Ankara'ya Yakın Hafta Sonu Gidilebilecek Yerler

Haftasonu Ankaralı ve Ankara çevresinde kalan okurlarımız için özel bir liste yapmak istedik.

Ankara 22.07.2022, 23:20 İrem Durak
Ankara'ya Yakın Hafta Sonu Gidilebilecek Yerler

Ankara'ya Yakın Hafta Sonu Gidilebilecek Yerler

Haftasonu Ankaralı ve Ankara çevresinde kalan okurlarımız için özel bir liste yapmak istedik. Sonuçta onlar da hafta içi mesaide koşturuyor ve gezmek istiyorlar! Şunu da belirtmeden geçmememiz gerekiyor ki özellikle Ankaralılar, yurt içinde bulunan harika rotalara kısa süre içinde ulaşabilme konusunda çok ama çok şanslılar.

Ankara’da ya da çevresinde kalıyorsanız, hafta sonları İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri ekseni içerisinde kısa geziler yapmamak için hiçbir sebebimiz bulunmuyor. Tabii ki hafta sonu için gitmek isteyebileceğiniz hem yakın hem uzak çok sayıda yer bulunuyor; biz ise bu yazımızda maksimum 4 saat içinde araba ile ulaşabileceğiniz, gittiğiniz zaman da sevebileceğinize emin olduğumuz kasabaları, milli parkları ve şehirler için özet sunduk. İki günlük kısa seyahatleriniz için ekonomik olarak sarsılmayacağınız, ülkemizin doğal güzellikleri ile bol bol huzur bulacağınız, biraz da kültürel mirasımızla tanışabileceğiniz Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler: Ankara’dan Haftasonu Kaçamakları listemizi gururla sunarız.

Başlamadan Önce Not: Listeye Ankara sınırlarına dahil olan Kızılcahamam ve Beypazarı gibi kasabaları özellikle eklemedik. Konumuz Ankara’ya yakın olan, gezmesi kolay diğer şehirler. Listedeki yer alan önerilerin ortak özelliği; Ankara’dan maksimum 4 saatte ulaşılabilir olması. Her başlıkta, ne kadar sürede gidebileceğinizi de görebilirsiniz.

Safranbolu, Karabük

Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler

#1 Safranbolu, Karabük: 2 saat 30 dakika

Karabük’ün pek popüler kasabası Safranbolu, Ankara’ya yakın gezilecek yerler listemizin zirvesinde. Tipik Osmanlı mimarisi ile Safranbolu, iki buçuk saatlik yol mesafesi ile Ankara’dan hafta sonu kaçamağı dendiğinde muhtemelen de ilk kazanan. UNESCO tarafından koruma altına alınan Safranbolu’yu en çok da geleneksel kerpiç evleri ile tanıyoruz. Safranbolu evleri ünlenmekten de çok haklı aslında; çünkü burası Osmanlı mimarisini bugüne kadar en iyi koruyan kasaba olma özelliğini taşıyor. Safranbolu’yu Taraklı, Göynük, Beypazarı ve Odunpazarı takip ediyor.

Safranbolu’da Gezilecek Yerler: Safranbolu Evleri, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Kaymakamlar Gezi Evi, Hıdırlık Tepesi, Kristal Teras, Tokatlı Kanyonu, İncekaya Su Kemeri, Yörük Köyü, Bulak Mencilis Mağarası.

 #2 Abant, Bolu: 2 saat 30 dakika

Bolu’nun güneybatısında yer alan Abant; listenin ikinci sırasında. Ankara’ya yakın doğal güzelliklerimizden biri olan Abant’ta bizi en çok ilgilendiren tabii ki Abant Gölü ve Abant Tabiat Parkı. Sarıçam, meşe, kayın gibi çok sayıda ağaç türüyle yaban hayatının merkezi olan Abant’ta doğayla geçen huzur dolu bir gün Ankara’dan hafta sonu rotası denince oldukça çekici duruyor.

Abant’ta Gezilecek Yerler: Abant Gölü, Abant Tabiat Parkı ve Abant Köy Pazarı.

Abant’a Yakın Gezilecek Yerler: Sinekli Yaylası, Mudurnu ve Akkayalar Travertenler.

Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir

#3 Eskişehir: 2 saat 45 dakika

Gitmekten en çok mutlu olduğumuz şehirlerden biri olarak Eskişehir’i tabii ki Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler listesinde de yer verecektik. Çünkü; bizce başka hiçbir şehir Anadolu’da yer alıp bu kadar Avrupalı ve bu kadar vizyon dolu olamaz. Sevgili Yılmaz Büyükerşen ile Eskişehir’in geldiği nokta, gerçekten de gözlerden kalpler çıkartıyor. Burayı ne kadar övsek az; insan gittikçe mutlu oluyor. Özellikle Porsuk Çayı’nın kenarında oturup günün keyfini çıkarmak favorimiz.

Eskişehir’de Gezilecek Yerler: Porsuk Çayı ve Adalar, Doktorlar Caddesi, İki Eylül Caddesi, Tülomsaş Fabrikası Devrim Otomobili, Taşbaşı Çarşısı, Kentpark, Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, Alaaddin Camii, Odunpazarı ve Odunpazarı Evleri, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi ve Eti Arkeoloji Müzesi.

#4 Mudurnu, Bolu: 2 saat 45 dakika

Tipik Osmanlı yerleşimlerinden Safranbolu benzeri Mudurnu; Bolu’nun bir diğer güzelliği. Gezilecek yerleri ve geleneksel evleri kadar lezzetleri ile de ünlü olan Mudurnu, 2018’in Mart ayında aldığı ‘citta slow – sakin şehir’ unvanı ile hepimizin göğsünü kabartmayı başardı. 600 yılı geride bırakan mimarisi ve günümüze kadar korunmuş Osmanlı kültürü ile dikkat çeken Mudurnu’da tarihe ışınlanıp, lezzetli yemeklerle kendinize bir hafta sonu ziyafeti çekmeniz fazlasıyla mümkün.

Mudurnu’da Gezilecek Yerler: Mudurnu Evleri, Demirciler Çarşısı, Orta Çarşı, Mudurnu Saat Kulesi, Şehriman Tepesi, Yıldırım Bayezid Camii ve Hamamı, Eski Hükümet Konağı ya da yeni adıyla Pertev Naili Boratav Kültür Evi ve Kanuni Sultan Süleyman Camii.

Mudurnu’ya Yakın Gezilecek Yerler: 15 dakika uzaklıktaki Akkayalar Travertenleri, 30 dakika uzaklıktaki Karamurat Gölü ve 1 saat uzaklıktaki Sülüklü Göl.

#5 Yedigöller, Bolu: 3 saat 10 dakika

Her mevsim güzel olan başka rota da Yedigöller. Adını yedi gölün birleştiği konumundan alan doğa harikamız Yedigöller; bol dinlenmeli, çok yeşilli, doğanın içinde trekking’li, isteyene kamp olanaklı bir tatil imkanı sunuyor. İlkbaharda ve yaz aylarında yemyeşil bitki örtüsüyle, sonbaharda kızıl yaprakları ile, kışın da karla kaplı bembeyaz manzarası ile favori gezi noktalarından biri olan Yedigöller planını Abant ile birleştirebilir, böylece Bolu’nun tüm güzelliklerini doyasıya yaşayabilirsiniz. Yalnız, bu tatilden sonra şehir hayatına geri dönmek ister misiniz, işte onu hiç bilemiyoruz. 

Yedigöller’de Gezilecek Yerler: Yedigöller Milli Parkı ile beraber Büyükgöl, Küçükgöl, Seringöl, Nazlıgöl, Kurugöl, Deringöl, Sazlıgöl ve İncegöl, Geyik Üretme İstasyonu, Gülen Kayalar, Dilek Çeşmesi, Pisagor Ağacı ve Kapankaya Seyir Terası.

Göynük, Bolu

#6 Göynük, Bolu: 3 saat 10 dakika

Journavel’ı biraz okumuş olanlar, Türkiye’nin ilk sakin şehir unvanlı kasabası Sığacık’a olan sevgimi iyi bilir. Sakin şehir konseptini çok sevdiğimden, Göynük’ün de bu listedeki yeri ayrı. Ülkemizin citta slow’larından biri seçilen tipik Osmanlı kasabası Göynük, tarihi sokakları ve konakları ile öne çıkıyor. Ankara’dan yapılacak kısa bir gezi ile Batı Karadeniz kültürüyle tanışmayı sağlayan bu kasabada keyifli bir gün geçirmeniz için her şey mümkün. Göynük’ün 1987 yılında kentsel sit alanı ilan edildiğini ve koruma altında olduğunu da ekleyelim.

