Ankara El Sanatları Kursları

Ankara’da birçok farklı kurum ve kuruluş tarafından Ankara el sanatları kursları açılır. Açılan bu kurumları ve kuruluşları saymak gerekirse; Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edinme Kursları (BELMEK), yerel belediyelerin ve özel teşebbüssün açmış olduğu el sanatları kurslarını söyleyebiliriz.

Ankara 05.02.2022, 22:30 05.02.2022, 22:35 Mehmet Kurt
Ankara El Sanatları Kursları

    Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı e-yaygın sistemi kapsamında elektronik ortamda kayıt altına alınan el sanatları kursları bulunmaktadır.  

     Bu kurslar sayesinde; el sanatlarına ilgi duyan, bu alanda yeteneği olan ve alana ilişkin tümüyle bilgi sahibi olmak isteyen herkes, kursa yönelik istenen belgeleri toplayıp tüm gereklilikleri yerine getirerek kurslara kayıt işlemi gerçekleştirmektedir. Bu kursların amacı; el sanatlarının aslına uygun bir biçimde yetiştirilen eleman ve ustalar aracılığıyla gelecek nesillere aktarılmasını, bu alana yönelik istihdam olanağı oluşturulmasını ve el sanatları sevgisi ve ilgisinin yayılmasını sağlamaktır. Bununla birlikte, çeşitli el sanatlarının tahribini, yok olmasını ve aslından uzaklaşmasını önlemek de kursların diğer amaçları arasında sayılabilir.

Ankara’da Açılan El Sanatları Kursları Nelerdir?

Ankara’da açılan el sanatları kursları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

    Bugüne kadar Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesi altında, Ebru, Minyatür, Tezhip, Sedef Kakma, Hüsn-i Hat, Kaat-ı, Ciltçilik, Ahşap Oyma, Keçe Yapımı, Keçe Aksesuar, Çini, Vitray, Gümüş Kazaz Örücülüğü olmak üzere Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatları alanında toplam 14 branşta kurs açılmıştır. Bu kurslar aracılığıyla pek çok kursiyerin ilgili alanlarında çeşitli eserler ortaya koyması ve kendini fazlasıyla geliştirmesi sağlanmıştır.

  • Halk Eğitim Merkezleri

    Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde el sanatları alanında toplam 1027 farklı kurs programı mevcuttur. Kursların açılabilmesi için kursa başvuru yapan en az 12 kişinin bulunması gerekmektedir. Halk Eğitim Merkezleri tarafından istenen grup sayısına ulaşılabilmesi durumunda açılan çok sayıda el sanatları kursu bulunmakta olup kursiyerler kendilerine en yakıp buldukları veya istedikleri herhangi bir kursa kayıt yaptırabilmektedir. Halk Eğitim Merkezleri tarafından çeşitli engel düzeylerine yönelik olarak da el sanatları kursu açılabilmektedir.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edinme Kursları (BELMEK)

     Toplumda var olan sanat, kültür ve estetik bilinci daha yaygın hale getirmek, kültürel zenginliklerin korunması ve geliştirilmesine katkı sunmak, kadınlara yeni bilgi ve beceriler kazandırıp onları meslek sahibi yapmak, aile ekonomilerini fazlasıyla güçlendirmek, kadınlara beraber yaşama ve planlı çalışma alışkanlığını edindirmek, toplumda dostluk, dayanışma ve güven duygusunu arttırmak, boş zamanların verimli bir şekilde geçirilmesini sağlamak maksadıyla ‘Her ev bir atölye olacak’ sloganı doğrultusunda 1994 yılında açılan el becerileri ve meslek edindirme (BELMEK) kursları, 31 branşta verilmektedir. Kurs için kursiyerlerden çeşitli belgeler istenmekte ve bu belgelerin sunulmasıyla birlikte kayıt işlemleri tamamlanarak kurslara başlanmaktadır.

  • E-Yaygın Sistemi

    Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün seminer, kurs ve faaliyetlerinin elektronik ortamda kayıt altına alındığı E-Yaygın sisteminde, farklı öğrenim ve yaş seviyesine sahip fertlerin; sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlamak ve istihdam edilebilmelerine yönelik somut adımlar atmak, bilgi, beceri ve yeterliliklerini geliştirmek, öğrenmeyi yaygınlaştırmak ve öğrenmeye erişimi arttırmak maksadıyla el sanatları teknolojisi dahil olmak üzere pek çok alanda kurs açılmaktadır. 

    Tüm bu sayılanlara ek olarak yerel belediyelerin kültür ve sosyal işler müdürlüklerince organize edilen meslek edindirme ve hobi kursları çerçevesinde sunulan çeşitli el sanatları kursları bulunmaktadır. Ayrıca özel teşebbüsün açmış olduğu el sanatları kursları da mevcuttur.

 

  

      

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04