Google'ın açtığı karşı dava süreci başlıyor

Teknoloji devi Google'a AB'den 4.34 milyar Euro tutarında bir ceza verilmişti.

Dünya 27.09.2021, 14:24 İrem Durak
Google'ın açtığı karşı dava süreci başlıyor

Google'ın açtığı karşı dava süreci başlıyor

Teknoloji devi Google'a AB'den 4.34 milyar Euro tutarında bir ceza verilmişti. Android'deki hakimiyetini kötüye kullanmak ile suçlanmış olan Google itirazını tekrardan mahkeme kapılarına taşıdı. Davanın bir sene sürmesi bekleniyor. AB, geçmişte Google'a 8 milyar euro'dan fazla ceza kesimi uyguladı.

Google'ın Avrupa'da verdiği android savaşı temyize gidiyor.

ABD'li teknoloji devi Google'ın, Android işletim sistemi için piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesi ile Avrupa Birliği (AB) tarafından kesilen 4,34 milyar Euro (yaklaşık 45 milyon TL) para cezasına karşı açmış olduğu davanın duruşmaları bugün başlayacak.

Merkezi Lüksemburg'ta yer alan AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde bulunan AB Genel Mahkemesi, bu hafta boyunca ABD merkezli Google'ın AB Komisyonu kararına karşı açmış olduğu davayı görüşecek.

AB, 2016'da Google'ı, Android işletim sistemi ile piyasayı domine etmek ve rekabet kurallarına aykırı davranmak ile suçlamıştı. Suçlama, Google'ın kendi arama ve diğer farklı uygulamalarını Android cihazlarda yüklü olarak sunmasından kaynaklanmaktaydı.

AB incelemesinde, Google'ın farklı cihaz üreticileriyle gerçekleştirdiği sözleşmelerde, Google arama, Play Store ve Chrome tarayıcısını önceden yükletmeye zorlamış oldukları ve bazı telefon üreticilerine Google aramayı önceden yüklemeleri durumunda ödeme yaptığı ortaya çıkarılmıştı.

Davanın 1 Sene Sürmesi Bekleniyor

AB, 2018 senesinde Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullanmış oldukları gerekçesiyle Google'a 4,34 milyar euro para cezası kesimi uygulamıştı. Söz konusu cezaya itiraz eden Google hukuki süreci başlatmıştı.

AB Genel Mahkemesi'ndeki davanın 1 sene süreceği tahmin ediliyor. Karar sonrasında dosya, hukukilik denetimi için Avrupa Adalet Divanına götürülebilecek.

Daha Önce De AB'den Ceza Almıştı

Google, arama motoru ile kendi "alışveriş" hizmetlerine avantaj sağladıkları ve hakimiyetini kötüye kullandıkları gerekçesiyle 2017 yılında AB Komisyonu tarafından 2,4 milyar euro'luk para cezasına çarptırılmıştı.

AB, Google'a, 2019 senesinde de "reklam hizmeti" AdSense'de piyasa hakimiyetini kötüye kullandıkları gerekçesiyle 1,49 milyar euro para cezası uygulaması gerçekleştirmişti. Böylece AB, Google'a 2017-2019 seneleri arasındaki dosyalarda toplam 8 milyar euro'nun üstünde ceza kesmiş oldu.

AB ülkelerinde faaliyet göstermekte olan şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu'nda yer alıyor.

AB Komisyonu, söz konusu incelemede rekabete ya da antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse bunu sonlandırıyor ve firmalara yüksek para cezaları uygulaması gerçekleştiriyor.

Firmalar, cezalara AB mahkemelerinde itiraz gerçekleştirebiliyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12