Dünya Tarihindeki En Büyük Soygunlar

Dünyada yaşanmış ve sonucunda dudak uçuklatan meblağlarla olay yerinden uzaklaşılan devasa soygunlar.

Dünya 29.05.2020, 17:45
Dünya Tarihindeki En Büyük Soygunlar

Son zamanlarda dizileri ve filmleri çekilen devasal hırsızlık çeteleri toplum tarafından ilgi ile izleniyor. Peki Dünya'da bu tarz hırsızlık hikayeleri daha önce hiç yaşanmamış mıdır? İşte sizin için derlediğimiz ve adından senelerce söz ettiren hırsızlık olayları.

1. Irak Merkez Bankası soygunu - Bağdat, 2013 (1 milyar dolar)

Saddam Hüseyin'ın kişisel kasası olarak kabul edilen Irak merkez bankası, koalisyon güçlerinin Irak'ı bombalamasından bir gün önce Saddam Hüseyin'in kişisel notu ile birlikte bankaya giden Kusay Hüseyin'in beş saatlik bir operasyon ile 1 milyar dolar alması ile dünyanın en büyük soygunu olarak kayıtlara geçmiştir. Yapılan bu soygun sonucunda Saddam Hüseyin'in  oğlu Kusay amerikan askerleri tarafından öldürülürken kendisi de bir delikte saklanırken bulundu.

Çalınan paraların 350 milyon dolarlık kısmının hala nerede olduğu bilinmemesine karşın 650 milyon dolarlık kısmı ise Saddam Hüseyine ait sığınaklardan birinin duvarları arasına saklanmış olarak bulundu. Çalındığı düşünülen paraların kat kat fazlası değerde para ve altının amerikan ordusu tarafından ülkeden kaçırıldığı düşünülmektedir.

2. Belediye Tahvili soygunu - Londra, 1990 (292 milyon pound)

Nakit para olarak da kullanılabilen belediye tahvillerini bankalara ve yapı kooperatiflerine taşıma görevinde olan 58 yaşındaki postacı John Goddard İngiltere merkez bankası'na ait en büyüğü 1 milyon pound tutarında olan 301 adet tahvili taşıdığı gün bıçakla tehdit edilerek soyulmuş ve İngiltere'nin en büyük soygununun kurbanı olmuştur.

Keith Cheeseman suçla alakası olduğu gerekçesiyle yakalanıp 6 buçuk yıl hapse mahkum edilmiştir. Bıçaklı gaspı yaptığı düşünülen Patrick Thomas polisin yakalamasına fırsat olmadan başından vurularak öldürülmüş şekilde bulunmuş, Çalınan tahvillerden iki tanesi hariç tamamı bulunmuştur.

1 milyon dolarlık tahviller bugün geçerli olmasa da koleksiyonerler tarafından açık arttırmalarda 70.000 pound üzerinde teklif almaktadır.

3. İsabella Stewart Gardner müzesi soygunu -  Boston, 1990 (500 milyon dolar)

Polis kılığında müzeye girerek güvenlik görevlilerini tutuklama emri olduğu gerekçesiyle kelepçeleyerek 81 dakika içinde müzede bulunan 12 değerli sanat eserini çalıp kaçılan bir soygun. 

Müzede bulunan eserler alarmların çalmasına engel olmak için çerceveden kesilerek götürülmüştür.  Olayın sorumlularının bulunması adına bulan kişilere 10 milyon dolar özdül konulsa da hala faillerden bir iz bulunamadı. 

4. Dar Es Salaam bankası soygunu - Bağdat, 2007 (282 milyon dolar)

Bankanın 3 güvenlik görevlisinin militanlarla iş birliği ile yapıldığı düşünen soygun basında çok yer almamıştır.  Banka şubesinin o gün neden bu kadar fazla nakit para bulundurduğu şüphe çeken soygunla alakalı kimse yakalanamamış ve paranın izi bulunamamıştır.

5. Knightsbridge Kiralık Kasa merkezi soygunu - Londra, 1987 (60 milyon pound)

1986 yılında italya'dan ingiltere'ye göçmen olarak gelen ve italya'da 50 ayrı silahlı soygun suçundan aranan Valerio Viccei tarafından gerçekleştirilen soygunun bugünkü değerle 163 milyon pount. kendisine kasa kiralamak istediğini söyleyerek kiralık kasa merkezine giren Viccei merkezin dış kapısına kapalı olduğunu belirten bir yazı asarak başka müşterilerin gelmesini önlemiş ve daha sonra kendisine katılan işbirlikçileri ile merkezde bulunan kasaları soyarak 60 milyon poundluk bir vurgun yapmıştır.

Soygun sonrası Viccei Latin Amerika'ya kaçmış ancak işbirlikçileri yakayı ele vermiştir. Olaydan bir süre sonra İngiltere'de kalan ferrari'sini geri almak üzere ingiltere'ye geri gelmiş, yakalanmış ve 22 yıl hapse mahkum olmuş olması da oldukça enteresandır. 

Çaldığı 60 milyon pound ile yeni bir ferrari almak yerine neden geri gelip eski ferrari'sini almak istediği ise sır olarak devam etmektedir. . 2000 yılında italya'da hapishaneden günlük izin ile çıktığında polisle girdiği çatışmada öldürülmüştür.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35