Kredi Notunu Düşüren Etkenler 2022

Kredi notu pek çok kişinin bildiği üzere hayatımızın birçok yerinde büyük bir rol oynamaktadır. Özellikle de kredi çekmek isteyen kişileri kredi notu yakından ilgilendirmektedir. Peki kredi notu nedir? Kredi notunu doğrudan etkileyen faktörler nedir? Gelin inceleyelim.

Ekonomi 16.03.2022, 09:56 Mehmet Kurt
Kredi Notunu Düşüren Etkenler 2022

Kredi Notu Nedir?

   Kredi notu bir nevi puanlama sistemidir. Hayatınız boyunca kullanmış olduğunuz kredi kartlarının, daha doğrusu finansal geçmişiniz ortak olarak tek bir alanda toplanmaktadır. Bu otak kuruluş alanı ise KKB’dir. Bu verilerin ortak bir alanda toplanması ve analiz edilmesi ile oluşan puanlama sistemine kredi notu denilir. Peki kredi notunu neler etkiler?

Kredi Notunu Etkileyen Faktörler

Kredi notunuzu etkileyen faktörler 4 şekilde sıralanabilir. Bunlar;

-Ödeme Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı

-Mevcut Borç Durumu

-Kredinin Yeni Alınması

-Kredi Kullanım Yoğunluğudur.

    Yukarıda belitmiş olduğumuz başlıkların hemen hemen hepsi kredi notunuzu doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu dört faktörden birinin olumsuz etkilenmesi durumunda kredi notunuz doğrudan bir şekilde olumsuz etkilenebilir. Kredi notunuzun olumsuz etkilenmesi ise anında düşüşlere neden olur.

Ödeme Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığının Kredi Notuna Olan Etkisi Nedir?

    Kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlığınız kredi notunu doğrudan etkilemektedir. Hatta bu etkileme oranı %35’tir. Bankalardan almış olduğunuz kredi kartınızın aylık ödemesinin gecikmesi ya da ödenmemesi gibi durumlar kredi notunuzu düşürecektir. İleriki zamanlarda kredi çekmek isterseniz banka kredi notunuzu bu ödeme alışkanlıklarından yola çıkarak gözlemleyecektir. Gecikmiş kredi kartı borcu ödemeniz kredi notunuzu düşüreceği için yeni bir kredi kartı almak istediğinizde yapmış olduğunuz başvuru reddedilecektir.

Mevcut Borç Durumu Kredi Notunu Nasıl Etkiler?

   Mevcut borç durumunda tıpkı kredi ödeme alışkanlığında hesaplandığı gibi kredi notunuzu %35 payında etkiler. Geçmiş zamanda aldığınız kredi kartı borçlarınızın hala ödenmemiş olması mevcut borç kapsamına girecektir. Bu durumda kredi notunuz etkilenecektir.

Yeni Alınan Kredilerin Kredi Notuna Etkisi Nedir?

   Kredinin yeni alınmış olması kredi notunuzu %11 etkiler. Yeni alınmış kredi demek henüz ödeme sisteminizin bilinmemesi ve yeni bir risk altına girmiş olduğunuz anlamına gelmektedir. Yeni aldığınız kredinin olağan borçlarını uygun şekilde öderseniz kredi notunuz anında yükselir fakat ödemeleriniz uzun zaman gecikir ise kredi notunuz oldukça düşecektir.

Kredi Kullanım Yoğunluğu Kredi Notunu Nasıl Etkiler?

   Kredi kullanımını düzenli bir şekilde yapan kişilerin daha önce hiç kredi kullanmamış kişilere kıyasla kredi notu %10 çok daha yüksek olmaktadır. Kredi notunuzun yüksek olması için kredi kartı borcunuzu düzenli bir şekilde ödemiş olmanız gerekmektedir. Düzenli kredi kartı borcu ödemesi yapan kişilerin kredi notu çok daha yüksek olacaktır.

   Aynı zamanda kredi notunuz pek çok şeyi de beraberinde etkilemektedir. Yeni bir kredi çekeceğiniz de bankaya yaptığınız başvuruların genelinde kredi notunuz göz önünde bulundurulmaktadır. Kredi notunuzu etkileyen bu 4 faktör dışındaki diğer etmenler kredi notu hesaplamalarını %9 oranında etkilemektedir. Kredi notu ile ilgili bilinen yanlış bir bilgi bulunmaktadır. Bankaya yapmış olduğunuz kredi başvuruları ret cevabı aldığında kredi notunuz bu durumdan etkilenmeyecektir. Bankalara kredi için sürekli olarak başvuru yapmanız ise sizleri şüpheli bir duruma düşürecektir. Bu kişiler için şüpheli işlem kaydı açılır ve kişilerin kredi başvuru onayı ihtimalleri düşer. Bu ve buna benzer durumların yaşanmaması için banka hakkında ve kredi hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda bankadan almış olduğunuz kredinin ödemelerini de düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir.  

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12