Para Biriktirme Yöntemleri Nelerdir?

Günümüz yaşantısında para kazanmak oldukça zor iken bir de biriktirmek söz konusu olduğunda işin içinden çıkılması zor bir hal almakta.

Ekonomi 29.11.2023, 19:53 20.12.2023, 23:46 Mehmet Kurt
Para Biriktirme Yöntemleri Nelerdir?

   Asgari ücretle geçimini sağlayan bir kişi ileride oluşabilecek herhangi bir gider için kazancının dışında para kazanmak ve biriktirmek zorunda hissetmektedir. Çoğu insana göre para biriktirmek zahmetli, gerçekleştirmesi zor bir durumdur. Fakat kurulan hayallerin gerçekleştirilebilmesi için de para biriktirmek gerekmektedir.

Para Biriktirmek Neden Önemlidir?

    Herkes gezmek, eğlenmek, seyahat etmek ister. Fakat bunun için yeterli parasının olmamasından şikayet eder. Elde edilen aylık gelir yaşam standartlarımı belirlemektedir. Kazanılan para seyahate, eğlenceye vb. birçok şeye yetmiyor ise bu durumu kabullenip olduğu gibi yaşama devam etmek kişinin kendine yaptığı haksızlıktır. Herkes eğlenmeyi, seyahat etmeyi, geleceğini iyi bir yönde şekillendirmeyi arzular. Para biriktirmek kazanımlarınızı ve harcamalarınızı daha doğru bir biçimde şekillendirmeye yardımcı olur. Böylece kurduğunuz hayallere bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

Para Biriktirmeye Nereden Başlanır?

    Herkes birikim yapmak ister fakat ne zaman ve nasıl olacağını düşünür. Para biriktirmenin zamanı olmaz. Kişi gerçekten istediği sürece her an birikim yapmanın bir yolunu bulur. Para biriktirmek için başlangıç adımını atmak yeterlidir. Adım atmanın büyüğü küçüğü olmaz diyerek kesin ve net bir kararla para biriktirmeye başlanabilir. İlk başta gelir-gider hesaplaması yapmak gerekir. Totalde kazanılan para ve giderler için harcanan para karşılaştırılarak çıkan sonuca göre bir planlama yapmak daha doğru olacaktır. Bu doğrultuda varsa eğer borçlardan kurtulmak en önemli adımlardan biridir. Zorunlu ödemeleri olan bir kişi her ay elde ettiği kazançtan borcunu karşılayan miktarı düşmelidir. Borçlar ödendikten sonra yaşamı idame ettirmek için gerekli olan harcamalar da hesaplandıktan sonra kalan paranın göz önünde bulundurularak birikim planlaması yapılmalıdır. Kişi başlangıçta keyif veren aktivitelerden uzaklaşmak zorunda hissetse de doğru bir birikim planlamasıyla kısa sürede tatmin edici yaşam standartlarına ulaşacaktır. Tüm bunların yanında istikrar çok önemlidir. Bir planlama yapıp bunu her gün veya her ay düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Öğrenciler İçin Para Biriktirme Yöntemleri

    Para biriktirme konusunda en çok zorlanan kişiler öğrencilerdir. Barınma, giyinme, yemek gibi temel ihtiyaçların yanında bir de okul giderleri eklenince öğrenciler için para biriktirmek ekstra zorlaşan bir hal almaktadır. Aileden gelen paranın veya alınan bursun yetersiz gelmesi halinde öğrenciler ek kazanç elde etmek istemektedirler. Bu doğrultuda okurken bir işte çalışmak ilk önce başvurdukları adımlardan biridir. Bunun yanında para biriktirmek için küçük gibi görünen fakat etkisi yüksek yöntemler de vardır. Bu yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

  1. Alınan kitapların okunup bir sonraki sene kullanılmaması halinde başka birine satılması ya da kısa süreli ihtiyaç duyulan kitapların kütüphanelerden temin edilmesi
  2. Dışarıdan hazır beslenmek yerine düzenli bir market veya pazar alışverişi ile beslenme giderlerinin en aza indirgenmesi
  3.  Bir konuda yeterli bilgi sahibi olunması halinde başkalarına özel ders verilmesi
  4. Arkadaş çevresi ile dışarıda vakit geçirmek yerine evde vakit geçirilmesi
  5. Düzenli olarak ilgilenilen bir hobinin gelir kaynağı haline getirilmesi gibi birçok yöntem öğrenciler için para biriktirmekte etkilidir.

Para Biriktirmenin Başlıca Adımları Nelerdir?

  1. Kumbara Oluşturmak: Para biriktirmenin en küçük ama en etkili adımlarından biri kumbara yapmaktır. Kendinize ait özel bir kumbara oluşturup her gün düzenli olarak kumbaraya isteğinize göre para attığınızda belirli bir noktadan sonra sizi şaşırtacak derecede para birikmiş olacaktır.
  2. Bağımlılıklardan Kurtulmak: Sigara, alkol vb. gibi bağımlılıklarınız var ise bunlardan kurtulmak bütçenize büyük bir fayda sağlayacaktır.
  3. Banka Hesabı Açmak: İleride yatırım amaçlı da kullanabilmek için para biriktirmek istiyorsanız bir banka hesabı açmanız yararlı olacaktır. Banka işleyişine ve sizin giderlerinize göre planlanan bir banka hesabı kullanımı düzenli olarak para birikimi yapmanıza yol açacaktır.
  4. Yeterli/Az Miktarda Kullanmak: Elektrik, su, doğalgaz gibi temel harcamaları en az seviyeye düşürmek hem enerji tasarrufu yapmanızı hem de fazla para harcamamanızı sağlayacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14