Korona virüs Çalışmaları Devam Ediyor. Kan Grubu 0 Olanların Yakalanma Riski Daha Az!

Korona virüs çalışmalarında yeni bilgi: ‘Kan grubu 0 olanların ‘Covid-19’a yakalanma ve hastalığı da ağır geçirme riski az’

Dünya 23.11.2020, 20:22 İrem Durak
Korona virüs Çalışmaları Devam Ediyor. Kan Grubu 0 Olanların Yakalanma Riski Daha Az!

Korona virüs Çalışmaları Devam Ediyor. Kan Grubu 0 Olanların Yakalanma Riski Daha Az!

Korona virüs çalışmalarında yeni bilgi: ‘Kan grubu 0 olanların ‘Covid-19’a yakalanma ve hastalığı da ağır geçirme riski az’

Danimarka ile Kanada’da yapılan araştırmalara günü kan grubu “0” olan kişilerin korona virüse yakalanma ile hastalığı ağır geçirmeleri riski daha az olabilir. Araştırmalarda kan grubunun hastalığı seyrinde rol oynayabileceği ile ilgili yeni bulgular elde edilmiş durumda. Ancak uzmanların gerçekten böyle bir bağ kurulmasının nedenini bilmediği ve hastalar için de nasıl sonuçlar olabileceği ile ilgili ek araştırmalara ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. İki araştırmanın sonuçları da bilim dergisi Blood Advances’ta yayımlandı.

Danimarka’daki araştırmaya göre 27 Şubat ile 30 Temmuz tarihleri arasında korona virüs testi yapıldığı 473 bin 564 kişi ile ilgili veriler incelendi ve pozitif çıkan sonuçlar ile test yaptırmayan 2,2 milyon kişinin de kan gruplarıyla kıyaslandı. Buna göre test sonucu pozitif olan 7 bin 422 kişi arasında kan grubu 0 olanların oranları yüzde 38,4. Referans grubunda yer alan 2,2 milyon kişi arasında da kan grubu 0 olan kişilerin oranı ise yüzde 41,7.

Virüs testleri pozitif çıkanların yüzde 44’ünün de kan grubu A, yüzde 12’sinin kan grubu B ve yüzde 5’inin kan grubu da AB. Yani 2,2 milyon kişinin referans grubu ile kıyaslandığında kan grubu 0 olanların pozitif çıkma oranları diğer kan gruplarına göre biraz daha düşük.

Entübe Olma ve Yoğun Bakımda Kalma Süreleri

Kanada’da araştırma sonuçlarına göre ise kan grubu 0 olan kişilerin hastalığı ağır geçirme risklerinin göreceli olarak düşük olduğu işaret ediliyor. Araştırmada 21 Şubat ile 28 Nisan arasında yoğun bakımda tedavi görmekte olan 95 hastanın verileri incelendi. Buna göre hastalardan 57’sinin kan grubu 0 veya B. 38’inin de A veya AB.

A/AB kan grubuna sahip olan hastaların toplam yüzde 84’ünün mekanik solunum cihazına bağlanması gerekecek.

0/B kan grubuna sahip olanlarda ise solunum cihazına bağlanma oranları yüzde 61.

Bir de kan grubu A veya AB olan hastaların da yoğun bakımda kalma ortalaması 13,5 gün.

0 ya da B kan grubundaki hastaların ortalamasıysa 9 gün.

Kan Grubu A olan Kişiler Paniğe Kapılmasın!

Vancouver Hastanesi’nde yoğun bakım çalışanı Prof. Mypinder Sekhon sonuçlar ile ilgili olarak “Bir doktor olarak hastalara bakarak onları gruplandırmak aklımın köşesindedir. Fakat kan gruplarının kesin bir belirteç olması için her seferinde aynı şeyi gösteren, tekrarlayan bulgulara ihtiyacımız var.” Şeklinde konuştu. Sekhon: “hastalığın ağırlık derecesinde diğer hastalıklar ve yaş gibi risk etmenlerinin önünde kan gruplarının olduğunu sanmıyorum. Kan grubu A olan kişilerin panik yapmasına gerek yok. Bu 0 grubunda olanlar için barlara publara gitmek anlamına gelmiyor.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36