Kripto Para ve Varlıklar, Artık Ödeme İşlemlerinde Kullanılamayacak

Resmi Gazete'de yayımlanmakta olan 31456 sayılı yönetmeliğe göre bundan sonra kripto paralar ve varlıklar, artık doğrudan veya dolaylı olarak ödeme işlemleri için kullanılamayacak.

Ekonomi 16.04.2021, 18:25 İrem Durak
Kripto Para ve Varlıklar, Artık Ödeme İşlemlerinde Kullanılamayacak

Kripto Para ve Varlıklar, Artık Ödeme İşlemlerinde Kullanılamayacak

Resmi Gazete'de yayımlanmakta olan 31456 sayılı yönetmeliğe göre bundan sonra kripto paralar ve varlıklar, artık doğrudan veya dolaylı olarak ödeme işlemleri için kullanılamayacak. Kararın Nisan 2021 sonundan sonra yürürlüğe girmesi beklenmekte. Kripto para ve varlıklar, artık ödeme işlemlerinde kullanılamayacak.

Merkez Bankası, kripto paralar ile varlıklar ile -doğrudan veya dolaylı olarak- ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmemesi gerektiğini kararlaştırdı. 16 Nisan Cuma gününün ilk saatleri içerisinde yayınlanan yönetmeliğe göre yapılacak düzenleme, 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmiş olacak.

2020 Mayıs ayındaki Bitcoin halvinginin sonrasında gelen "boğa sezonu" bütün kripto para birimlerinin popülerliğini yükseltmiş, toplam piyasa değerleri 2 trilyon doları geçmişti. Türkiye'nin dünyanın en fazla kripto para kullanıcısına sahip ülkelerden birisi olarak yer alması, yasal düzenlemelerin hızlı bir şekilde sonucunu doğurmuş, bakanlıklar da hızla harekete geçmişti. Maliye Bakanlığı'nın kripto paralarla ilgili 16 Mart tarihindeki "Kaygılarımız var" şeklindeki açıklamasından sonra 24 Mart'ta; Dijital Para Yasası'nın 2021 yılında tamamlanmadan yürürlüğe gireceği söylenmişti.

Piyasalarda devam eden hareketlilikten ötürü meydana gelen tüm bu gelişmeler, Dijital Para Yasası kapsamında kripto paraların vergilendirilmesi ile ilgili beklentileri de yükseltti. Merkez Bankası'nın 16 Nisan 2021 tarihli son yönetmeliği da yasal düzenlemelere bağlı olarak en somut adımlarından birisi olarak gösterilmekte.

Yönetmelik ne anlama geliyor?

Alışverişte yapılan ödemelerde kripto para kullanımı bundan böyle mümkün olmayacak.

Papara benzeri aracı kurumlar devre dışı bırakılmış oldu.

Kripto para üzerine iş modeli geliştirmekte olan yerli fintech girişimleri battı.

Yalnızca banka aracılığı ile kripto para borsasına para yatırılmasına izin verilecek.

2021 senesi tamamlanmadan yürürlüğe girmesi beklenmekte olan Dijital Para Yasası'nın detayları henüz tam olarak netleşmemiş olsa da, yeni yönetmelik maddelerine göre fikir verebilmek mümkün. Kripto para varlıklarına yatırım yapılabilmesi için Papara benzeri aracı ödeme sistemlerinin kullanılması oldukça yaygın bir durumda. Yönetmelikte yer alan MADDE 3'ün 2. ve 3. bendlerine göre "doğrudan veya dolaylı şekilde" ödeme işlemlerinde kripto paraların ödeme işlemleri içerisinde kullanılmaması gerekmiş olduğu açık bir şekilde ifade edilmekte.

Papara benzeri uygulamalar kullanılarak kripto para borsalarına TL, dolar veya diğer kurlar üzerinden para transferi gerçekleştirilemeyecek. Böyle bir durumda yerli ve yabancı borsalara, doğrudan bankalar kullanılarak ödeme işlemleri gerçekleşebilecek. Bankaların tek aracı seçenek olarak bulunması sebebiyle, alternatif bir çözüm oluşana dek, Türkiye'den yurt dışında bulunan kripto para borsalarına fiat para gönderimi ve alımı işlemi gerçekleşmeyecek. Böylece de Türkiye'de yer alan kripto para yatırımcıları, işlemleri yerli kripto para borsaları içerisinde gerçekleştirmek durumunda kalacaklar.

Yine de böyle bir durumun yönetmelik metni üstünden bir çıkarım olduğunu hatırlatmakta fayda bulunuyor. Konuyla ilgili olarak resmi kurumların açıklamaları süreci daha da aydınlatılacaktır, gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:44
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:48
Yatsı 21:17