"Bir yeni bildiriminiz var!"
Z kuşağı 1997-2012 yılları arasında doğan insanları kapsayan temel ama tartışmalı bir demografik sınıflandırmadır. Z kuşağı 85 milyonluk Türkiye'nin %39'luk kısmını oluşturuyor. Dünya çapındaki tüketicilerin %40'nı temsil ediyorlar. Z kuşağı bugüne kadar ki en küresel nesildir. Aynı zamanda uluslararası akranlarıyla diğer nesillere kıyasla daha fazla ortak yöne sahiptir. Bu kuşağın temel ve karakteristik özelliklerine bakacak olursak, sınırları olmayan bir nesildir. 2000'li yılların başlarına doğru teknolojinin ilerlemesi, küreselleşmenin ve dijitalleşmenin kaçınılmazlığıyla, sosyal mecraların öneminin artması ve bilgiye erişimin bir 'tık' kadar kolaylaşması, Z kuşağının da ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Friedman'ın Dünya Düzdür(The World is Flat) kitabında asıl anlatmaya çalıştığı şey, dünyanın geometrik yapısı değil, iletişim ve ulaşım teknolojilerinin gelişimini, dünyanın nasıl evrildiğini, küreselleşmede ki değişimin teknolojik anlamda, dünyada ki eşitliğin sağlandığını anlatmak istiyordu. Bu kuşak teknolojinin göbeğinde doğması nedeniyle iç içedir. Dolayısıyla Z kuşağının dünyası da düzdür. Hızlı, geniş, çevrimiçi ve her an her yerdedir. Z kuşağı nedir sorusunun cevabına ne kadar hakimiz ya da bu gençler ne istiyor kısaca bakalım.
Z kuşağı istediği alanda eğitim almak istiyor. Okudukları fakültelerin önem teşkil ettiğini, ancak sunulan eğitim, eğitim araçları ve iş yaşamının farklı ve ideallerinin dışındaki eski dünyalara çıktığını düşünüyorlar. Yeterli kazanca ve yetkinliğe sahip olabileceklerine inanmıyorlar. Bu nasıldır bilirsiniz(Yüksekokullar bizlere nasıl zengin olunacağını değil, zenginleri nasıl daha fazla zenginleştirebileceğimizi öğretir) Bu da eğitim kurumlarının ve devlet yetkililerinin öğrencilerin bu bakış açısını dikkate alarak, soruna ivedi şekilde proaktif çözümler getirmesi gerektiğini ortaya çıkarıyor.
Gelelim Z kuşağının kaygılarına. Son zamanlarda ekonominin küresel çapta kötü gidişatı sebebiyle artan temel ihtiyaçlarımızın fahiş fiyatları, gençlerimizin hayat standartlarını etkilemekle kalmamış geçim sıkıntısının yanı sıra beyin göçünü ve günümüz gençliğinin memleketimizi terkedip, yurt dışında garsonluk veyahut ayak işleri yapmak istemelerini tetiklemiştir. Karar alıcılar, gerçekçi ve realist politikalar sunmalı, hakkımız olan özgüven ve özsaygılarımızı teslim etmelidir. Z kuşağının gelecek kaygısı diğer kuşaklara oranla daha yüksektir. Gelecek kaygısı taşıyan Z kuşağı aynı zamanda değersiz hissettirildiklerini düşünüyor. bu kuşağın beklentilerinden en önemlisi toplumcu ve bireyi önemli kılan bir yaklaşım modelidir. Son günlerde Z kuşağının siyasetteki rolünün de bakış acısına değinmek isterim. Bu kuşak kesinlikle sloganvari sözlere inanmıyor, hatta antipati besliyor. Z kuşağının lider adayı çalışkan, dijital ve finansal okuryazarlığı olan, güvenilir, özgün, yenilikçi ve mevcut dünya koşullarını iyi okuyan, katı ideolojik çizgileri olmayan ve tüm sorunları aynı perspektiften ele almayan esnek ve çevik şekilde siyaset yürüten karakterlere ilgi gösteriyor. Türkiye'de henüz genç bir politikacı bulunmuyor.(bulunanların bulunma şartları gayet açık, nepotizm). Reelde yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, birbirlerine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış benzer sınavlarla yükümlü olmuş insanları siyaset dünyasında göremeyen Türkiye'nin, Z kuşağının varlığı ile adeta imtihana dönüşmüş politikaları, haliyle akranlarım ve ben tarafından, sorunların bu yapıyla çözülebileceğinden kuşku duyuyor. Unutmayalım ki:
"Yerel zihniyete sahip olan insanlar, küresel düşünüp, küresel hedef koyan insanları anlayamazlar."