Göynük’te Gezilecek Yerler: Göynük Çarşısı, Zafer Kulesi, Anıt Ağaç, Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı, Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Akşemsettinoğlu Konağı, Gürcüler Konağı Müzesi, Postacılar Konağı, Müderrisler Konağı ve Göynük Açık Hava Müzesi.

Sapanca Gölü, Sakarya

#7 Sapanca, Sakarya: 3 saat 15 dakika

Sakarya’nın doğası ile ünlü ilçesi Sapanca; İstanbulluların olduğu kadar Ankaralıların da gözdesi. İstanbul’a kıyasla biraz uzak olsa da yine de Ankara’ya yakın yerler listesinde olmayı hak ediyor. Doğa temalı bir hafta sonu gezisinde Maşukiye ve Sapanca Gölü ile birlikte planlanabilecek Sakarya turunda oksijene doyacağınız kesin.

Sapanca’da Gezilecek Yerler: Sapanca Gölü, Rüstempaşa Camii, Vecihi Kapısı, Kırkpınar mahallesi ve Bağdat Caddesi.

Sapanca’da Gezilecek Yakın Yerler: 15 dakika uzaklıktaki Maşukiye, Kocaeli ve 20 dakika uzaklıktaki Serdivan ilçesinde bulunan, Roma döneminden kalma Justinianus Köprüsü.

Kapadokya, Nevşehir

#8 Kapadokya, Nevşehir: 3 saat 30 dakika

Ankara’ya yakın gezilecek yerler başlıklı bir liste hazırlayıp içinde Kapadokya’yı katmasak biraz ayıp olurdu.   Ülkemizin medar-ı iftaharı bu güzel bölgemiz, her mevsim başka güzel. Milyonlarca yıl önce Erciyes, Hasandağ ve Güllüdağ dağlarının püskürttüğü lav ve küllerle oluşan Kapadokya; doğal güzellikleri, balon turu, kaya ve mağara otel deneyimleri ile sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin başını çekiyor.

Kapadokya’da Gezilecek Yerler: Ortahisar Köyü, Avanos Vadisi ve Peribacaları, Göreme, Göreme Açık Hava Müzesi, Güvercinlik Vadisi, Zemi Vadisi, Aşk Vadisi, Uçhisar Kalesi ve Uçhisar Peribacaları, Zelve, Hayal Vadisi (Devrent Vadisi), Çavuşin Köyü, Paşabağ Vadisi, Ürgüp Peribacaları, Kızılçukur Vadisi, Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Turasan ve Kocabağ işletmeleri.

Kapadokya’da Yapılacaklar: Gitmek için 10 Neden yazısını okumak için tıklayın.

Kapadokya’da Balon Turu: Nasıl Yapılır, Ne Kadara Gelir yazısını okumak için tıklayın.

Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya

#9 Amasra, Bartın: 3 saat 45 dakika

 Ankaralıların gözdesi, Karadeniz’in biricik sahil kasabası Amasra; özellike kıyı hasreti çeken gezginler için birebir yurt içi rotası. Denize uzanan bir burunda konumlanan Amasra; Ege kasabası sıcaklığındaki halkı ve deniz manzaralı bol mekan seçeneği ile Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerden biri. Genellikle Safranbolu ile birlikte turların odak noktası olan bu kasabada güzel bir hafta sonu geçireceğiniz aşikar.

Amasra’da Gezilecek Yerler: Amasra Kalesi, Cenova Şatosu, Amasra Müzesi, Küçük Liman ve Büyük Liman Plajları, Çekiciler Çarşısı, Küçük Kilise Kültür ve Sanat Evi, Edhem Ağa Konağı, Amasra Ağlayan Ağaç, Göldere Şelalesi, Gürcüoluk Mağarası, Cevizlik Vadisi ve Kemerdere Köprüsü.

Ankara’ya yakın gezilecek yerler listemizin sonuna geldik. Journavel’ı Instagram’dan takip edin, birlikte gezelim. Tüm seyahatlerimize ait fotoğraflara @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi gezmeler!

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:07
Güneş 05:43
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:49
Yatsı 21:18