gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

22 ülkeye Çubuk Turşusu

Çubuk Turşularının 22 ülkeye ihracı gerçekleştiriliyor.

Çubuk 20.09.2021, 16:34 İrem Durak
22 ülkeye Çubuk Turşusu

22 ülkeye Çubuk Turşusu

Çubuk Turşularının 22 ülkeye ihracı gerçekleştiriliyor. Ankara'nın Çubuk ilçesinde geleneksel yöntemler ile kurulmuş olan turşular 22 ülkeye ihraç ediliyor.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde geleneksel yöntem ile kurulu olan turşular 22 ülkeye ihraç ediliyor. Senelerdir aynı yöntemle kurulan turşulara pandemi dönemi içerisinde ilgi artarken, meşhur turşular ülke için önemli bir gelir kaynağı oluyor. Ankara'nın Çubuk ilçesi dendiği zaman akla gelen ilklerden biri olarak bilinen turşu, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Senelerdir değişmeyen tarifle hazırlanmakta olan turşularda kullanılan salatalıklar, ilçenin ikliminden farklı bir yerde yetişmiyor. Yüzyıllardır torundan toruna aktarılan ata tohumları ile yetiştirilen salatalıklar, toplandıktan birkaç saat içerisinde turşu için hazır hale gelmiş oluyor.

Salatalık, sirke, defne, sarımsak, karabiber, dere otu ve tuz kullanılarak kurumuş olan turşuların sırrı ise paylaşılmıyor. Çubuk Belediyesi tarafından kurulmuş olan atölye 3 kadından soruluyor. Bir yıl içinde 15 ton turşu hazırlayan hanımlar, dualarla hazırladıkları turşunun püf noktasını kimse ile paylaşmıyor.

Meşhur turşuların şöhreti ülke sınırlarını aşarken, pandemi ile beraber artan turşu isteğine yetişilemiyor. Çubuklular için turşu olmazsa olmaz. Probiyotik içerikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmekte olan turşulara farkındalık her geçen gün yükseliyor.

Çubuk Yaş Sebze Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Işık," Doğal ve kendi yörelerinden doğmuş olması, tohumu, sebzesi bu yörenin, üretim biçimi bu yörenin. Doğal turşunun özellikle pandemik ortamda doğal turşunun insan sağlığındaki yerinden ötürü turşu daha önemli durumda. Yalnızca ülke halkı için değil ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı. 22 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Çok ciddi bir katma değeri bulunuyor. Mevsimlik işçiler için ciddi bir iş kolu Mayıs ayından ekim ayının sonuna kadar 3 binden fazla mevsimlik işçi çalışır" şeklinde konuştu.

Atölyede senelerdir geleneksel yöntemlerle turşu kurduklarını belirten Satı Özkan," Burada bu fabrikada senelerdir evimizde yaptığımız işlemi gerçekleştiriyoruz. Tamamen doğal. Sevgimizi katarak yapıyoruz. Tarladan salatalığımız toplanarak geliyor. Eleniyor makinamızda, boyutlarına ayırıyoruz. Yıkama makinasına geliyor orada yıkıyoruz. Hijyen oldukça önemli, fermente olması çok önemli. Şunda ilk kez turşu yapacaklar için beş kilogramlık bidona dereotu, karabiber, defne yaprağı, sarımsak, acı biber bırakıyoruz. Bu pandemi dönemi içerisinde olmazsa olmazdır turşu. Biz Kovid'den turşu yiyerek kurtulduk ve gerçekten de çok yararlı. Zaten önceden çok yararlı şimdi pandemi döneminde daha çok tüketmekteyiz. İnsanlar yararlı olduğu için turşu tüketsin bir de Çubuk’un turşusu özellikle oldukça ünlü. Çubuk’un turşusunu yiyebilirler tereddütsüz şekilde. Bu turşu bizim Çubuk' a özel. Türkiye'nin dört bir tarafına özel. Yurtdışına da gönderimini sağlıyoruz. Tadına bakmak için özellikle geliyorlar ve burada bayılıyorlar turşunun tadına. Biz burada üç kadın çalışıyoruz. Severek işimizi yapıyoruz. Günlük ortalama bir ton kurabiliyoruz. Sene boyunca 15 ton falan hazırlanıyor. Yalnızca salatalık. Temmuz'da başladık ve şu anda da sezon kapandı" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)