İngiltere’de Kovid aşısı sonrası şikayetlerde artış oldu!

İngiltere'de Kovid aşısının ardından regl düzeni değişimi ya da daha ağır geçmesi gibi şikayetler ile ilgili kadınlara güvence verecek bir araştırma yapılması söylendi.

Dünya 16.09.2021, 15:54 İrem Durak
İngiltere’de Kovid aşısı sonrası şikayetlerde artış oldu!

İngiltere’de Kovid aşısı sonrası şikayetlerde artış oldu!

İngiltere'de Kovid aşısının ardından regl düzeni değişimi ya da daha ağır geçmesi gibi şikayetler ile ilgili kadınlara güvence verecek bir araştırma yapılması söylendi.

Londra'daki Imperial College'da üreme bağışıklığı uzmanı olan Dr. Victoria Male, tıp dergisi BMJ'ye yazmış olduğu makalesinde, yaşanan durumdan aşıların değil vücudun buna tepkisinin sorumlu olabileceğini belirtti. Aşının doğurganlık ya da hamilelik üzerinde herhangi bir etkisi olduğu ile ilgili olarak kanıt bulunmuyor.

30 Binden Fazla Kadın Başvurdu

Regl şikayeti yaşayan 30 bini aşkın kadın konu ile alakalı olarak düzenleyici sağlık kurumuna başvuru yaptı. Yapılan başvurularda dile getirilen şikayetler ile ilgili olarak, ağır geçen regl ağrıları, regl zamanının düzensiz hale gelmesi ve aşı sonrasında beklenmedik kanama gösterildi.

İngiltere'de ilaç ve tıbbi cihazları düzenlemekte olan ve denetleyen kurum, değerlendirilmiş olan raporların ardından Kovid aşıları ile semptomlar arasında ilişki kurulamadığını belirtti. Regl düzensizliklerinin çok yaygın olduğu ve çok çeşitli nedenleri olabileceği ifade edilerek, etkilenmiş olan kadın sayısının da az olduğu belirtildi.

Fakat tıp dergisi BMJ'ye bir görüş yazısı kaleme alan bağışıklık uzmanı olan Doktor Victoria Male, regl sorunlarıyla alakalı olarak güçlü bir araştırmanın yapılması gerektiğini ifade etti. Male, bu araştırmanın, dolaşımdaki yanlış bilgilere karşı da yapılması gerektiğini belirtti. Male, “Genç kadınlar arasındaki aşıya karşı belirginleşen tereddüt, genellikle ileriki yaşlarda hamile kalamayacakları yönünde ortaya atılan yanlış iddia üzerinden oluşuyor. Regl şikayetleriyle alakalı olarak titiz bir araştırma yapılmaması da bu korkuları besleyecektir” ifadelerine yer verdi.

“Güvenilir ve Açık Bilgi Verilmeli”

Üreme bağışıklığı uzmanı olan Male, düzenleri ile ilgili olarak hassas olan kadınlara, açık ve güvenilir bilgi verilmesinin önemli olduğunun da altını çizmeyi ihmal etmiyor. Bilim insanları, regl düzeninin aşı ile nasıl etkilenmiş olduğunu henüz bilmiyor. Bunun nedeninin bağışıklık sisteminin aşı ile harekete geçmesi olabileceği gibi, rahim çevresinde bulunan bağışıklık hücrelerinin de durumla alakalı olabileceği düşünülüyor. Fakat bilim insanları, aşının hamilelik üstünde bir etkisi olmayacağı üzerinde anlaşmaya varıyor.

Yapılan testler, doğal ya da tedavi yolu ile hamile kalma şansı üzerinde aşının rol oynamadığını ortaya çıkardı. Aynı şekilde, erkekler üstünde yapılan araştırmalarda da sperm kalitesi üzerinde bir etkiye rastlanmadı. Uzmanlar, yaşanan regl şikayetlerinin genel olarak bir ya da iki ay içerisinde düzeldiğini gözlemlediklerini belirtiyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36