2021 Fitre Miktarı Belli Oldu... Fitre Ne Kadar? 2021 Fitre Miktarı…

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 senesi Ramazan ayının başlangıcından 2022 senesi Ramazan ayının başlangıç tarihine kadar olan zamanlar için fitre miktarının ne kadar olacağını belirtti. Peki, fitre fiyatları 2021 ne kadar belirlendi? 2021 fitre ücreti…

Gündem 02.04.2021, 13:02 İrem Durak
2021 Fitre Miktarı Belli Oldu... Fitre Ne Kadar? 2021 Fitre Miktarı…

2021 Fitre Miktarı Belli Oldu... Fitre Ne Kadar? 2021 Fitre Miktarı…

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 senesi Ramazan ayının başlangıcından 2022 senesi Ramazan ayının başlangıç tarihine kadar olan zamanlar için fitre miktarının ne kadar olacağını belirtti. Peki, fitre fiyatları 2021 ne kadar belirlendi? 2021 fitre ücreti…2021 fitre miktarı belli oldu... Fitre ne kadar? 2021 fitre miktarı haberimizde...

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından alınan karara göre gerçekleştirilen açıklamada şu ifadeler yer buldu:

“Din İşleri Yüksek Kurulumuzca, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için Fitre miktarı 28 TL olarak belirlenmiştir. Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınmıştır. Belirtilen meblağ, nakdî olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilir.

Belirlenen bu miktar aynı zamanda, günlük fidye miktarıdır.

Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir.”

Fitre nedir?

Halk arasında fitre şeklinde bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmış olmanın ve Ramazan orucunu tutarak bayram görmeye nail olmanın bir şükrü olarak; dine uygun bir şekilde zengin olup Ramazan ayının son gününe yetişen Müslüman bir insanın, belirli ihtiyaç sahiplerine vermesi vacip olan bir sadaka olarak tanımlanmaktadır.

Kimler fitre vermeli?

Kişi, kendisi ile küçük çocuklarının fitrelerini vermek ile yükümlü sayılmaktadır. Hz. Peygamber, köle-hür, kadın-erkek, büyük-küçük her Müslüman için fitrenin gerekli olduğunu ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

Fitre ne zaman verilir?

Fıtır sadakasının vacip olmasının vakti Ramazan bayramının birinci günü olmakla beraber, bayramdan önce de verilebilmektedir. Hatta bu daha faziletli olmaktadır. Bununla beraber, bayram günü ya da daha sonra da fitre verilebilir. Fakat, bayram namazından önce verilmesi müstehap olarak kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde de; fitreyi, meşru bir mazeret yer almadıkça bayramın ilk gününün gün batımından sonrasına bırakmak haram sayılır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caiz kabul edilir

Fitre Kimlere Verilebilir?

Hanefi mezhebine göre aşağıda yer alanlara fitre verilmez:

1) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,

2) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

3) Eşine,

4) Zengin olana yani aslî gereksinimleri dışında nisap miktarı malı bulunan kişiye,

5) Babası zengin olan ergen olmamış kişiye (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiî mezhebine ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez.

Fitre nasıl belirlenir?

Fitrenin amacı bir fakirin içinde bulunduğu, hayatını devam ettirdiği toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyecek ihtiyacının karşılanması, bu şekilde de bayram sevincine iştirak etmesine katkı sağlamaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35