorunlara çözüm getirebilmek için, vatandaşlarla son derece etkin bir şekilde iletişim kurmak zorundadır.

Zabıt Katibi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Zabıt katibi, üzerinde çalışmakta olduğu davaların kalem işlerini en iyi biçimde düzenlemek şartıyla çeşitli görevleri üstlenmek durumundadır. Yerine getirmesi gerekmekte olan görevlerden bir kısmı şöyledir:

Dosya ve evrakların sisteme verilen süre içerisinde kayıt edilmesini sağlamak Yargılama sürecinde bulunan dosyaları eksiksiz ve düzenli olmak koşuluyla muhafaza edebilmek, Müzakereleri yazılı şekilde, haklarındaki takip işlemlerini devam ettirmek, Serbest bırakma ya da tutuklama yazıları ile ilgili bulunan hüküm özetlerini vaktinde çıkartıp, ilgili makama teslim etmek, Nafaka ya da miras gibi davalarda alınmış olan kararları adliyede yer alan diğer görevlilerden önce tamamlayıp yazmak, Mahkeme dışında bulunan hakim huzurunda gerçekleştirilecek olan bütün işlemlerde hazır bulunmak, İşlemleri bitmiş olan dosyaların arşive gönderimini tamamlamak, Tebligat evraklarını hazırlamak.

Zabıt Katibi Olmak İçin Ne Gerekir?

Zabıt katibi olabilmek için mesleki teknik liselerin adalet bölümlerine bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim almak gerekmektedir. Ek olarak Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini tamamlayan kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilmektedir. Buna ek olarak herhangi bir orta öğretim, ön lisans ya da lisans programı mezunu olanların, KPSS sınavından 70 puan almış olduğu takdirde Adalet Bakanlığı tarafından açılan Zabıt katibi ilanlarına başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Zabıt Katibi Olmak İçin Alınan Eğitimler

Zabıt katibi olmak isteyenlerin katip olarak göreve başlamadan önce mesleki anlamda teknik eğitim alma koşulu bulunmaktadır. Adalet Meslek Yüksek Okulu kapsamı içerisinde verilen bazı dersler şunlardır:

Adalet Meslek Etiği, Anayasa Hukuku, Yargı Örgütü, Klavye Teknikleri, Büro Yönetim Teknikleri, Hukuk Başlangıcı, Medeni Usul Hukuku Bilgisi, Ceza Hukuku Bilgisi.

Adalet Bakanlığı Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadardır?

Adalet Bakanlığı zabıt katibi maaş tutarları şöyle sıralanmaktadır:

Lise ya da ortaokul mezunu olan ve Adalet Bakanlığı zabıt katibi olarak görev yapan kişi 4.300 TL maaş alır.

Önlisans ya da lisans mezunu olarak Adalet Bakanlığı zabıt katibi görevini sürdüren kişi 4. 336 TL maaş alır.

Lise mezunu olan meslekte bir seneyi tamamlamış Adalet Bakanlığı katibi ise 4.336 TL maaş almaktadır.

Bu maaşlarda verilen tutarlar zabıt katibinin maaşına alabileceği ek ödenekler dikkate alınmaksızın hesaplanmış olan net maaşlar olmaktadır.

Deneyimli Zabıt Katiplerinin Maaşları Ne Kadardır?

Deneyimli zabıt katiplerinin aldıkları maaş tutarları şu şekilde sıralanabilir:

Meslekte 5 yıllık deneyime sahip olan zabıt katibi 7/3 kıdeminde ise 4.500 TL maaş almaktadır.

Meslekte 10 yıllık deneyimi bulunan zabıt katibi 5/2 kıdemimde 4.600 TL maaş almaktadır.

Mesleğinde 25 sene süre boyunca çalışan ve ¼ kıdeminde olan zabıt katibi 5.750 TL maaş almaktadır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.