Bu gidişle eylül zor geçecek

Prof. Dr. İsmail Balık, Ankara’da üç haftadan bu yana süren vaka artışlarının eylül ayı için alarm vermeye başladığının altını çizerek, “Artışların önüne geçmek için kurallı yaşam ve çift doz aşı şart.

Ankara 14.08.2021, 15:33 İrem Durak
Bu gidişle eylül zor geçecek

Bu gidişle eylül zor geçecek

Prof. Dr. İsmail Balık, Ankara’da üç haftadan bu yana süren vaka artışlarının eylül ayı için alarm vermeye başladığının altını çizerek, “Artışların önüne geçmek için kurallı yaşam ve çift doz aşı şart. Aşılamada duyarsızlık, kurallarda da rehavet sürerse eğer eylül ayı zor geçer” uyarısını gerçekleştirdi.

Türkiye ve dünya genelinde olduğu gibi Başkent Ankara’da da COVID-19 vakalarındaki yükseliş devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu ‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı’ verilerine göre Ankara’da üç hafta önce 100 bin kişide görülmekte olan COVID-19 vaka sayısı 69.13 iken, önceki hafta bu sayı 100 bin kişide 165.2’ye, geçtiğimiz hafta da 184.58’e ulaştı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, vaka sayılarında görülen yükseliş için, “Delta varyantı anlık bir tedbirsizliği bile fırsat bilip bulaşabilmekte. Artışları önlemek adına kurallı yaşam ve çift doz aşı şart. Aşılamada duyarsızlık, kurallarda da rehavet devam ederse eylül ayı zor geçer” dedi. Prof. Dr. İsmail Balık’ın değerlendirmeleri şöyle oldu:

KURALLARDAN TAVİZ VERDİK

“Çift doz aşılama oranımızı yüzde 75-80’lere getirene kadar tedbirlere sıkı sıkıya uyulması gerekiyor. Ne yazık ki kurallı yaşam konusunda taviz verdik. Yasakların büyük çoğunluğunun kaldırıldığı 1 Temmuz’dan bu yana kentteki rehavet görüntüsü vakaların artacağına işaret ediyordu. Üç haftadır süren rehavet bize vaka artışı olarak geri dönüyor. Aynı şekilde kuralsızca kalabalıklara karışmaya devam edersek ve aşılamada hızımızı arttıramazsak eylül ayı hem sağlık sistemi hem de vatandaşlarımız için zor geçer.

ASLA KALABALIKLARA KARIŞMA

Delta varyantı anlık bir tedbirsizliği bile fırsat bilip bulaşabiliyor. Artışları önlemek için kurallı yaşam ve çift doz aşı şart. Aşılamada duyarsızlık, kurallarda da rehavet devam ederse eylül ayında pandeminin sebep olacağı zorlukları daha da çok hissederiz. Bu yüzden en kısa sürede çift doz aşılama oranımızın yüzde 70-80 sevilerine gelmesi gerekiyor. Aşılanırken, bir yandan kurallı yaşam devam etmeli. Vaka sayılarına baktığımız zaman bizlere, ‘asla kalabalıklara karışmamamız gerekiyor’ diyor.

ÇİFT DOZ ZORUNLU OLMALI

Uzaktan yapılacak işler için kalabalıklara girilmemeye devam edilmemesi gerekiyor. Toplu taşıma da zorunlu bir durumumuz yoksa kullanmayalım. Taziye, düğün gibi etkinlikler büyük risk, açık alanlarda olmasını tercih edelim önlemlerimizi bir an bile bırakmayalım. Şu an geldiğimiz tabloda konser, sinema, AVM, restoran gibi kapalı alanların girişlerinde mutlaka çift doz aşı zorunluğu olması gerekiyor.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03