Başkente en fazla turist Irak’tan

Son senelerde Ankara’nın turizmden hakkı olan payı alması için gerçekleştirilen çalışmalar sayılara yansıdı.

Ankara 02.08.2022, 14:40 02.08.2022, 12:49 İrem Durak
Başkente en fazla turist Irak’tan

Başkente en fazla turist Irak’tan

Son senelerde Ankara’nın turizmden hakkı olan payı alması için gerçekleştirilen çalışmalar sayılara yansıdı. Başkent, ilk altı ay içinde 2 milyon 423 bin 673 turisti misafir etti.

Başkent Ankara, bu senenin ilk altı ayı içinde 2 milyon 174 bin 549’u yerli, 249 bin 124’ü ise yabancı olmak üzere toplam 2 milyon 423 bin 673 turist konuk etti. En çok yabancı turist ise sırası ile Irak, İran, Azerbaycan ve ABD’den geldi. Özellikle direkt uçuşların sayısının yükselmesi için yoğun mesai gerçekleştiren Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, bu seneye ait kent turizmi verilerini, şehrin turizm potansiyelini ve bu alanda yapılan yeni çalışmaları değerlendirildi.

DİREKT UÇUŞLAR ARTMALI

“Direkt uçuş olmazsa turizm de gelişmez, ticaret de gelişmez” diyen Baran, şunları söyledi: “Direkt uçuş konusu bizim gündemimizin daimi maddesi durumunda. Ankara’dan yurt dışına direkt uçuşlar daha fazla ihracat daha fazla turist daha fazla döviz geliri, ülkemizin gelişimine daha fazla katkı demek. Kovid-19 salgını öncesinde, Ankara’dan yurt dışına direkt uçuşlar konusunda önemli aşama kat ederek, belli bir noktaya gelmiştik. Salgın sürecinde getirilen seyahat sınırlamaları yurt dışına direkt uçuşlar konusunu da sekteye uğrattı ancak salgının etkilerinin hafiflemesiyle biz de çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Türk Hava Yolları’nın desteğiyle Berlin, Frankfurt, Viyana, Paris, Londra, Roma, Tiflis, Bakü gibi dünyanın bir çok önemli noktasına başkentten direkt uçuş imkanı bulduk. Ankara kolayca ulaşılabilecek trilyonlarca dolarlık bir pazarın merkezinde yer alıyor. Ankara’nın ihracatını, müteahhitlik hizmet gelirlerini artırmak ve sağlık ve kongre turizminde gelişmesini sağlamak için direkt uçuşlar önemli. Bu nedenle, Aşkabat, Taşkent gibi Türk Cumhuriyetlerinden bazı destinasyonların da aralarında bulunduğu 10’dan fazla destinasyona direkt uçuş için taleplerimiz söz konusu. Ankara’nın hava ulaşımı ağıyla dünyanın dört bir yanına bağlanması ve Esenboğa havalimanının tam kapasite ile faailyet göstermesi en büyük hayalimiz.”

SAĞLIK TURİZMİ AĞIRLIKLI

ATO Başkanı Gürsel Baran, başkente en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında ilk üçün Irak, İran ve Azerbaycan olmasını ise şu şekilde değerlendirdi: “Bu ülkelerin aynı zamanda en çok sağlık hizmeti alan yabancı hasta sayıları sıralamasında da ilk 10 ülke arasında yer aldığını görüyoruz. Yakın coğrafyada yer alan ve kolay ulaşım sağlayabilen ülkelerin sağlık hizmeti almak için bir çok avantaja sahip Ankara’yı tercih ettiğini görüyoruz.”

Yabancı turistlerin Ankara’ya büyük oranda ‘sağlık turizmi’ için geldiğinin altını çizen Baran, “Ankara, sağlık turizminin gelişmesine çok uygun. Sağlık altyapısı, dünya çapındaki tüm sağlık merkezleriyle rekabet edebilecek donanıma sahip hastanelerimizde, robotik cerrahi, radyolojik cihaz parkı, nükleer tıp ve onkolojik tıp olmak üzere tüm ileri teknolojik imkânlar mevcut. Şehrimizde çok kaliteli sağlık hizmetini, güçlü altyapı ve nitelikli insan kaynağından uygun koşullarla almak mümkün. Medikal sağlığın yanı sıra termal sağlık turizmi kapasitemiz de çok yüksek. Ayaş, Beypazarı, Haymana, Kızılcahamam gibi ilçelerimiz termal turizm için çok uygun” diye konuştu.

İLÇE BAZINDA ÇANKAYA ÖNDE

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce açıklanan ‘2022 Ocak-Haziran’ dönemini kapsayan güncel turizm verilerinde öne çıkan istatistikler şöyle:

ZİYARET RAKAMLARI

* Ankara’nın bu yıla ait ilk altı aylık turizm performansı, geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi.

* Ankara’yı bu yılın ilk altı ayında 2 milyon 174 bin 549’u yerli, 249 bin 124’ü ise yabancı olmak üzere toplam 2 milyon 423 bin 673 turist ziyaret etti.

* Geçen yıl aynı dönemde 1 milyon 871 bin 962 yerli, 183 bin 652 yabancı olmak üzere 2 milyon 55 bin 614 turist ziyaret etmişti.

* Ankara’yı ziyaret eden yabancı turist sıralamasında zirvede Irak var. İlk altı ayda 28 bin 136 Iraklı geldi.

* Irak’ı 22 bin 57 turistle İran, 16 bin 530 turistle Azerbaycan ve 11 bin 854 turistle ABD takip etti.

* Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından Ukrayna’dan büyük bir göç dalgası oluştu. İlk altı aylık süreçte 8 bin 274 Ukrayna vatandaşı Ankara’ya geldi. Ukrayna bu veri ile listenin 7’nci sırasında yer aldı. Rusya ise 9 bin 719 turistle altıncı sıraya yerleşti.

* Ziyaret listesinin son sırasında ise 158 turistle Filistin yer aldı.

KONAKLAMA RAKAMLARI

* Ziyaret eden 2 milyon 423 bin 673 turistin toplam gecelemesi ise 3 milyon 785 bin 69 oldu.

* İlçe bazında yerli ve yabancı turistlerin konaklama tercihinde ilk sırada Çankaya yer aldı. 1 milyon 248 bin 181 yerli, 180 bin 290 yabancı turist altı aylık süreçte Çankaya’da konakladı.

* Çankaya’yı sırasıyla Altındağ ve Yenimahalle takip etti. Altındağ’da 428 bin 138 yerli, 30 bin 692 yabancı turist konaklarken; Yenimahalle’de 206 bin 376 yerli, 27 bin 876 yabancı turist konakladı.

* Konaklamada yine Ankara’nın Balâ, Güdül ve Evren ilçeleri henüz hiçbir yerli ve yabancı turisti ağırlayamadı. Her üç ilçede sıfır konaklama ile listede yer aldı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10