Barista Nedir?

Barmen barista farkı nedir? Barista Türkçe ne demek? Barista nedir? Barista ne iş yapar? Barista nasıl olunur? Barista kadın var mı?

Ekonomi 13.10.2020, 20:41
Barista Nedir?

Barista İtalyan kökenli bir kelimedir ve günümüzde bulunan espresso kahve türlerini makine ortamında hazırlayan kişiye barista denir. Dışarıdan kolay gibi görünen bu meslek, sanıldığı kadar kolay değildir.

Kolay olmamasının nedeni ise, baristanın kullanmış olduğu bazı kahve makinelerinin kullanımın zor olması ve bu makineleri kullanmak için baristanın belli eğitimlerden geçmiş olması gerekmektedir.

Bu makinelerin kullanımı ile ilgili teknik bilgileri alan kişiler, barista olarak çalışmaktadırlar. Son günlerde barista olmak ve bu mesleği yaparak para kazanmak isteyenlerin sayısı hayli fazlalaşmıştır. Tabi ki barista olmak için belli eğitimlere ve kurslara gitmek gerekmektedir. Bu kursları hem teknik olarak, hem de teorikte geçen kişiler, kahve satılan yerlerde barista olarak görev yapabilirler.

Barista Hangi Alanda Uzmanlık Kazanmıştır?

Baristanın uzmanlık alanı başta kahve ve çeşitleridir. İtalya'da ise baristanın uzmanlık alanı kahve dışında hem alkollü hem de alkolsüz içecekler olan tüm ürünleri kapmasamaktadır. Diğer bir ismi ile de baristaya barmen de deniliyor. Fakat ülkemizdeki baristanın uzmanlık alanı herkes tarafından bilinen kahvedir. Kahve ile ilgili bütün şeyler hakkında bilgi sahibi olması, ayrıyetten uzmanlık alanı içerisine girmektedir. Kahve makinesi ve kahve çekirdekleri ile ilgili tüm özelliklere sahip olan bilgileri, barista belli eğitimleri aldıktan sonra bilmektedir ve uzmanlık alanına girmektedir.

Barista Görevleri Nelerdir?

Ülkemizde barista görevini yapan özellikle genç kesim, çoğunlukla alışveriş merkezlerinde kahve satışı yapan yerlerde çalışmaktadır. Bunların dışında ise, özel olarak kahve ve çeşitleri ile ilgili hizmet veren firmalar, barista olarak eleman çalıştırıyorlar.

  1. Baristanın bu çalışmış olduğu yerlerdeki görevleri şunlardır.
  2. Üst düzey firmaların kahve makinelerini kullanarak, istek doğrultusunda sıcak ve soğuk kahve çeşitlerini yapmaktadırlar.
  3. Espresso bazlı kahveler başta olmak üzere, çok sayıda kahve çeşitlerine vakıf kişilerdir.
  4. Kahve makinelerinin temizlenmesinde görev almaktadırlar.
  5. Yapmış olduğu kahveleri müşterilere servis ederler.
  6. Baristanın başlıca görevleri bu saymış olduğumuz şeylerdir.

Baristaların Yaptığı Latte Art Ne Demektir?

Baristalar çok çeşitli kahveler yapmakta ve müşterilerine sunmaktadırlar. Baristaların yapmış olduğu bir çeşit kahve olan latte art ise, günümüzün sütlü kahvesi olduğunu söyleyebiliriz. Espresso ağırlıklı bir kahve olan latte art, süt oranı yüksek olan kahve çeşididir. Bu içimi keyifli ve lezzetli olan kahve çeşidi, son zamanların en çok tüketilen kahve çeşitleri arasında yer alıyor.

Latte Art kahvesi servis edilirken, süt oranının bol olmasından dolayı köpüğü fazladır. Bu görüntü hem görsel olarak müşteriye güzel bir sunum ile ikram edilmektedir. Baristalar latte art sütlü kahvesini yaparken ve servis ederken, köpüklü olan sütün üzerine değişik desenler yaparak, görselliğin artmasını sağlamaktadır.

Barista Maaşları Nasıldır?

Barista olan kişilerin maaşları, diğer kişilere nazaran biraz daha farklıdır ve fazladır. Bunun sebebi ise, barista mesleki alanda kendi başına bir meslek olması ve çalışanın bu meslek ile ilgili kurs ve eğitmi aldıktan sonra, bilgi sahibi olmasıdır. Barista olarak çalışan arkadaşların maaşları asgari ücretin oldukça üzerinde bulunduğu gibi, çalışılan yerde bulunan bahşişler de baristalara verilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01