Ankara Gündem l Ankara Haberleri l

2021 Sonu 2022 Başında İmar Affı Yeniden Gelecek Mi?

Ekonomi

2021 senesinin son dönemi ve 2022 yılının ilk ayları için imar affı tekrardan çıkacak mı? İmar affı için hem beklentiler yükseldi hem de konuyla ilgili aramalar arttı. İşte imar affı ile ilgili son gelişmeler.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2021 senesinin sonunda ve 2022 senesi başında imar affı ile ilgili olarak konuyu Meclis'e taşıyıp taşımayacakları merak konusu oldu. Yeni dönem için düzenleme ile ilgili olarak vatandaşlarda beklentilerin yükseldiği ifade ediliyor.

İmar Affı Nedir?

Gecekondu ve imar mevzuatına bakılarak inşa edilmeyen yapıların uygulanma ve mülkiyet sorunlarını düzenleyen kanun imar affı ya da imar barışı diye isimlendirilmektedir. İlk defa 1984 yılında çıkarılmış, imar affı ile çarpık ve kaçak yapılaşma engellenmeye çalışılmıştır.

İmar Affı Neleri Kapsamaktadır?

İzinsiz inşa edilmekte olan çoğu gayrimenkul imar affı kapsamı altındadır. Bu aftan yararlanma hakkı bulunan kişiler için 6785 sayılı kanun uygulanmaktadır. Öte yandan, kanunlara göre, B bendi haricinde belediye ve mücavir alan içerisinde bulunan sanayi, turistik, depolama, tarımsal alanlarda, askeri bölgelerde yer alan yapılar ve boğaz hattında bulunan diğer yapılar imar affı kapsamı dışında yer alır. Peki imar affı çıkacak mı?

İmar affı 2021 sonunda ya da 2022 yılının başında çıkacak mı?

Geçtiğimiz senelerde uygulanan imar affı düzenlemesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın devletle barışmasına yol açıldı.

Yüz binlerce kaçak yapı kontrol altına alınmışken ayrıca düzenleme kapsamında milyarlarca TL'lik kazanç sağlanmış oldu. Üzerinden uzun bir zaman geçen imar affı düzenlemesinin ise yenilenmesi ile ilgili olarak talepler yükseliyor.

2018 senesinin uygulamaya konulmuş olan imar affı ya da imar barışı düzenlemesi ile vatandaşların yaklaşık olarak 7.2 milyon kaçak yapı, yapı kayıt belgesi almış oldu. O dönem imar affı düzenlemesi için 3 milyon 141 bin kişi başvuru gerçekleştirdi. Başvuru süreci uzatılmış olan ve 15 Haziran 2021'de süresi imar affının sonunda ise toplam olarak 25.5 milyar TL kazanç geliri sağlanmış oldu.

Geçmiş dönemlerde kaçak yapılar için başvuru yapamamış ya da başvuru gerçekleştirmiş ancak düzenli ödemelerde problem yaşayarak yapılandırması bozulmuş vatandaşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ikinci şans arıyorlar.

Çevre Bakanlığı'ndan İmar Affı İçin İkinci Şans Çıkacak Mı?

İmar Affı düzenlemesinin hemen sonrasında da özellikle yapılandırması iptal edilmiş olanlar ödeme yapamayanlar ve başvuru sürecini kaçırmış vatandaşlarımız için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ikinci düzenleme beklenmiş oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile diğer üst düzey bakanlık yetkilileri imar affı ile ilgili olarak uzun zamandır açıklama gerçekleştirmediler. Ortada bulunan konunun hem artan istekler hem de ek gelir kaynağı olması için tekrardan gündeme gelebileceği değerlendirilmekte. Düzenleme için 2021 yıl sonu ile 2022 ilk dönemlerinde adım atabileceği söyleniyor.

