Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Ne Yapmanız Gerekir!

Belli bir miktar para talep eden insanlara bankalar tarafından geri ödeme karşılığında verilir. Para verilmeden önce vadeli olarak ödeme planı çıkarılır. Ancak bazı durumlarda müşteriler kredi borçlarını ödeyemezler. Peki, bu kredi borcu ödenmezse ne olur?

Ekonomi 21.03.2022, 14:40 31.08.2024, 02:59 Mehmet Kurt
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Ne Yapmanız Gerekir!

 Kredi, bankaların insanların talep ettiği taktirde sunduğu bir hizmettir. Belli bir miktar para talep eden insanlara bankalar tarafından geri ödeme karşılığında verilir. Para verilmeden önce vadeli olarak ödeme planı çıkarılır. Ancak bazı durumlarda müşteriler kredi borçlarını ödeyemezler. Peki, bu kredi borcu ödenmezse ne olur?

  • Kredi borcu iki ay üst üste ödenmezse eğer banka 30 günden 90 güne kadar çıkan bir süreyi müşterilerine verir.  Bu süreç içerisinde de ödeme gerçekleşmezse eğer tüm haklar bankaların eline geçmiş oluyor.
  • Verilen süreçte kredi ödemesi yapılmazsa banka öncelikle yasal takip kararı çıkartır ve gecikme faizini uygulamaya başlar.
  • Ödeme gerçekleşmemeye devam ederse banka borçlu kişinin tüm banka hesaplarına ve maaşının %25’lik kısmına haciz koyabilir.
  • Banka borçlu kişinin taşınabilir ve taşınamaz tüm mal varlığına haciz işlemini gerçekleştirebilir. Borçlu kişiye ait olmayan hiçbir mal hakkında bankalar işlem yapamaz.
  • İlk başta borçlu kişiye verilen süreç içerisinde kefil de banka tarafından aranarak bilgilendirilir.
  • Kredi sahibi kişi borcunu ödeyemezse tüm sorumluluk kefile düşer. Her ne kadar krediyi çeken kişi olmasa da aynı süreçlerden kefil de geçer. Kefil de eğer borcu ödemezse taşınabilir ya da taşınamaz tüm varlıklarına kadar haciz işlemi banka tarafından kefil için de gerçekleştirilir.

Temel ihtiyaç kredisi ödenmezse ya da bireysel kredi ödenmezse aynı şekilde yukarıda belirttiğimiz süreçler gerçekleşir.

Yapılandırılmış Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

  Yapılandırılmış kredi borcu ödenmezse eğer borç yapılandırmadan önceki haline geri döner. Böyle bir durumda bankayla ilişkileri kesmek hiçbir zaman çözüm getirmez. Aksine bankaya gidip bu yapılandırılmış kredi borcunu da ödeme de sorun yaşadığınızı beyan ederseniz eğer banka tekrardan borcunuzu yapılandırabilir. Yeni yapılandırılan borcu ödeme de sıkıntı yaşanıyorsa eğer banka yasal takip sürecini 30 gün sonunda başlatır.

 İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur?

     Tüketiciler bazen değişebilen özel durumlardan dolayı borçlarını ödemekte güçlük çekebilirler. Böyle durumlarda banka icra işlemini başlatabilir. Öncelikle borçlu kişi eğer çalışıyorsa banka kişinin maaşının %25’lik kısmına icra koyabilir. İcra işlemi banka tarafından tebligat edildiğinde tüketiciler buna itiraz etme haklarını kullanabilirler. İcra kararına itiraz edilmesi durumunda tüketicilerin neyden dolayı itiraz ettiklerini belgelerle sunması gerekir. Örneğin kişi çalışmıyorsa ve üzerine hiçbir mal varlığı yok ise alacağı fakirlik belgesiyle beraber itiraz etmesi gerekir. Banka böyle bir durumda işlemleri durdurma hakkına sahiptir fakat genellikle süreç böyle işlemez. Banka avukatları sürekli olarak borçlu kişiyle iletişim haline geçerek zor bir süreci borçlu kişiye yansıtır. Böyle bir durumda kişi çalışmıyorsa ödeyemeyeceğini beyan etmesi gerekir ya da borçlu kişi taksitlendirme seçeneğine gidebilir. Tüketici haklı olmayan sebeplerden dolayı icraya itiraz ederse eğer kısa süre içerisinde bu itirazı reddedilir ve icra kesinleşmiş olur. Böylelikle borçlunun mal varlıkları hakkında işlem başlatılmış olur. Borçlu kişinin taşınabilir ve taşınamaz mal varlığının olmaması halindeyse bu süreç farklı şekilde işler. Öncelikle borçlu icra takibine itiraz etmezse icra takibi başlar. Böyle bir durumda borçlu kişi itiraz etmediği için borcunu kabul etmiş olur.

Bankalara Borcum Var Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?

     Eğer kredi borcunuzu ödeyemiyorsanız öncelikle bankayla konuşup yapılandırma seçeneğine gidebilirsiniz. Herhangi bir geliriniz yok ve SGK’nız yok ise muhtarlıktan alacağınız ‘fakirlik belgesi’ ile bankaya başvurabilirsiniz. Bankalar idari takip ve yasal takip sürecini başlatmadan önce bankayla görüşmek en sağlıklı yol olacaktır.

Yorumlar (0)