Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar adındaki sergi açıldı

Kızılay Metro Sanat Galerisi, Dr. Cabir Deniz Seyran’ın çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” adındaki sergiye ev sahipliği gerçekleştiriyor.

Ankara 03.08.2022, 18:30 İrem Durak
Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar adındaki sergi açıldı

Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar adındaki sergi açıldı

Kızılay Metro Sanat Galerisi, Dr. Cabir Deniz Seyran’ın çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” adındaki sergiye ev sahipliği gerçekleştiriyor.

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in açılışını gerçekleştirdiği sergi, 12 Ağustos Cuma gününe kadar geziye açık olacak.

   Kentin tarihi ve kültürel değerlerini gün yüzüne çıkarmaya devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” adındaki fotoğraf sergisi ile Ankara Kalesi’nin tanıtımına katkıda bulunmayı sürdürüyor.

    ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı ve Dr. Cabir Deniz Seyran’ın iş birliği ile hazırlamış olan fotoğraf sergisi, Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde açıldı.

ÖDEMİŞ: “ANKARA KALESİ ANKARA’NIN BİR AÇIK HAVA MÜZESİ”

   Sergi açılışına katılan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara’da yaşamış kadim uygarlıklara ait tüm tarihi, kültürel ve arkeolojik mirasın restorasyonu için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Ankara Kalesi Ankara’nın en önemli değerlerinden birisidir. Kalemizin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte en az 2 bin 250 yıllık bir yapı olarak tanımlayabiliyoruz. Kale zaman içerisinde yıprandıkça onarımlar geçirmiş, onarımlar esnasında o günün koşullarında bulunabilen en uygun malzemeler değerlendirilmiş. Kale bedeninin onarımında kullanılan malzemeler Ankara’da yaşamış uygarlıkların bırakmış olduğu arkeolojik ve kültürel varlıklar olarak da sergide beliriyor. Bunun için Ankara Kalesi Ankara’nın bir açık hava müzesi. Kale katmanlarına baktığımızda Ankara'da yaşamış olan tüm uygarlıkların izlerini görmemiz mümkün.  Sayın Başkanımız Mansur Yavaş ‘Ankara, Ankaralılar tarafından bilinirse korunabilir anlayışıyla yola çıkalım’ dedi. Biz de bu çerçevede hem Ankara'da kültürel ve arkeolojik varlıkların mimari miraslarını korumaya yönelik çalışmaları hızla gerçekleştiriyoruz. Bir yandan da bu varlıkların farkındalığının bilinirliliğinin oluşması için de bu tür kültürel etkinliklere katkı veriyoruz.”

SERGİ 12 AĞUSTOS’A KADAR GEZİLEBİLECEK

    Kale onarımında çeşitli medeniyetler tarafından Ankara Kalesi’ne yerleştirilen taşların surlara gömülü vaziyette korunmuş bir şekilde kalmasını, üzerinde yazı ve çeşitli figürlerin bulunduğu taşların kaybolmaması adına büyük bir şans olarak niteleyen Dr. Cabir Deniz Seyran, “Her şey kale girişinde yer alan taşı fark etmemle başladı. Aynı şekilde meydanda bulunan çeşmenin yanındaki taşlarla devam etti. Sonuçta bir derya olarak bu tür taşların iç ve dış kale surlarında gömülmüş vaziyette olduğunu görmemle birlikte bununla ilgili bir proje yapmam gerektiğini düşündüm. 2 yıldan fazla bir sürede Ankara Kalesi’ne giderek bu taşları fotoğrafladım. Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda taş, kalenin onarımında kullanılmış. Buraya gelen her medeniyet ‘biz de buradayız’ der gibi taşları surların içine yerleştirmiş” dedi.

     60 tane fotoğraftan oluşan “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” sergisi Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde 12 Ağustos Cuma gününe kadar gezilebilecek.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04