Ankara’da Deprem Bekleniyor Mu?

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul ile Ankara için deprem uyarıları yaptı.

Ankara 19.12.2020, 17:15 İrem Durak
Ankara’da Deprem Bekleniyor Mu?

Ankara’da Deprem Bekleniyor Mu?

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul ile Ankara için deprem uyarıları yaptı.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, 99 Gölcük Depremi sonrasında 30 sene içinde büyük bir depremin yaşanma olasılığının yüzde 60- 65 olarak belirlendiğini belirterek, “1999 yılından sonra 21 sene geçti. İstanbul depremi için yüzde 65 civarlarındaki ihtimal yüzde 70’e çıktı, şimdi 75’e çıktı 80’e ilerliyor. Yani giderek yaklaşıyoruz. Önümüzdeki 10 sene içinde yaşanması mümkün, 10 yıla kalmayabilir, 10 yılı geçebilir de” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Süleyman Pampal yapmış olduğu açıklamada, Türkiye’nin coğrafi yapısı gereğince yüzyıllardır depremler gerçekleştiğini belirtti. Kuzey Anadolu Fay hattının güney kolundaki farklı bölgelerde 1953, 1964 ve 1999’da deprem gerçekleştiğini hatırlatan Pampal, fay hattının Marmara’nın içine doğru kırılmış olduğunu belirtti. Marmara Fayı’nın orta kısımlarında sismik boşluk geliştiğini ve boşluğun daha kırılmadığını söyleyen Pampal, Kuzey Anadolu Fayı üstünde meydana gelecek olan depremin ilk olarak Marmara açıklarında gerçekleşeceğini belirtti. Bu fay hattının Silivri açıklarında 7- 7.5 buçuk büyüklüğünde depreme sebep olacağını belirten Pampal, “Deniz altında yapılan çalışmalar ile bu fay iyi bir şekilde tanımlandı. Bu fayın bir özelliği daha bulunuyor, hiç hareket etmiyor, kilitli bir fay. Yani hiç deformasyon olmuyor, yıllık hareketler ile daha çok enerji birikimi oluyor. O sebeple burada 7’nin üzerinde bir deprem yaşanması sürpriz olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Pampal, Elazığ-Sivrice depremini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Elâzığ, Sivrice, Pötürge arasında gerçekleşen deprem, uyuyan bir devin uyandığını bize gösterdi. Bir fay sisteminde kırılma gerçekleşmesi durumunda tehlikenin en yoğun olarak yaşandığı yer, fayın diğer iki ucudur. Bu ne anlama geliyor? Pütürge’den güneye Sincik, Gölbaşı’na doğru bulunan kısmın eli kulağında anlamına geliyor, yırtılma başladı demek oluyor, burası ise topun ağzında demek. Bir de Kuzey Doğu’ya doğru, Sivrice’den Palu’ya uzanan Palu-Hazar segmentinde 6-6,5 büyüklüğünde deprem oluşabilir demek.”

Pampal ayrıca konuşmasında Ankara ile ilgili de konuştu. Peki Ankara’da deprem bekleniyor mu?

“Ankara’da Deprem Riski Çok Yüksek”

Pampal, Tuz Gölü Fayı’nın Ankara Haymana’ya doğru uzandığını belirterek Ankara’da deprem bekleniyor mu sorusuna değindi. Bu fayın Ankara ile çevre şehirler için büyük risk taşıdığını belirtti. Pampal, “Ankara ciddi bir şekilde tehlike altında. Ankara’da deprem olmaz, deprem tehlikesi düşük sanılıyor, aslında son derece yüksek deprem tehlikesi altında bulunduğunu, risklerin daha da büyük olduğunu bilmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11