Yeni Bir İmar Affı Düzenlemesi Şart

Vatandaşların problem yaşadıkları imara aykırı olan, ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı yapılar ile alakalı durumların ortadan kaldırılması ve bu yapıların kayıt altına alınması için imar affı şart oluyor. 2018 senesinde çıkan düzenlemeden yararlanamayanlar, başvuru yapıp hakları kaybolmuş olanlar ve yeni problemlerin çözümleri için Çevre Bakanlığı'nın adım atması isteniyor ve beklenmekte. Bakanlık en başta düzenlemeden faydalanmayan ya da yararlanıp da taksit ödemelerini yapamadıklarından ötürü haklarını kaybedenlere yeni bir şans sağlamalı. Vatandaşlar için yeni bir imar affı düzenlemesi şart gibi görünmekte.

Yorumlar (33)

Yasemin 2 Yıl Önce

Kendi tapulu arsasinda olanlar tekrar düzenlenmeli

Tolga Akıncı 2 Yıl Önce

2018 yılında çıkan İmar barışında yüzbinlerce vatandaşımızın yapı kayıt belgeleri iptal edilmiş, belediyeler yüksek para cezaları kesmiş, yıkım kararı alınmış, imar kirliliği suçundan dava açılmış ve hapis cezaları verilmiş, içinde bulunan yüzlerce memurun memuriyeti tehdit altında bulunmaktadır. Yeni imar barışının çıkarılması İmar barışı tarihini 2107 yerine son ödeme tarihi olan 30 Haziran 2019 olarak güncellenmesi tüm sorunları çözecektir.

özgür sağlam 2 Yıl Önce

Bu ekonomik koşullarda insanların ev sahibi olması imkansız. Devletimizin barınma hakına saygı duyup vatandaşına şevkat elini uzatması lazım.

Metin 2 Yıl Önce

Hemde dört goz ile bekliyor vatandas. Yapi kayit belgesi iptal olan milyonlarca vatandas var

Kaptan 2 Yıl Önce

Yasa yanlıs anlasıldı, dogru duzgun de anlatılmadi, koy evimize yapı kayıt belgesi aldık 2 sene sonra belgemizi iptal ettiler tum huzurumuz kacti ailece paikolojimiz bozuldu acil bir duzenleme bekliyoruz, ozel likle kendi tapulu yerine yapanlar a kolaylik saglanmali

Yavuz 2 Yıl Önce

Tolga akıncıya katılıyorum.ayrıca rant için ev yapanla ihtiyacını karşılamak için ev yapanlar ayrılmalı. 25 yıllık birikimini köyde bir eve yatır gelsin belediye ceza kesip yıkacağım desin. Köyde Barınma hakkın yok. Git betonların içinde yaşa. Bıktım bezdim usandım nered bulaştık bu işe.

Cennet 2 Yıl Önce

Bizde 3 senedir 4 gözle bekliyoruz affın gelmesini bekliyoruz 8 ay önce temel attık durdurdular hala bekliyoruz kendi arsamızda bi yuva kuramıyoruz kaynanam gollerle bir yaşıyoruz olmuyor lütfen biri duysun artık

Kemal Tekce 2 Yıl Önce

Sayın çevre ve şehircilik bakanımızdan ricamız yapı kayıt belgesi alıp iptal edilenlere bir şans verip evleri yıkılmaktan kurtarmasıdır birçoğu yıllardır biriktirdiği parasını eve verdi yıkmakla daha milleti devlete küstürürüz yapmayın yazıktır birçok vatandaşımız bu yûzden piskolojisi bozuldu ..

Ahmet 2 Yıl Önce

Eski evimiz yıkıldı.yerine yeni ev yaptm.ve tapulu ev.ama evim mühürlendi.imardan faydalanamadım.tapulu ev diye.bişey olmaz diye.tapu işe yaramadı.yardm bekliyoruz.devletimizden

Nermin Aydın 2 Yıl Önce

benim bag evim yandı yapıkayıt belgem iplal odu dediler bana yeniden hak verirıermi böyle bir şansım olurmu ?

Malik duranal 2 Yıl Önce

Maddi imkansızlık kardan dolayı bölgenin raiç bedeli yüksek oluşu nedeniyle imar barışına baş vuramaöıştım 2004den önçe yapılmış olmasına rağmen problem yaşıyorum tekrar imar barışını çıkmasını bekliyoruz

Erdal 2 Yıl Önce

Emeklilikte biraz huzur dolu günler geçirmek için tüm birikimimizle yaptığımız evi başımıza yıkmak istiyorlar. Yazık değil mi

Sami 2 Yıl Önce

20 yıllık öğretmenim 4 çocuğum var 20 yıllık tüm birikimimle bir ev alamıyordum kendime ait olan arsaya 5 katlı bina yaptım. Devletimizin şevkat eline uzatmasını bekliyoruz evlatlarımla birlikte.

