Hazine Arazisi Kiralama Nasıl Yapılır Ve Şartları Nelerdir?

Hazine arazisi kiralama işlemi, Resmi Gazete'de yayımlanmış olan tarım arazilerinin kullanımı tebliğinden sonra netlik kazanmış durumda. Buna göre tarım arazileri 10 sene süre ile kiralanabilecek. Kiralanabilecek maksimum alan 60 dönüm olacak. Hiç toprak sahibi olmamış kişiler ya da yeteri kadar toprağı olmayan çiftçiler, bu arazileri kullanabilecek. Peki, hazine arazisi kiralama işlemi nasıl yapılabilir ve koşulları neler? İşte, o konu ile ilgili merak edilen bazı bilgiler…

Ekonomi 27.01.2022, 00:17 28.01.2022, 00:33 Mehmet Kurt
Hazine Arazisi Kiralama Nasıl Yapılır Ve Şartları Nelerdir?

Hazine arazisi kiralamak isteyenler için Resmi Gazete tebliği yayımlanmış durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu Milli Emlak Tebliğinde kritik değişiklikler gerçekleştirildi. Hazine arazisi kiralamak için çiftçi olmak ve o köy ya da beldede 3 sene oturuyor olmak şartı kaldırıldı. Bunun yerine o köy ya da mahallede kayıtlı bulunan, oturan ya da oraya kayıtlı olmasa bile 3 senedir oturan, oturmasa da kayıtlı olan topraksız ya da yeterli toprağı olmayanlara kiraya verilebilir hale geldi. Daha önce 5 sene olan ve bağ, bahçeler için 10 seneye kadar uzatılabilen kiralama süresi, yeni tebliğde 10 sene olarak belirlendi ve bu sürenin sonunda tüm ekip biçmeler için 10 sene daha uzatma hakkı verildi. Böylece isteyen tek senelik bitki ekebilecek, bahçe yapacak, isteyen çok senelik bağ, badem, ceviz dikimi gerçekleştirebilecek.

Hazine Arazisi Kiralama Başvuru Şartları Neler?

Köy nüfusuna kayıtlı bulunmayan, köyde ikamet etmeyenler yani dışarıdan kişiler de hazine arazilerini ya da devletin hüküm ve tasarrufu altında olan yerleri ekip biçme amacıyla kiralayabilecek. Fakat bu, köye kayıtlı kişilerin talep etmemeleri durumunda mümkün olabilecek. Bir başka deyişle topraksız ya da yeterli toprağı bulunmayan çiftçilere kiraya verilecek yerler ilan edilecek. Yeterli başvuru olmadığı zamanda da bu taşınmazlar, gerçek ya da tüzel kişilere kiraya verilebilecek.

En Fazla 60 Dönüm

Bir kişinin kiralamasını yapabileceği hazine arazisi miktarı 60 dönümü geçemeyecek. Yüzölçümü 60 dönümden çok olan taşınmazlar, krokisinde ulaşım yolu da gösterilerek, 60 dönümlük bölümler şeklinde kiraya verilecek. Topraksız ya da yeterli toprağı bulunmayan çiftçiler bu tebliğ kapsamında yalnızca bir defa hak sahibi olabilecek. Daha önceleri kiralanacak olan arazinin büyüklüğü sulu ve kuru tarım gerçekleştirilebilirliğine göre her şehir için ayrı ayrı belirlenmekteydi. Yeni düzenlemede bütün şehirler için bu miktar 60 dönümle sınırlandırılmış oldu.

Kiraya verilecek olan yerler, Milli Emlak İl Müdürlükleri tarafından belirlenecek ve nihai onay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilecek. Bakanlığın onay vermiş olduğu taşınmazlar, Milli Emlak İl Müdürlükleri’nin internet sayfasında ve hükümet konaklarında 20 gün süre ile ilan edilecek. Tarım idaresi tarafından bu çıkan ilanlar çiftçilere, ilgili muhtarlıklara ve ziraat odalarına da duyurulmuş olacak.

Puana Göre Sıralama

İlana çıkılmış olan araziyi kimin kiralayacağı ile ilgili kararı, başvuru sahiplerinin puanlarına göre belirlenmiş olacak. Köyde oturan ve o köye kayıtlı bulunanlar 20 puan, köyde kayıtlı olmayıp 3 senedir oturanlar 10 puan, köy nüfusuna kayıtlı olanlar 5 puan alacak. Toprağı olmayanlar ise 60 puan, 10 dönümden az toprağı bulunanlar 40 puan, 30-40 dönüm arası toprağı bulunanlar 10 puan, evli ve 3’ten fazla reşit olmayan çocuğu olanlar 20 puan, 2’ye kadar çocuğu bulunanlar ise 15 puan alacak. Ayrıca ziraat teknikeri, teknisyeni, mühendisi, 20 ile40 yaş aralığında genç ya da kadın çiftçi olmak, iyi tarım, organik tarım gerçekleştirecek olmak da puan üstünlüğü oluşturacak. Bütün değerlendirmelerin sonunda aynı puanı toplamış olan birden fazla kişi olursa kura çekilimi yapılacak.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03