gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

GES Kredisi Nedir Nasıl Kullanılır?

Ekonomi 25.12.2022, 13:56 31.08.2024, 03:01 Mehmet Kurt
GES Kredisi Nedir Nasıl Kullanılır?

GES Kredisi( Güneş Enerjisi Sistemleri Kredisi) devletin ve bankaların hanelere veya küçük işletmelere enerji üretimi sağlamaları için vermiş olduğu destek kredisidir. Kendi ısı ve ışık enerjisini üretmek isteyen kişilerin ya da işletmelerin diğer enerji sistemlerine göre daha az maliyette olduğu için güneş enerjisi kullanmaları oldukça önemlidir. Hem çevreye hem de kişinin bütçesine büyük bir zararı dokunmamakla birlikte aksine faydalıdır. Enerji Bakanlığı’nın, halkın kendi enerjisini üretme ve fazlasını devlete satma konusunda ki teşvik çalışmaları kişilere ek gelir imkanı da sağlamaktadır.

Güneş Enerjisi Nedir? Neden Önemlidir?  

   Yeni ve genç bir ülke olan Türkiye’de petrol, kömür, doğalgaz gibi enerjilerin tüketim fiyatların oldukça yüksek olması kişileri güneş enerjisi kullanımına yönlendirmiştir. Diğer enerji türlerinin azlığından ve kullanımı sonrası çevreye verdiği zararlardan dolayı güneş enerjisi kullanımı daha sağlıklı ve kullanışlı bir enerji türüdür. Diğer önemli bir faydası da yenilenebilir bir enerji türü olmasıdır. Güneş panellerinin gelen güneş ışınlarını doğru bir akımla sürekli olarak ısı ve ışık enerjisine dönüştürmesi birçok alanda kullanılabilen bir enerji türü haline gelmesini sağlar.

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Başlangıçta belirttiğimiz üzere güneş enerjisinin genel kullanım alanları haneler ve küçük işletmelerdir. Bunların yanında farklı bir enerji üretiminin sağlanamayacağı dağ evleri, gözetleme kuleleri, sondaj alanları gibi farklı birçok yerde kullanılabilmektedir. Hanelerde suyun ısınması amaçlı kullanılan güneş enerjisi, elektrik enerjisinden daha az maliyetli olduğu için ev ekonominize de oldukça fayda sağlayan bir türüdür. Bunların da dışında tarımsal alanlarda güneş enerjisinin kullanımı hem kişinin kendisi hem de devlet açısından büyük yarar sağlamaktadır. Tarım arazisine güneş enerjisi sistemi yaptıran bir kişi arazinin sulama ve ışık ihtiyaçlarını karşılarken, elde edilen fazla enerjiyi devlete satarak bütçesine katkı sağlayabilmektedir. Tüm bunların da yanında:

  • Endüstriyel alanlar
  • Depolama alanları
  • AVM’ler
  • Oteller
  • Trafik lambaları ve sokak lambaları gibi pek çok alanda rahatlıkla kullanılabilir bir enerji türüdür.

GES’ in Kurulumu İçin Gerekli Olan Yasal Süreçler Nelerdir?

GES’ in (Güneş Enerjisi Sistemleri) kurulabilmesi için gerekli olan bazı şartlar ve izlenilmesi gereken yasal süreçler vardır. Güneş enerjisi sisteminin kurulabilmesi için gerekli olan arazi veya alan şartlarını sıralayacak olursak:

  • Alanın- arazinin eğimi
  • Alanın- arazinin özellikleri
  • Gölgeye sebep olup engel teşkil eden durum bulunmaması
  • Güney cepheye sahip olması gerekmektedir.

Bunların da yanında izlenmesi gereken yasal süreçler vardır. Bu yasal süreçler tarım arazisi ve tarım dışı kullanım alanları için farklılık göstermektedir. Tarım arazisi için gerekli olan yasal süreçler:

  1. Elektrik Dağıtım A.Ş’ e başvuru yapılması
  2. TEDAŞ’ın başvuruyu onaylaması halinde gerekli anlaşmanın sağlanması
  3. TEDAŞ’ın geçici kabul yapması sonucu sistem kullanım anlaşması yapılması gerekir.

Tarım dışı kullanım alanları için izlenmesi gereken yasal süreç ise şöyledir:

  1. Çevresel Etki Değerlendirme muafiyeti alınması
  2. TEDAŞ’ın bağlantı görüşü
  3. TEDAŞ’ın proje izni
  4. TEDAŞ’a kullanım alanı kabulü yaptırılması gerekli olan şartlar ve yasal süreçler içerisinde yer alır.

GES Kredisi: genel hatlarıyla bahsedildiği gibi devletin ya da bankaların tüketicilere veya işletmelere enerji üretmeleri odaklı verilen bir kredidir. Devletin sağlamış olduğu GES kredisi teşvik çalışmaları genelde tarım arazileri için geçerli olurken, bankaların vermiş olduğu GES kredisi her türlü enerji kullanım alanı için geçerlidir. GES kredisinin sağlanmasının asıl amacı; yenilenebilir enerji üretimi ve tüketimini fazlalaştırmak olmakla birlikte birçok kişinin, işletmenin bütçesine katkı sağlamaktır. Çünkü güneş enerjisi üretimi diğer enerji türlerine göre çevreye ve insanlara daha faydalı ve daha az maliyetlidir.

Yorumlar (0)