MURAT ÖZTÜRK 2 Yıl Önce

Sayın MURAT KURUM Kendi tapulu yerine ev yapanlara yeniden imarı barışı çıkmalıdır DEVLET barınma ihtiyacını görmezden gelemez çok acil uygulama yaplmalı YIKIM HAPİS CEZA ÇOK ACİL YARDIMLARINIZI ARZ EDERİZ

Meltem 2 Yıl Önce

Yapı kayıt belgemiz iptal edildi 2017 yılından sonra yaptığımız için cezaları ödedik mahkemede yargılandık şimdi yıkımla karşı karşıyayız devletimizin acilen duruma el atması gerekir imar barışında güncelleme yaparak kendi tapulu arazisine ev yapanlara bir hak tanırsa binlerce mağdur vatandaş rahat bir nefes alır iki senedir korku ve endişe ile yaşıyoruz devlet vatandaşına zulüm etmemeli yıkımların kimseye faydası yok çevremde üç ev yıkıldı çevre görüntü kirliliği asıl şimdi oldu heryer moloz yığını bakanlık bu kadar tepkiye karşı neden duyarsız anlamıyorum neden çözüm yerine yıkımı seçiyorlar

Mehmet 2 Yıl Önce

Bence de af çıkmalı kendi arazime ev yaptım ama o bile çok görülüyor devletimiz son ve son bir af daha çıkarmalı hemde yıkmak yerine devlete gelir elde edilmiş olur benim mantığım da saygılar ,,

Vatandaş 2 Yıl Önce

Bu ekonomik sıkıntılar içinde imar barışı başvurusunu yapıp maddi imkansızlık san dolayı ödemelerini yapamayan veya ödemelerini yapmak için bankalara borçlanan ve aynı dönemde ortaya çıkan covid belası yüzünden iyice ekonomik sıkıntıya giren ve belgeleri iptal olan vatandaşa hiç kimse ne haledesiniz denilmedi bu da yetmezmiş gibi çoğunun evi barkı başlarına yıkıldı bunlara gözlerimizle şahit olduk Allah ta şahittir ki çok kişiye haksızlık edildi halen daha bu ve bunun gibi sorunların çözümünü seçim KUMBARASINA atılıyor tabi bu süreçte elektrik ve susuz kalanlar bu ülkenin vatandaşı değil ya o elektriği kesilen hanede bir yaşam destek cihazına bağlı bir insan yaşama tutunmaya çalışıyorsa diyen bir akıl varmıdır sizce bakalım neler olacak inşAllah yetkililer bir an önce konunun ciddiyetine varırda seçim kumbarası değil de gerçekten vatandaşın sorunlarını çözmeyi hedefleyen bir yönetim anlayışını benimser demek ten başka bir çare görünmüyor Allah bu durumdakilerin yardımcısı olsun .

Süleyman aysel 2 Yıl Önce

Sayın bakanım murat kurum herkes gibi bende imar barışının çıkmasını bekliyorum hisseli parsel olamasına rağmen yerimiz mudanya mesudiye 2004 senesinde çıkan kanunla 2015.te hisseli tapulasma suyumuzu ceyranimizi.resmi olarak aldık 30.mt bildirilmiş binamızda mevcut daha sonra 2020 yılı torunlarım dünyaya geldi 3 torunum var cumartesi pazar gelip yatsinlar diye birer göz oda 2 kat altı garaj üstü 75.mt kare ev yaptım ziraat bankasından çektim 3.bankaya 3.binlardan fazla para ödemekteyim su anda zor geçiniyorum yetmez gibi mühür çevre kirliliği için mahkeme görüyorum yetmedi yıkım kadarıda aldı mudanya meclisi yazık değilmi sayın bakanım suçumuz var kaçak yaptık fakat alalı bu yeri tam 35.sene olmuş niye bugüne kadar mudanya belediyesi imar planını yapmamış belediyenin hicmi suçu yok sayın bakanım benim mehmiccigime kurşun sıkan pekkali bile pişmanlık yasasından faydalanıyor 40.sene defter tuttum bu vatana ikitane evlat okuttum üniversite bitirdiler bumu olacak mükafatı yazıktır günahtır onca insan bu yasayı bekliyor biz devletimizle kavga değil barış bekliyoruz lütfen vakit geçirmeden bu imar barışının bekliyoruz yoksa onca emek boşa gidecek başımızı sokacak ev yaptık sayın bakanım bu konuyu acilen gündeme getirip meclisten geçirin devletimizde hem para kazanacak hem millette devletimizle barış içince yaşayacak saygılarımla yıkım çözüm değil sayın bakanım.saygi.ve sevgilerimle.

