Kocatepe Camii Nerededir? Kocatepe Camisi Özellikleri, Tarihi, Hikayesi ve Mimarı Hakkında Bilgi

Türkiye hem Osmanlı hem de Selçuklu İmparatorluklarından bu yana kalan birçok değerli ve tarihi yapıya sahiptir. Bu tarihi yapılardan en önemli olanları arasında camiler ilk sırada gelmektedir.

Ankara 10.12.2020, 16:16 İrem Durak
Kocatepe Camii Nerededir? Kocatepe Camisi Özellikleri, Tarihi, Hikayesi ve Mimarı Hakkında Bilgi

Kocatepe Camii Nerededir? Kocatepe Camisi Özellikleri, Tarihi, Hikayesi ve Mimarı Hakkında Bilgi

Türkiye hem Osmanlı hem de Selçuklu İmparatorluklarından bu yana kalan birçok değerli ve tarihi yapıya sahiptir. Bu tarihi yapılardan en önemli olanları arasında camiler ilk sırada gelmektedir. Müslüman bir toplum olan Türkler tarihte gitmiş oldukları bölgelerde sürekli olarak cami inşa ettirmişlerdir. Kocatepe Cami de Cumhuriyet’in ilanından sonra inşa edilen önemli yapılardan biridir. Kocatepe Camii 70 yıllık tarihi bulundurmasına rağmen sürekli olarak ziyaret edilmekte ve bölgedeki önemli camilerden biridir. Kocatepe Camii sürekli aranan ve merak edilen, yol tarifi istenen yapılardandır. Peki Kocatepe Camii’ne nasıl gidilir, yol tarifi ve özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Kocatepe Camii Hakkında Kısa Bilgi

Kocatepe Camii mimar Vedat Dalokay’ın hazırladığı projeye göre tasarlanacak şekilde hazırlıklar yapılmıştı. Ancak proje beğenilmedi ve son anda inşa temelinden vazgeçildi. Yeni mimarların çizmiş oldukları projelere göre inşa edilen Kocatepe Camii Turgut Özal döneminde tamamlanarak açılışı gerçekleşti. Kocatepe Camii şehrin merkezi noktasında yer alırken ulaşımı da bu yüzden oldukça kolaydır.

Kocatepe Camii Nerededir ve Nasıl Gidilebilir?

Kocatepe Camii Ankara’da Çankaya ilçesindeki Kocatepe semtinde yer alır. Son derece merkezi bir konumdadır ve Kocatepe Camii’ne ulaşım basittir. Ankara merkezine gelindikten sonra minibüs ya da otobüsler aracılığıyla Kocatepe Camii’ne ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca da Ankaray ile beraber yine farklı ilçelerden Çankaya’ya gelinerek Kocatepe’ye geçilebilir ve buradan da yine Kocatepe Camii’ne gidilebilir.

Özel araç ile gelmek isteyenler de Kocatepe Camii’ne gidebilmek için Çankaya ilçesinde Kocatepe semti tabelalarını takip edip Kocatepe Camii’ne ulaşabilir. Kocatepe Camii’ne ulaşmak için aracı park etmek ve yürümek gerekecektir.

Kocatepe Camii’nin Tarihi

Kocatepe Camii Ankara Çankaya ilçesi Kocatepe semtine inşa edilen camidir. Caminin inşasına 1967 yılında başlanmış ve yaklaşık olarak da 20 sene yapımı devam etmiştir. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı caminin bütün mal varlığını satın almış ve tamamlanması 1987 yılında olmuştur. Kocatepe Camii için iki farklı proje çizilmiş ve ilk olarak çizilen proje fazla modern bulunarak Türk mimarisine uygun olmadığı düşünülmüştür. Proje zemine başlanmadan önce iptal edilmek durumunda kalınmıştır. 1967 yılında da çizilmiş olan projeye göre inşa edilmesine karar verilmiştir. Ancak bu proje de eleştirilerin hedefi olmuş ve ünlü mimar Mimar Sinan’ın çizmiş olduğu projelere benzetilerek cami projesi eleştirilmişti. Caminin inşası da beklenenden uzun sürmüş ve 1981 senesinde bütün hakları satın alındıktan sonra 6 sene sonunda tamamlanmış ve 1987 senesinde de tamamen ibadete açılmıştır.

Camii Özellikleri

- Kocatepe Camiinin dört adet minaresi bulunmaktadır.

 - Caminin minare yükseklikleri tam olarak 88 metredir.

 - Kocatepe Camii dört yarım kubbeden meydana gelmektedir.

 - Minarelerin şerefelerine de asansör yardımı ile ulaşım sağlanabilir.

 - Caminin avizeleri ile süslemeleri özel olarak tasarlanmış ve üretilmiştir.

 - Çini yardımıyla süslemeler tamamlanmıştır.

Kocatepe Camii Mimarı Kimdir ve Kim Tarafından Yapmıştır?

Kocatepe Camii mimarları Hüsrev Tavla ve Fatih Uluengin'dir. Bu cami Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından inşa ettirilmiştir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35