İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküsü Nasıl Alınır? İmza Sirküsü Kaç TL?

Ekonomi 03.09.2020, 12:36
İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküsü Nasıl Alınır? İmza Sirküsü Kaç TL?

İmza sirküsü resmi işlemler için yetkili olan kişinin imza örnekleri ya da örneğinin bulunduğu belgeye verilen addır.  Maddi işlemlerle alakalı olan durumlarda imza sirküsünün önemi büyüktür.  İmza sirküsü yetkili kişiler tarafından noter onayı gerçekleştirilerek alınmaktadır. 

İmza sirküsü özellikle resmi olan işlemlerde evrakta herhangi bir sahtecilik gerçekleşmesini önlemek için faydalanılan oldukça önemli olan gerekli belgelerden biridir. İmza sirküsü ayrıntılı bir şekilde açıklanacak bulunursa;  imza sirküsü herhangi bir resmi işlemin yapılacak kişinin belirlenmesi üzerine yetkili kişinin 3 tane imza örneği ile beraber başka bilgilerinin de bulunduğu belgedir.  Aynı zamanda imza sirküsü tüzel kişilerden noterden talep üstüne alınan belgedir.

Belgenin önemli özelliklerinden biri şirketin istenen resmi işlemi gerçekleştirilebilmesi adına yetki verdiği kişinin 3 tane imza örneğinin yer almasıdır.  Bu örnekleri sayesinde sahte imza kullanımı önlenmektedir.  Yani herhangi bir şirket ya da Kurumu temsil yetkisi bulunan kişinin imza sirküsü olması gerekmektedir ve bütün büyük kurum ve şirketlerde bu kişinin imza sirküsünün bulunduğunu söylemek mümkündür.

İmza Sirküsünün Alınması

İiza sirküsü tüzel olan kişinin noterden zaman alması ve iletişime geçmesi ile sağlanır.  İlgili belgeler noterci ilgili yasal koşullar sağlanması koşuluyla dikkate alınarak hazırlanır.  Noterin istediği belgeler hazırlandıktan sonra;

Belgeler yetkili şahsın nüfus cüzdanı ile nüfus cüzdan fotokopisini,  bulunduğu kurum ya da şirketin vergi levhası,  kayıtlı olduğu bölgenin Ticaret Sicil Gazetesi’dir.

Belgeler tamamen hazırlandıktan sonra bölgede bulunan herhangi bir notere gidilmekte ve imza sirküsü talep edilmektedir. 

Noter kısa bir süre içerisinde istenen belgeyi hazırlar ve belge üzerindeki gerekli alanların doldurulması için yetkili kişiden bilgilerini ister.  Ardından kişinin 3 adet imzası alınır.

Belge hazır olduğunda belge için gereken ücret ödenerek işlem tamamlanır ve belge alınır.

Belge Üzerinde Ne Gibi Bilgiler Bulunur?

Belge üstünde tüzel kişiye ait olan bilgiler;  Ticaret Sicil kaydı numarası,  adres ve unvandır.  Yetkili kişiye ait olan bilgiler ise kurum içerisindeki unvanı,  yetki alanları,  kurumu temsil şekli,  nüfus ile ilgili bilgileri ile imza örnekleri bulunmaktadır.  Ayrıca belgenin üstünde ilgili şirket ya da kuruma ait öteki temel bilgiler de bulunmaktadır.  İmza sirküsü örnekleri incelendiğinde bu belgenin kolay olduğu anlaşılabilir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11