Ankara'nın Başkent oluşunun 98. senesi!

Ankara, TBMM tarafından 13 Ekim 1923'te Başkent olarak ilan edilişinin 98. Yılını kutlayacak.

Ankara 13.10.2021, 14:56 İrem Durak
Ankara'nın Başkent oluşunun 98. senesi!

Ankara'nın Başkent oluşunun 98. senesi!

Ankara, TBMM tarafından 13 Ekim 1923'te Başkent olarak ilan edilişinin 98. Yılını kutlayacak. Atatürk, Ankara'nın başkent olmasının sebepleri arasında korunabilir bir il olmasını neden göstermiştir.

Ankara, kabul edilen tek maddelik yasa ile 13 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak seçildi.

Türkiye'nin şu anda nüfus açısından en büyük ikinci şehri olan Ankara, Başkent oluşunun 98. senesini kutluyor.

Ankara'nın Başkent ilan edilişi

Lozan Barış Antlaşması'nın TBMM tarafından onaylanmasının ardından İstanbul, 23 Eylül 1923'ten itibaren tahliye edilmeye başladı. İstanbul'un işgal kuvvetleri tarafından boşaltılması 6 Ekim 1923 tarihinde tamamlandı. Bundan sonra da hükümet merkezi problemi ortaya çıktı.

13 Ekim 1923 Ankara'nın başkent olması ve Ankara'nın başkent olmasının sebepleri nelerdir?

Niçin Ankara başkent oldu?

İsmet İnönü, arkadaşı ile Ankara'nın "başşehir" olmasını öngören tek maddelik kanun teklifini 9 Ekim 1923 tarihinde Meclise sundu.

Teklif 13 Ekim 1923 günü Meclis Genel Kurulunda görüşülerek kabul gördü. Ankara'nın başkent olarak belirlenmesi Cumhuriyet'in ilanı için de bir adım olarak sayıldı.

Ankara, bağımsızlık mücadelesinin zor zamanlarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına karargâh olmuş, milli mücadelenin başarıya ulaşmasında tarihi rol üstlenmiştir.

Atatürk, Ankara'nın başkent olmasının sebepleri arasında korunabilir bir il olmasını neden olarak göstermiştir. Atatürk düşüncelerini "Bütün düşünceler, Yeni Türkiye'nin başkenti Anadolu'da ve Ankara şehri olarak seçme lüzumunda birleşiyordu." sözleriyle ifade etmiştir.

Bağımsızlık mücadelesi süreci içerisinde Ankara'nın oynadığı siyasî ve stratejik rolü ile önemi, Ankara'nın başkent yapılmasının nedenini ortaya çıkarmaktadır.

Ankara'nın ulaştırma araçları, iklimi, gelişme kabiliyet ve istidadı, mevcut tesisleri ile kuruluşlar bakımından daha uygun olduğu ifade edilmiştir.

Türkiye'nin coğrafi olarak merkezinde sayılabilecek bir il olmasının yanı sıra, haberleşme ve ulaşım bakımından da avantajlı olarak belirtilen Ankara, bütün cephelere eşit mesafede olması hasebiyle de bağımsızlık mücadelesinin yönetildiği merkez olmuştur.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36