MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi giriş ücreti ne kadar? MTA müzesi saat kaça kadar açık? MTA müzesi randevu nasıl alınır?

Ankara 02.10.2020, 13:13 05.10.2020, 13:17
MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi; MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde 1968 senesinde kurulmuştur. Müzede maden, kayaç, mineral, fosil ve jeoarkeolojik türlerden oluşan zengin koleksiyonlar gösterilmektedir. Müzenin asıl amacı sergilemiş olduğu örnekler ile hazırlamış olduğu eğitim materyalleri ile özellikle çocuklar ile gençlerde doğa koruma bilincini oluşturarak geliştirmektir.

Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’nin giriş katında; küresel görüntüleme sistemi olan "Bilim Küresi", güneş sistemi, "Görme Engelliler Bölümü", kubbe şeklinde olan ekranda üç boyutlu görüntüleme sistemi olan "Planetaryum", "Geçici Sergi Alanı", "Konferans Salonu", "Eğitim ve Uygulama Alanı", "Danışma" ile "Hediyelik Eşya Satış Bölümü" bulunmaktadır.

MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Müzenin birinci katında, omurgalı ve omurgasız fosillere ait olduğu belirtilen çok sayıda numune sergilenmektedir. Yine birinci katta aralarında 1974 senesinde Ankara-Beypazarı’nda bulunmuş olan "Anadolu Panterinin" bulunduğu soyu tükenmiş ya da tükenme tehlikesi altında olan Türkiye’ye has bitki ile hayvanlara ait olan örnekler yaşam alanlarına uygun canlandırmalar yapılarak Diyorama Bölümünde gösterilmektedir.

Müzenin ikinci katında, "Sistematik Mineraloji Bölümü"’nde yerkabuğunun yapı taşı olarak bilinenolan mineraller, Kayaçlar Bölümü’nde ise türlü minerallerin çeşitli jeolojik süreçler sayesinde bir araya gelmesi ile oluşan kayaçlar gösterilmektedir. Kullanılan araç, gereç ve malzemelerin tamamen ya da kısmen kaynağı olarak bilinen metalik madenler, endüstriyel hammaddeler ile enerji hammaddeleri de "Türkiye Yer Altı Kaynakları Bölümü"'nde görüntülenmektedir.

Yurt içinden ve yurt dışından getirilen kristaller “Süs taşları Bölümü"’nde ziyaretçilere sunulmaktadır. Yine bu katta "Türkiye Madencilik Tarihi Bölümü"’nde insanlar için sosyal ve kültürel gelişimlerle yani insana bağlı paralel madenciliğin gelişmesine şahitlik eden kalıntılar ve "Küpelasyon" ile "Sementasyon" alanları ve "Tunç Çağında Madencilik Maketi" bulunmaktadır.

Müzede bir de, Paleontoloji, Mineraloji-Petrografi (Gemoloji) Laboratuvarları ile sayısı 100.000’e yakın olan örneğin saklandığı "Arşivler" de bulunmaktadır. Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi, "Eğitim Amaçlı Hazırlanan ve Türkiye’nin Dört Bir Yanındaki Okullara Gönderilen Mineral ve Kayaç Setleri", "Gezici Müze Faaliyetleri" ve "Bilimsel Araştırma Projeleri" ile de çalışmalarını yürütmektedir. Bir de Şehit Mehmet Alan Enerji Parkı 2013 senesinden bu yana Tabiat Tarihi Müzesi’ne bağlı bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.

MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi Ulaşım ve Açık Adres

EGO Otobüs hatları:

  • 132: ODTÜ- Çukurambar Yüzüncü Yıl- Ulus
  • 133: ODTÜ- Çukurambar Yüzüncü Yıl- Ulus Kızılay Güvenpark’tan binilebilmektedir.

Minibüs- Dolmuş Hatları: Ulus- Yüzüncü Yıl- Çiğdem mahallesi Kızılay- Yüzüncü Yıl- Balgat Sıhhiye- Yüzüncü Yıl- Balgat.

  • Adres: Üniversiteler Mahallesi, Çukurambar, Dumlupınar Bulvarı No:139, 06800 Çankaya/Ankara, Türkiye
  • Telefon: (0312) 201 23 96

MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi Pazartesi günleri kapalıdır. MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi ziyaret saatleri ise 09.00 ile 17.00 arasındadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35