Ankara Gündem l Ankara Haberleri l

Erdoğan'ın açıkladığı 3 pakette neler var?

Ekonomi

Kabine toplantısının ardından açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konut sektöründeki arzi dalgalanmalara karşı bir dizi önlem aldıklarını duyurdu.

Erdoğan'ın açıkladığı 3 pakette neler var?

Kabine toplantısının ardından açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konut sektöründeki arzi dalgalanmalara karşı bir dizi önlem aldıklarını duyurdu.

Erdoğan, "Son dönemde küresel ekonomide hammadde ücretlerinde görülen fahiş artışlar ve tedarik problemlerinin yol açtığı problemler sebebiyle konut inşasında yavaşlama ve konut fiyatlarında çok büyük artışlar yaşandığını" ifade ederek, "vatandaşları konut sektöründeki bu arzi dalgalanmadan korumak için bir dizi önlemi hayata geçirme kararı aldık" şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde kiralık ve satılık konut fiyatlarının yükselmesi son aylarda en çok gündeme getirilen problemler arasında bulunuyor. Konut fiyatları senelik yüzde 100'e yakın artışla rekor kırmış durumda.

Erdoğan'ın açıklamış olduğu pakete muhalefet tepki gösterdi ve "14.200 TL'lik aylık ödeme" öne plana çıkarıldı.

Konut finansmanı konusunda 3 paket hazırlandığını belirten Erdoğan, bu paketleri şöyle açıkladı:

1. paket:

İlk kez konut alacaklara, 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizle kredi verilecek.

2. paket:

Birinci ve ikinci el konutları kapsıyor.

Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankası'na satılarak karşılanması şartı ile alınacak konutlar için bu paketten yararlanılabilecek.

Konut değeri 2 milyon lira ile sınırlı bu paket, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor.

Erdoğan, bu paketin bir amacının da "döviz ve altın varlıklarının Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek" olarak açıkladı.

Erdoğan, "Mayıs başı itibarıyla yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayrıldığını" açıkladı.

Bir yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalar, belli rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek.

Küçük ölçekli müteahhitlere şehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için metrekaresini belli fiyatın üzerinde satamamaları şartıyla uygun maliyetli kredi kullandırılabilecek.

Bu tür alanların rezerv konut alanı ilanı yoluyla çeşitli vergilerden istisna olmasını temin ederek, maliyetlerin düşürülmesi yoluna da gidilecek. Rezerv alanlarda yapılan ve uygun maliyetli krediyle desteklenen konutlar da 5 yıl süreyle satış tahdidine tabi olacak.

Kentsel dönüşüm çalışmalarına destek verilecek. Ada düzeyinde sadece hak sahiplerine yönelik uygun maliyetli kredilerle kentsel dönüşüm projeleri hızlandırılacak.

Düşük gelir grubundaki vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlanacak.

Erdoğan'ın açıkladığı konut teşvik paketine CHP'li vekiller, aylık geri ödemenin yüksekliğine dikkat çekiyor.

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, 1 milyon TL'lik kredi ile alınacak evin 10 yıl vadede 14.200 lira geri ödemesi olacağını öne çıkardı.

Kasap, "Millet evinin kirasını ödeyemiyor. İnsanlar 14.200 TL'yi nasıl ödeyecek? Milletin aklıyla alay etmeyin." dedi.

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da üst gelir grubuna konut müjdesi verildiğini söyledi ve "5'li Müteahhit, Erdoğan'ın açıkladığı bu paketi beğendi!" dedi.

İYİ Parti Ankara Vekili Koray Aydın da "1 milyon TL'lik bir #konut için aylık 14 bin 277, 2 milyonluk konut için 28 bin 555 TL taksit ödemek gerekiyor. Bu müjdeden sadece 5 maaşlı bürokratlar ve tuzu kurular yararlanır. #YeterSandıkGelsin" mesajını paylaştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.