Ankara Gündem l Ankara Haberleri l

Mutasyona uğramış koronavirüs ne demektir

Sağlık

Koronavirüs mutasyonu bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’nin de gündemini oldukça meşkul ediyor. Mutasonlu koronavirüs nedir sizler için araştırdık.

İlk olarak İngiltere’de ortaya çıktığı bilinen ve bululaşıcılığının çok daha yüksek olduğu uzman doktorlar tarafından belirtildiği koronavirüs mutasyonu ile alakalı olarak Sağlık Bakanı Koca da açıklamalarda bulundu.

Bazı ülkelerde mutasyonlu bir şekilde virüsün görülmesinin ardından Türkiye'de de koronavirüs mutasyonu taşıyan 15 kişinin ülkeye giriş yapmış olduğu tespit edildiği açıklandı. Diğer yandan İngiltere'ye olan uçuşlar da durdurulmuş durumda. Daha önce yapılmış olan araştırmalara göre mutasyona uğrayan koronavirüs, yaklaşık yüzde 70 gibi tahmini bir rakamla daha fazla bulaşıcılık oluşturabildiği açıklanıyor. İşte, mutasyonlu koronavirüs virüs ile ilgili bilgiler.

Mutasyonlu koronavirüs nedir?

Mutasyonlu koronavirüs nedir  şu sıralar anlamı sıkça araştırılıyor, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan gelen açıklamalar ile beraber oldukça dikkat çekici konulardan biri de bu oldu. Koronavirüsün mutasyonunun Türkiye'de görülüp görülmediği ile ilgili Bakan Koca sosyal medya üzerinden yazılı bir açıklaması yayınladı. Bakan Koca, İngiltere'den gelecek olan uçuşların durdurulduğunu ve 15 kişide bu mutasyonlu koronavirüsün görüldüğünü açıklamış oldu. Kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmediği, kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişiklik anlamına gelen mutasyon, üçe ayrılmakta. Uzmanlar ise virüsteki antijenik yapıdaki değişikliğinin aksine iyi yönde de bu değişimlerin olabileceğini söylemekte.

BAKAN KOCA'DAN MUTASYONLU KORONAVİRÜS AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere kaynaklı koronavirüs mutasyonu taşıyan 15 kişinin yurda giriş yaptıklarının tespit edildiğini açıklanmış oldu.

Bakan Koca yapmış olduğu açıklamada, "İngiltere kaynaklı olan mutasyon sebebiyle yapılan incelemelerde bu ülkeden yurda giriş yapan 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edilmiş ve kontrol altına alınmıştır. İngiltere’den yurda girişler geçici olarak tamamen durdurulmuştur" dedi.

MUTASYONLU KORONAVİRÜS NE DEMEK?

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı COVID-19 Sözlüğü'nde yer alan bilgilere göre mutasyon;

Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelmiş olan kalıcı değişikliklere deniliyor.

RNA virüslerinde ise DNA virüslerine oran ile çok daha fazla mutasyon meydana gelebileceği söylenmişti. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim sözlük anlamıyla, bir canlının genomu içerisindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelmiş olan kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak da adlandırılmakta. Mutasyonların genler üzerindeki bazı zararlı etkileri nedeniyle, bu organizmalar mutasyonları giderebilmek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

MUTASYONA UĞRAMIŞ OLAN KORONAVİRÜS DAHA MI TEHLİKELİ?

Bütün virüslerde mutasyona uğrayabileceği yani diğer adı ile ‘varyant değiştirme’ ihtimali var. Bazı virüslerde ise bu ihtimal çok daha yüksek oluyor. Influenza ve koronavirüste daha sık ve daha kısa sürede mutasyonların gerçekleşebileceği söyleniyordu. Antijenik değişikliği her zaman kötü yönde değerlendirmemek de gerekiyor açıkcası. Virüs antijenik yapısını değiştirdi, yeni bir suç meydana getirdi, şimdi daha çok ölüm olacak veya daha çok yayılacak diye korkulmamalıyız. Bazen virüsteki antijenik yapı değişiklikleri aksine iyi yönde de olabilir ama tabi tüm bunlar birer varsayım.

Gerçekleştirilmiş olan çalışmalar doğrultusunda yapılan açıklamalarda, yeni saptanmış olan virüsün bulaştırıcılığının çok daha yüksek olduğu ama hastalar arasında fatalite dediğimiz ölüme neden olma ya da ağır hastalık tabloları oluşma ihtimalinin daha az olduğu gibi bazı bilgilere yer veriliyor. Aslında bu iyi bir durum da olabilir. Daha çok bulaşması demek onun daha kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hastaların ağır geçirmesi ya da hastaların ölüme sebebiyet vermesi bizi ilgilendiriyor. Çok kişiye bulaşabilir ama hafif geçirebilirler. Toplumdaki bağışıklığın artmasını sağlayacağı için bir anlamda iyi bir durum bu. Hasta olup da atlatanların sayısı artınca doğal olarak aşılanmış gibi olurlar. Hastalığı geçirerek bağışık kazanırlar ki aktif bağışıklama dediğimiz bu tablo en çok istenen tablodur.

VÜCUT MUTASYONA FARKLI BİR TEPKİ VEREBİLİR Mİ?

Eğer mutasyon geçiren koronavirüsün hastalık yapma yeteneği düşük bir antijenik yapı değişikliği geçirdiyse vücut hastalık olarak tabii ki daha hafif bir karşılık verebilir. Örneğin 2020’deki virüs ile enfekte olduk ama 2020’nin sonlarında yeni bir antijenik yapıda virüs ortaya çıkmış oldu, onu da alabiliriz ve yeniden enfeksiyon geçirebiliriz. Yeniden hastalık geçirebiliriz enfekte olabiliriz. Vücut ilkinde olduğu gibi de tepki verebilir. İşte o mutasyonun ne olduğu ile alakalıdır. Eğer virüs hastalık yapma yeteneği yüksek bir hale dönüştüyse tabii ki onu aldığımızda daha ağır geçiririz. Ama hastalık yapma yeteneği düşük bir hale dönüştüyse ikinci enfeksiyonumuzu ya da ilk kez geçiriyorsak daha hafif bir şekilde geçiririz. Virüsün ne tür bir mutasyon geçirdiği, hangi antijenik yapısını değiştirdiği önemli.

AŞILAR MUTASYONA UĞRAMIŞ KORONAVİRÜSE KARŞI DA ETKİ EDER Mİ?

Bir aşı elde olan virüs ile yapılır. Biz bildiğimiz, karşılaşmış olduğumuz şeye karşı antikor üretebiliriz. Görmediğimiz bir şeye karşı aşı yapmamız mümkün değildir . Amerika, İngiltere, Rusya, Almanya ve Çin’in aşı çalışmaları en çok öne çıkan aşılar oldu şu aşamada. Bu ülkeler 2019 yılının Aralık ayından itibaren gördükleri virüse karşı aşı ürettiler. Onların geliştirdiği aşıları insanlara uygularsak o virüslere karşı bizi koruyacak. Almanların ve Çin’in ürettiği, bize de ulaşan üretim aşamasını bitirip dağıtım aşamasına geçen aşıların yeni çıkan virüse karşı etkili olması mümkün değil. O yüzden yeni bir virüse karşı korumayacaktır. Influenzada da bu durum aynı. Aşıyı her yıl insanlara yapmamızın nedeni antijenik yapısını değiştirmesidir. Bir önceki yılın aşısı bu yıl korumuyor. Muhtemelen aynı durum Covid-19 aşısı için de geçerli olacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.