Haydar 2 Yıl Önce

Köyde biraderim ve çocukları evimi yaktı yanan yanan evimin yerine köy muhtrından alarak kaymakama gittim tekrar ev yapabilirmiyimdiye kaymakam köy muhtrına köy karar defterine işle diyerek evi yapa blecegimi söyledi evi yaptım evi yakan kişiler kaçak ev yapıyor diye Çankırı il özel idaresine şikayette bulundu şu anda il özel idaresi tarafından yıkım kararı çıktı bende şu anda İmar affı bekliyorum öncelikle devletimize adalet bekliyoruz mevlam neyler neylerse güzel inşAllah

abdil kalkan 2 Yıl Önce

elimdekini ulkeme ketirdim koy yerinde babadan kalma eski evi suyu elektiriki olan ev icin tamir isni aldik verdiler buraya kadar super sonucaci bitdi kimde suc tamir baska havaya dondu kimsenin sesi cikmadi kaba insahat bitdi ileri kiddin dediler bir iparneme vermeden basdilar cesayi diyemeslermiydi buna rusat al ben de aninda alirdim sonuc yapilan yere oturma isniyok eski evi isdiyorlar yasanir depreme dayanikli bir ev yapildi anama musade etmediler anam icinde oturmadan rahmetli oldu burda kimde suc benkendimde buluyom koy yerinde rusat olmas isdemesler dedimicimden oyle dehilmis yeni yasadan faydalan dendi yapdim butun porcu odedim cesa haric buseferde yalandan yapikayit belkesi ipdal edildi bitdi bende alinsisin olsun dedim 3senedir bos yatiyor 4e kirdi neymis bende dolar varmis

Rasit 2 Yıl Önce

2018 yılında çıkan İmar barışında yüzbinlerce vatandaşımızın yapı kayıt belgeleri iptal edilmiş, belediyeler yüksek para cezaları kesmiş, yıkım kararı alınmış, imar kirliliği suçundan dava açılmış ve hapis cezaları verilmiş, içinde bulunan yüzlerce memurun memuriyeti tehdit altında bulunmaktadır. Yeni imar barışının çıkarılması İmar barışı tarihini 2017 yerine son ödeme tarihi olan 30 Haziran 2019 olarak güncellenmesi tüm sorunları cozecektir

Fatma Yılmaz 2 Yıl Önce

2018 temmuz imar affı kanunu çıkmasına rağmen 2017 arılık ayını kapsadı bizler kendi tapulu arsamıza ek yapı yaptık imar affından yararlanamadık 2018 yılını kapsıyan yeni bir imar affı düzenlemesi istiyoruz hem devletimiz ekonamisine katkıda bulunmak istiyoruz gemde yapımız kayıt altına alınsın vergimizi ödeyelim

Gökhan 2 Yıl Önce

Kendi tapulu arazisi için gelmeli.

