Ankara Resim ve Heykel Müzesi ziyaretçilerine açıldı

Cumhuriyet'in ilk kültür ve sanat merkezi olarak bilinen ve Türk sanat tarihinin en değerli eserlerine ev sahibi olan Ankara Resim ve Heykel Müzesi ziyaretçilerine açıldı.

Ankara 31.12.2020, 00:02 İrem Durak
Ankara Resim ve Heykel Müzesi ziyaretçilerine açıldı

Ankara Resim ve Heykel Müzesi ziyaretçilerine açıldı

Cumhuriyet'in ilk kültür ve sanat merkezi olarak bilinen ve Türk sanat tarihinin en değerli eserlerine ev sahibi olan Ankara Resim ve Heykel Müzesi ziyaretçilerine açıldı.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi 3 sene aradan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden faaliyete geçirildi. Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun Mustafa Kemal Atatürk yönetiminde 1927 senesinde kurulmuştu. Binanın 1980 yılında onarılmasından sonra açılışı gerçekleştirilen müze, kısa bir süre içinde oldukça modern bir müzenin bütün özelliklerine sahip bir kuruluş haline gelmeyi başardı.

Müze, bugün diğer sanat dalları ile karşılaştırıldığında kısa bir tarihe sahip Türk resim ve heykel sanatının gelişmesi açısından büyük rol oynayan sanatçıların en fazla göze gelen eserlerinin sergilenmiş olduğu bir sanat merkezi durumunda bulunuyor. Şimdilerde yeniden Ankara Resim ve Heykel Müzesi ziyaretçilerine açıldı.

Sanat Eserleri Büyük Bir Titizlik ve Dikkatle Korunuyor

Türk plastik sanatının oluşum ve gelişim evrelerini yansıtan sanat eserleri koleksiyonlarının birde bu koleksiyonların sınıflandırmalarının bulunmuş olduğu ve bu alanda yer alan boşluğu dolduran plastik sanat kütüphanesi devlet, yurtiçi, yurtdışı ve de yabancı elçiliklerin bağışları ile ve yeni satın almalarla her sene zenginleştirilmektedir. Bu alanda çalışma gerçekleştiren araştırmacıların ihtiyaçlarına burada yer alan Türk sanatçılarının arşivleri yeterli ölçüde yanıt vermekte. Müzenin en önemli sorumluluklarından olan sanat eserlerinin korunabilmesi sıcaklıktan ve nemden kaynaklı olabilecek problemleri çözerken, en kesin sonuçları veren yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmekte. Bütün koruma önlemlerine karşı olarak eserlerde oluşabilecek herhangi bir zarar için uzmanlar tarafından geliştirilen ayrı bir bölüm müze içerisinde yer almakta.

Çağdaş Müzeciliğe Örnek Bir Yapı

Binanın 1980 senesinde ve de sonraki senelerde onarıldığında hem amatör hem de profesyonel sanatçılara hizmet vermekte olan resim, heykel ve seramik atölyelerinin oluşturulması adına büyük bir önem gösterilmiştir. Güvenlik sebebiyle bütün bina kapalı devre televizyon sistemi, ultrasonik ve yangın alarmı sistemleri ile donatılmış ve böylece de müzenin her kısmı kontrol edilebilmiştir. Müzede bulunan sergilerin yanında bir de kişisel sergiler ile yarışma sergileri Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmekte olan Müzenin öteki faaliyetleri arasında yer almaktadır. Onarımlar esnasında özgün (orijinal) hale dönüştürülen tarihi büyük salon konserleri, tiyatro oyunları ve sinema filmleri için kullanılmaktadır. Çağdaş Sanat Müzelerinin bütün doğal özelliklerini içermekte olan, modern kafeteryası, satış alanları ve ses düzeni ile halka hizmet eden bu kurum eski sanat eserleri için düzenlenmekte olan bir sergi sarayının ötesine gitmektedir.

"Estetiğin ve Zerafet Anlayışının Yansıtıldığı Sanat Hafızası"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Resim ve Heykel Müzesinin toplamda 3 bin 629 esere ev sahipliği gerçekleştirdiğini belirtti.

Ersoy, Ankara Resim ve Heykel Müzesinin açılış töreninde gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, müzenin kapılarını ilk defa 90 sene önce açtığını, bu köklü tarihin, genç Cumhuriyetin idari ve iktisadi hafızasından, Türk milletinin estetik ve zarafet anlayışını yansıtmakta olan sanat hafızasına uzanan bir geçmişi barındırdığını söyledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11