Demir Kubbe: İsrail'in hava savunma sistemi nasıl çalışıyor, Filistinli gruplar sistemi nasıl aşıyor?

İsrail'in Demir Kubbe ismi verilen hava savunma sistemi, bugüne kadar Gazze'den gelen roketlerin savuşturulması üzerinde önemli bir rol oynuyor.

Dünya 21.05.2021, 16:15 İrem Durak
Demir Kubbe: İsrail'in hava savunma sistemi nasıl çalışıyor, Filistinli gruplar sistemi nasıl aşıyor?

Demir Kubbe: İsrail'in hava savunma sistemi nasıl çalışıyor, Filistinli gruplar sistemi nasıl aşıyor?

İsrail'in Demir Kubbe ismi verilen hava savunma sistemi, bugüne kadar Gazze'den gelen roketlerin savuşturulması üzerinde önemli bir rol oynarken, son çatışmalar gerçekleşirken bu roketlerin bazılarının bu savunma sistemini aşmayı başardıkları görülüyor. Peki Demir Kubbe: İsrail'in hava savunma sistemi nasıl çalışıyor, Filistinli gruplar sistemi nasıl aşıyor?

Askeri uzmanlar ve analistler, Gazze'de İsrail'e yönelik yapılan roket ve tanksavar füzeleri ile saldırı düzenlemekte olan Filistinli grupların, taktik değiştirip Demir Kubbe'yi aşmaya başladıklarına dikkat çekiyor.

İsrail, Çarşamba sabahından itibaren Gazze'den 1000'in üzerinde fazla roket atıldığını belirtti. Bu roketlerin yaklaşık olarak 850'sinin Demir Kubbe tarafından imha edilmiş olduğu ya da İsrail topraklarına düştüğü belirtildi. Açıklamaya göre, kalan 200 civarındaki roketler de Gazze Şeridi sınırları içerisine düştü.

Bazı roketlerin Demir Kubbe tarafından imha edilemiyor olmaları da can kayıplarına yol açmasına ek olarak atılmış olan bu roketlerin Tel Aviv gibi daha önce Filistinli grupların ulaşamamış oldukları menzillere gitmiş olması da İsrail'de endişe yaratan bir diğer faktör.

İsrail'in hava savunma sistemi nasıl çalışıyor ve Gazze'den atılan roketler bu sistemi nasıl aşabiliyor?

Demir Kubbe nedir?

Demir Kubbe, İsrail'in geliştirmiş olduğu ve yaklaşık 10 senedir kullanmış oldukları hava savunma sisteminin adıdır.

Bu sistemi, İsrailli savunma şirketi Rafael ile İsrail devletine ait olan Hava ve Uzay Sanayileri kurumu tarafından ortak geliştirilmiştir. Sistemin üretimi İsrail'in kuzeyinde yer alan tesiste yapılıyor.

İsrail basınında yer verilen haberlerde, ilk etapta tamamen ülkenin kendi kaynaklarından karşılanması planlanmaktaydı. Ancak seri üretime geçilmesinden sonra ABD'den alınan finansal destek karşılığında sistem bileşenlerinin yarısını ABD'de üretmeye başladı.

ABD'nin İsrail'in füze savunma sistemleri programına senelik olarak 500 milyon dolar destek vermesi öngörülmekte. Bu miktarın 73 milyon dolarlık bölümü de Demir Kubbe programı için ayrıldı. ABD ordusu ek olarak bu sistemi satın almak için görüşmeler de yürütmeye devam ediyor.

İsrail, Demir Kubbe sistemini 2011 senesinde kullanmaya başladı. Bu, İsrail'in farklı menzillerde yer alan füze saldırılarına karşı geliştirmiş oldukları üç hava savunma sisteminden ilk basamağı oluşturuyor. Demir Kubbe, roket, füze ve havan topu şeklindeki kısa menzilli saldırılara karşı kullanılmaya devam ediyor.

Rafael, internet sitesinde yer alan Demir Kubbe'yi "etkinliği muharebe ortamında kanıtlanmış dünyanın tek çok amaçlı sistemi" olarak tanımlamakta.

İsrail'in öteki hava savunma sistemleri de uçak, insansız hava aracı ve uzun menzilli füzeler şeklinde orta ve uzun menzilli tehditlere karşı geliştirmiş olduğu Davut'un Sapanı, atmosferin en üst katmanlarına kadar ulaşmayı başaran Ok 2 ve atmosfer dışına çıkabilen Ok 3 olarak sınıflandırılıyor.

Peki sistem nasıl çalışıyor?

Demir Kubbe, hem gece hem gündüz hem de her türlü hava koşullarına uygun çalışacak biçimde tasarlandı. Demir Kubbe kapsamında tehdidi algılamakta olan radar sistemi bulunuyor. Bu radarlar, gelen roketin ne derecede bir tehdit oluşturduğunu tespit edebiliyor.

Atılan roketin yerleşim yerlerine ya da önemli altyapı tesislerine yönelmesi durumunda ise bunu imha edebilmesi için füze gönderiliyor. Bu gönderilen füzeler, mobil üniteler ya da sabit noktalar üzerinden ateşlenebiliyor ve bunlar aracılığıyla gelmiş olan roket havada imha edilebiliyor. Rafael, sistemin yüzde 90 başarı oranına sahip olduğunu belirtiyor.

İsrael Hayom gazetesinde Mart ayının sonunda yayımlanmış olan bir makalede, Demir Kubbe'nin donanımı içerisinde bugüne kadar hiçbir değişiklik gerçekleştirilmediği ancak yazılımda iyileştirmelere gidildiği söyleniyor.

BBC Orta Doğu Muhabiri Yollanda Knell, "Son senelerde ilk defa Gazze'den atılmış olan roketler İsrail'de can kayıplarına sebep oluyor. Demir Kubbe, roketlerin büyük bölümünü imha etmek için başarılı olsa bile bazıları hedefi vururken bazıları da kayıplara yol açtı" dedi.

Hamas'ın çoğu "ev yapımı" olan ve birkaç yüz dolar değeri olan roketlerine karşın Demir Kubbe'de kullanılmakta olan savunma füzeleri 20 bin ila 100 bin dolara mal olmaktalar.

Hamas'ın ucuz roketler ile, gelişmiş savunma sistemini yormuş olduğu ve peşinden atılan roketlerin füze kalkanlarını bu sayede aşabildikleri söyleniyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01