Ahmet 2 Yıl Önce

Dedemin babamin dogdugu ev göçtü ikiyuz yillik yerimize tek kat bi ev yaptimben babamin arzusu uzerine.babam 82 yasinda umarim yıkım dgl çözüm görür dunya gözüyle

İmar affı bekleyen SEÇMEN 2 Yıl Önce

Sanırım kendimiz yazıyor kendimiz okuyoruz. Damdan düşenin halini kimse anlamaz olmuş. Siyasiler halkın dertleriyle dertlenmez sözlerini duymaz olmuş. Seçim gününe kadar beni duyani duyacağım bende seçim gününde

fehmi yılmaz 2 Yıl Önce

evet hükümetimizden yeni bir imar barışı şansı bekliyoruz teşekkürler

Bayram cariksiz 2 Yıl Önce

Sayın bakanım imar barışı madurlari olarak zor durumdayız kendi adıma tapulu ve tapumda dubleks mesken yazıyor kat ittifakı olan bir sitede inşaatimi yaptım daha önce ruhsat alınmış 2 defa ruhsat yenilenmiş ve bir daha yenilenmiş şimdide termal trizm bolgesi ilan edilmiş ruhsat alamıyorum binamda yıkım var 40 yıllık birikimim çocuklarımın geleceği dışımdan tırnağımın arttırdığım bir evim Sayın başkanım çok zor durumdayız yardım et bizlere hiç kimsenin canı yanmasın bu ekonomik sikintili ve pandemi döneminde çok yorulduk mahkeme mahkeme dolaşmaktan içimizde yaşama hevesi kalmadi başkanım vatandaşın perişan duy sesimizi Allah rızası için duy sesimizi

Yapı kayıt belgesi maduru 2 Yıl Önce

Sayın Cumhurbaşkanımız 8 haziran 2018 de Devletimizin bize sunduğu imar barışı müjdesini büyük bir sevinç ile karşıladık ödememizi denkleştirip başvuru yaptık ve 28 haziran 2019 da tarafımıza yapı kayıt belgesi verildi. Bu belgenin sevinci ve  güvencesiyle yapımıza tadilat tamirat olarak harcama  yaptık su ve elektrik aboneliğimiz oldu elhamdülillah.Fakat 2021 yılı eylül ayında  yapının başvuruda  belirtilen 31 aralık 2017 tarihten sonra yapıldığının uydu fotoğrafları ile tespit edildiği gerekçesiyle belgemizin iptal edildiğini öğrendik. Belediye ceza kesip yıkım kararı alacağız diyor. İmar barışının amacında da belirtildiği gibi kayıt dışı yapımızın tam olarak hangi tarihte yapıldığını bilemememiz elimizde uydudan bunu tespit edecek imkan veya yönlemdirme olmadığından başvuru yaptık kabul edildi ve 2 yıla yakın zaman geçmesine rağmen bir geri dönüş olmadı. İmar barışı tarihini 2107 yerine son ödeme tarihi olan 30 Haziran 2019 olarak güncellenmesi tüm sorunları çözecektir.

semih bey 2 Yıl Önce

yeni bir imar barışı zamani geldi geciyor. hem devlet kazansın hem millet kazansın. yıkmak çözüm degil. insanların işini zorlaştırmayın kolaylaştırınız ayeti var. kendi arazisi üzerinde evi olan insanlara af getirilmeli sosyal barış yerine gelmeli.

MURAT 2 Yıl Önce

Ak parti geçen benden oy aldı aynı oyu almak istiyorsa güncelleme yapacak yada oy moy yok

Yunus 2 Yıl Önce

İmar barış'ı bekliyoruz 2021 senesine ait herkes bu durumdan muzdarip evlerimiz iş yerlerimiz yıkılmasın

Yunus 2 Yıl Önce

2021 Yapı Yapı kayıt belgesi düzenleme yaptık iptal oldu Kendi tapulu arsamıza kendi tapulu arsasına yapanların imar affını bekliyoruz rica ederim sizden

Sakir 2 Yıl Önce

Imar affi insanlara dogru bir sekilde anlatilmadi. Insanlar bile istege yanlis yone yonlendirdiler. Bu kanunu yapi kayit belgesl veren merci neden zamaninda mulk yapilmadan kendisi yerinde incelemiyor. Neden bu belgeyi alan kisiye aralik 2017 oncesi yapilan yapilar icin gecerli sonradan yapilan yapilar icin degil deyip. Sistem engel olmuyor. Egerki uydu goruntulerine bakilip karar veriliyorsa neden ilk ruhsat alindiginda uydu goruntusune bakip verilmiyor

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.