Yazılımcı Maaşı Ne Kadar? Yazılımcı Kaç TL Kazanıyor?

Türkiye'de yazılımcı maaşları ortalama kaç TL? Bir yazılımcı özel sektörde kaç TL maaş alır? Devlette çalışan yazılımcı kaç TL maaş alır?

Ekonomi 30.10.2020, 12:03
Yazılımcı Maaşı Ne Kadar? Yazılımcı Kaç TL Kazanıyor?

Teknolojinin hayatımızın her yerinde karşımıza çıktığı bu dönemde perde arkasındaki kahramanlar olan yazılımcıların rolü büyük. Yazılımcıları tek bir kategoriye eklemek mantıksızdır çünkü birçok yazılım türü vardır; web yazılımı, uygulama/oyun yazılımı vs. Bunların kategoriye ayrılmasının nedeni iş yöntemlerinin biraz olsun farklılık göstermesidir.

Her geçen gün yazılımlara ve yazılımcılara ihtiyaç artmaktadır. Devletler veya özel sektör ihtiyaçlarına göre yazılımcı işe alırlar. Özellikle adeta teknoloji patlaması yaşadığımız 21.yy’da her iki sektör de işe alımları arttırmıştır. Peki ya yazılımcı nasıl olunur?

YAZILIMCI NASIL OLUNUR?

Meslek liselerinin ilgili bölümlerini başarıyla bitirip ilk adımı atabilir veya üniversite sınavından 2 ya da 4 yıllık yazılım bölümü kazanılarak yazılımcı olma serüveninizi başlatabilirsiniz.

Ne yazık ki ülkemizde hala yazılımlara gereken önem ve yatırım yapılmıyor. Son yıllarda devletimiz ciddi aşamalar kaydetti fakat hala piyasanın gerisindeyiz. Bunun sonucu olarak Türkiye’de iş olanakları Amerika vb ülkelere nazaran daha kısıtlıdır fakat bu işsiz kalacağınız anlamına gelmiyor. Her meslekte olduğu gibi yazılımcılıkta da kendinizi geliştirmenize bağlı olarak iş olanaklarınız çeşitlenir.

Her ne kadar şuan ülkemizde popüler bir meslek olmasa da ilerleyen süreçte bir çıkış yakalaması olası. Yazılımcıların net bir maaşı olmamakla birlikte ortalama bir kazanç listesi vardır ve bu neredeyse her sene güncellenir.

YAZILIMCILAR NE KADAR KAZANIYOR?

Kamuda en düşük maaş 5965 TL iken bu rakam sizin tecrübenize(kademenize) bağlı olarak 6689 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Özel sektörde ise ilk yılda 2800 – 3600 TL arası maaş verilirken burada da tecrübenize bağlı kazancınız artıyor.

Maaşların ülkemizdeki durumları bu şekilde fakat yurt dışında çalışmak isterseniz oldukça yüksek meblağlar kazanmanız kaçınılmazdır. Öyle ki buna siz bile inanmayabilirsiniz.

Yakın geleceğin popüler mesleklerinden biri olarak beklenen yazılımcılık gerek eğitim sürecinizde gerekse iş hayatınızda sizlere bambaşka şeyler tattıracağı kesin. Ülkemizde de bu alana yatırımlar gittikçe artıyor.

İlerleyen süreçte özel sektörün işin içine daha fazla girmesiyle ülkemizde durumlar bayağı değişebilir. Eğer üniversiteye bu yıl geçecekseniz ve 4 yıllık bölümde okuyacağınızı varsayarsak değerlendirilmesi gereken özel bir meslek gibi gözüküyor.

Yorumlar (0)