Ankara Gündem l Ankara Haberleri l

WhatsApp sözleşmesi nedir? WhatsApp sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Teknoloji

WhatsApp sözleşmesi tekrar gündemi meşkul etmeye devam ediyor. WhatsApp sözleşmesi 15 Mayıs 2021 tarihine kadar kullanıcılarının bu sözleşmeyi kabul etmelerinin gerektiğini aksi halde whatsApp uygulamasını kullanamayacaklarını, kullanıcıları sınırlandıracaklarını bildirdi. O halde WhatsApp sözleşmesi ne içeriyor, bu WhatsApp sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte bu sözleşmeye ilgili son detaylar haberimizde.

Bundan birkaç ay önce WhatsApp kullanıcıları için yeni bir gizlilik sözleşmesi hazırlanmış ve bu sözleşmeyi kullanıcıları için sunmuştu. WhatsApp kullanıcılarının kişisel verileri ile ilgili bir çok güvenliği tehlikeye atan ve bazı verilerinde uygulama ile beraber üçüncü kişiler ile paylaşmasına da dayanak sağlayan sözleşmeye tepkiler bir anda çığ gibi büyümüş ve binlerce kullanıcı da başka uygulamalar tercih edeceklerini tepkileri ile dile getirmişti. Tepkiler üzerine WhatsApp için bir geri adım atılmış ve bu sözleşmenin onaylanması ertelenmişti. Fakat o gün geldi çattı 15 Mayıs 2021’de artık WhatsApp kullanıcılarına yeniden aynı sözleşmeyi sunmuşlardı. Peki bu Whatsapp sözleşmesi neleri içeriyor, nedir bu WhatsApp sözleşmesi ve bu WhatsApp sözleşmesi nasıl iptal edilebilir? İşte WhatsApp sözleşmesiyle alakalı olan ve tüm merak edilenler…

WHATSAPP SÖZLEŞMESİ NEDİR?

WhatsApp’ın yeni Gizlilik İlkesi’nin “Diğer Facebook Şirketleriyle Nasıl Çalışırız?” başlığıyla duyurulan ilgili bölümünde, “Facebook Şirketlerine ait olan WhatsApp, diğer Facebook Şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur” ifadesine açık bir şekilde verildi.

Güncellenen ilkelerinde “Hizmetlerimizin ve Facebook Şirketi Ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler” ifadelerini kullanan WhatsApp, bundaki amacını ise şu maddelerle özetledi:

- Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olacağı,

- Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamaktır.

- Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,

- Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,

- WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp’ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.

Facebook’un azalan kullanım oranı ve popüleritesini, WhatsApp başta olmak üzere diğer grup şirketlerin kullanıcılarından sağladığı verileri pazarlayarak aşmaya çalışan sosyal medya devi, bu durumu şu cümlelerle açıkladı:

“Hizmetlerimizi kullandıkça ve Hizmetlerimiz üzerinden iletişim kurdukça bilgilerinizi paylaşırsınız. Biz de Hizmetlerimizi yürütmek, sunmak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak amacıyla bilgilerinizi paylaşırız. Hizmetlerimiz ya da Facebook Şirketlerinin hizmetleri hakkında size pazarlama amaçlı içerikler gönderebiliriz.”

Güncellenen Gizlilik İlkesi’ni kabul veya rededilmesi için 8 Şubat’a kadar süre veren WhatsApp’ın bu yeni ilkelerini kabul etmeyenler bu tarihten itibaren artık WhatsApp’ı kullanamayacak.

2009 yılında kurulan Whatsapp, 2014 yılında Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınmıştı. Facebook, bu satın almadan tam 2 yıl önce 2012 yılında, bir diğer sosyal paylaşım platformu Instagram’ı da 1 milyar dolar karşılığında bünyesine katmıştı.

WHATSAPP SÖZLEŞMESİ NASIL İPTAL EDİLİR?

Kullanım koşullarını nerdeyse tamamiyle değiştiren WhatsApp, kullanıcıların verilerinin doğrudan Facebook ile paylaşılmasını yeni sözleşme ile açıkça belirtiyor. WhatsApp, söz konusu tarihten itibaren ya bu ilkeleri kabul edersiniz, ya da hesabınızı silersiniz ifadesini açıkça kullanıyor.

Bu koşulları kabul eden kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken, kabul etmeyenler ise WhatsApp uygulamasındaki hesaplarına erişim sağlayamayacak.

Sözleşme kabulü ile alakalı , iptali vs. bir durumla ilgili henüz ulaşılabilir şekilde bir buton WhatsApp uygulamasında yer almıyor.

WHATSAPP GÜNCELLEMESİ İLE SİZİ NELER BEKLİYOR, İÇERİĞİNDEKİLER NELER?

Hesap Bilgileri

Mesajlar

Kullanım ve Kayıt Bilgileri

Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

Konum Bilgileri

Bağlantılar

Durum Bilgisi

İşlem ve Ödeme Verileri

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

Bağlantılar

Durum Bilgisi

İşlem ve Ödeme Verileri

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

Çerezler

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler

Kullanıcı Şikayetleri

WhatsApp'taki İşletmeler

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları

Üçüncü Taraf Hizmetleri

Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler

Kurumsal Etkileşimler

Toplanan veriler nasıl kullanılıyor?

Yan Hizmetler

Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.