Yağda çözünen vitaminlerden (A, D, E ve K vitaminleri) biri olan A vitamini bitkisel besinlerde A vitaminini olarak bulunmayıp, A vitaminine dönüştürülen provitaminler halinde bulunur. Bu provitaminler ise karaciğerde A vitaminine dönüştürülür. A vitamini olarak ise şu besinlerde bol miktarda bulunur:
Tereyağı, yumurtanın sarısı ve balık yağı. A Vitamini özellikleri nedir ve hangi yiyeceklerde bulunur? Sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Şimdi de a vitamini ile ilgili bilmemiz gerekenlere geçelim.
A Vitamini ile İlgili Bilmemiz GerekenlerA Vitamini, gözün retinal pigmentlerinin oluşumunda kullanılan bir vitamin çeşididir. Bu vitamin, gece körlüğünü önlemeye yarar. Bu kullanım alanından ayrı olarak, vücudun büyümesi, epitelyum hücrelerin çoğalması, kemik ve kas gelişimi, üreme hücrelerinin gelişimi, enfeksiyonlara karşı koruma görevlerini üstlenir.
A Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?A Vitamini eksikliği, deride pul şeklinde kabarcıklar, akne oluşumu, üreme hücrelerinin bozulması, solunum ve idrar yollarında sürekli enfeksiyon ve büyüme yetersizliği olarak karşımıza çıkar.
A Vitaminini Yeterli Almanın ÖnemiTüm vitaminlerde olduğu gibi uzun süreli A Vitamini eksikliğinde de vücudumuz çeşitli tepkiler verir. Sağlığımızı korumak istiyorsak veya sağlıksız olup sağlığımıza kavuşmak istiyorsak A Vitaminini yeterli ve dengeli almamız gerektiği gibi sağlıklı ve de dengeli beslenmeliyiz.
A Vitamini özellikleri nedir ve hangi yiyeceklerde bulunur? Yukarıda bol olarak bulunduğu bazı besinlerden bahsetmiştik, şimdi de yine bol miktarda A Vitamini içeren diğer besinlerden bahsedelim.
A Vitamini Bulunan Yiyecekler A. FasulyeÖzellikle taze yeşil fasulyede bol miktarda A Vitamini bulunur. Kuru fasulye de önemli bir A Vitamini kaynağıdır.
B. SütSüt ve süt ürünleri içerdiği bol miktarda A Vitamini ile A Vitamini kaynaklarının başında gelmektedir.
C. MantarMantar da önemli bir A Vitamini kaynağı olarak öne çıkmaktadır.
D. AvokadoAvokado, önemli bir A Vitamini kaynağıdır. Yapısındaki besin içeriğiyle de önemli bir besindir.
E. FıstıkTüm fıstık çeşitleri önemli birer A Vitamini kaynağıdır. Özellikle yer fıstığında bulunan bol miktarda A Vitamini, bu vitaminin eksikliğini yaşayan kişilere önerilir.
F. KerevizKereviz de önemli miktarda A Vitamini içerir.
G. CevizCevizin yapısında bulunan en önemli vitamin A Vitaminidir. Yağlı yapısı ile A Vitaminin emiliminde de önemli bir yeri vardır.
H. Yumurta SarısıYumurtanın sarısından bahsetmiştik. Yumurta sarısı bol miktarda A Vitamini içerir ve yağlı yapısı sayesinde A Vitamininin emilimini kolaylaştırır.
I. HavuçHavuç, en önemli A Vitamini kaynaklarının başında gelmektedir ancak zehirleme yapabileceğinden dolayı fazla miktarda tüketilmemesi önerilmektedir.
J. FındıkFındık da yemişler arasında önemli bir A Vitamini kaynağıdır. Yağlı yapısı sayesinde A Vitamininin emilimini kolaylaştırır.
K. DomatesDomates, içerdiği A Vitamini miktarı ile önemli bir A Vitamini kaynağıdır.
Bu yazımızda A Vitamininin özelliklerini, eksikliğindeki sonuçları ve yapısında bol miktarda A Vitamini bulunduran besinleri inceledik.