Türk öğrenci Tim Cook’a sunum yaptı

17 yaşında olan Türk öğrenci Mehmet Bertan Tarakçıoğlu, Swift Student Challenge kapsamında Tim Cook'a sunum gerçekleştirdi.

Ankara 18.06.2022, 14:30 İrem Durak
Türk öğrenci Tim Cook’a sunum yaptı

Türk öğrenci Tim Cook’a sunum yaptı

17 yaşında olan Türk öğrenci Mehmet Bertan Tarakçıoğlu, Swift Student Challenge kapsamında Tim Cook'a sunum gerçekleştirdi.

Apple'ın her sene düzenlemiş olduğu geliştirici konferansı WWDC bu sene 6 – 10 Haziran tarihleri arasında yapıldı. iOS 16'dan Apple M2'ye birçok farklı ve yeni teknolojinin duyurulduğu etkinliğe katılım sağlayanlar arasında Swift Student Challenge'ı kazanan 8 Türk öğrenci de yer aldı.

Ankara Zafer Koleji'nde eğitim görmekte olan, yarışmayı üç sene boyunca üst üste kazanarak listeye tekrardan adını yazdıran 17 yaşındaki Mehmet Bertan Tarakçıoğlu, Apple CEO'su Tim Cook'a bir sunum yaptı.

BlinkBoard göz kırparak iletişim kurmaya olanak tanıyor

Profesör Stephen Hawking'den ilham alarak projeyi geliştirdiğini ifade ettiği BlinkBoard projesi ile yarışmayı kazanmayı başaran Tarakçıoğlu bu proje sayesinde göz kırparak yazı yazmayı ve daha sonra bunu sesli hale getirmeyi mümkün kılıyor.

Göz hareketlerine odaklanılması farklı iPad'ler arasında daha geniş uyumluluk elde edilmesini sağlıyor.

Hawking yıllar boyunca vücudunda tek hareket ettirebildiği yer olan sağ yanağını kullanarak insanlarla iletişim kurdu.

Mehmet Bertan Tarakçıoğlu kimdir?

"Merhaba! Ben Bertan ve bugün Ankara, Türkiye'den aranıza katıldığım için çok mutluyum. Şu anda 17 yaşında, 11. sınıf öğrencisiyim ve aynı zamanda teknoloji ile ilgili her şeye aşığım, kodlama ve Apple!

Kodlamaya ilk olarak dördüncü sınıftayken, kalan son parayla okulumdan aldığım bir kitapla başladım. O kitabı bir buçuk haftada bitirdim. Ben zaten kodlamaya aşıktım!

Swift yolculuğum, 5. sınıfta biriktirdiğim parayla satın aldığım 2014 model Mac Mini'ye Xcode indirdikten sonra beklenmedik bir şekilde başladı, çünkü oldukça havalı bir adı olduğunu düşündüm.

Xcode ile denemeler yaptım ve arayüz oluşturucuyu kullanarak kodlama yapmadan basit bir uygulama yaptım. Bu uygulamayı iOS 6 ile çalışan iPod Touch'a yükledikten sonra, uygulama geliştirmenin sonsuz olanaklarına hayran kaldım. Bu yüzden daha ileri gitmek istedim ve çevrimiçi video eğitimleri, blog makaleleri ve e-kitaplar aracılığıyla Swift öğrenmeye başladım.

Şimdi sizlere bazı güncel proje ve faaliyetlerimden bahsetmek istiyorum;

Mac App Store'da Capturinator adında bir uygulamam var! Kullanıcıların bir nesnenin fotoğraflarını birden çok açıdan 3D USDZ modellerine dönüştürmelerini sağlayan Apple'ın Nesne Yakalama API'si tarafından destekleniyor. Bu modeller, oyun geliştirmeden e-ticarete çok çeşitli alanlarda kullanılabiliyor.

Ayrıca, Apple geliştirme konusunda Türkçe kaynaklar sunan, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan bir organizasyon olan TurkishKit'in bir parçasıyım. Hazırladığımız birkaç Swift dersi ve Swift Student Challenge kazananı olarak deneyimlerimi paylaştığım bir makale TurkishKit Medium'da yer alıyor.

Boş zamanlarımda Arduino, Raspberry Pi ve benzeri platformları kullanarak çeşitli kodlama ve elektronik projeleri üzerinde çalışıyorum. Geçenlerde, toplanan hava verilerini görüntülemek için yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışan IoT hava durumu istasyonumu ve beraberindeki bir uygulamayı kurdum!

O projelerin kaynak kodlarını da GitHub'da paylaşıyorum!

Bu akademik yılın başında, okulumuzda diğer öğrencilere Swift kullanarak nasıl uygulama yapılacağını öğrettiğim bir Swift Kodlama Kulübü başlattım! Programlamanın ve Swift'in temel ilkelerini ele aldık ve şu anda SwiftUI tabanlı uygulamalar geliştirmeye çalışıyoruz.

Her Cuma okuldan sonra buluşuyoruz, Swift öğretmek düşündüğümden daha da eğlenceli oldu!

Swift Student Challenge yarışmasını üçüncü kez kazandım ve bu yılki projem BlinkBoard oldu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11