Anayasanın İlk 4 Maddesi Değiştirilebilir Mi Ve Bu Maddeler Nedir?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada, yeni anayasa konusuna değinip ilk 4 madde tartışmaları için açıklamalar yaptı.

Gündem 07.10.2021, 13:52 08.10.2021, 14:46 İrem Durak
Anayasanın İlk 4 Maddesi Değiştirilebilir Mi Ve Bu Maddeler Nedir?

Anayasanın İlk 4 Maddesi Değiştirilebilir Mi Ve Bu Maddeler Nedir?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada, yeni anayasa konusuna değinip ilk 4 madde tartışmaları için açıklamalar yaptı. Erdoğan, "Biz yeni anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor 'Gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz.' diyip hemen PKK güdümünde bulunan siyasi yapıya göz kırpmaya çalışıyor. İlk 4 maddeyi değiştirme fikri CHP ve tüm CHP'lilerin iradesi midir, yoksa Kılıçdaroğlu'nun kişisel fikri midir?" şeklinde soru sordu. Söz konusu açıklamalardan sonra Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile ilgili yapılan araştırmalar da da artış yaşandı. Peki, Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir mi, anayasanın ilk 4 maddesi nedir?

AK Parti Grup Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları ile alakalı olarak ''Diğer partilerin Anayasa teklifleriyle kendi hazırlıklarımızı uzlaştırabilirsek, yasama senesi bitmeden Meclis bünyesinde bu işi neticeye ulaştırabiliriz'' ve "İlk 4 maddeyi değiştirme fikri CHP ve tüm CHP'lilerin iradesi midir, yoksa Kılıçdaroğlu'nun kişisel fikri midir?" ifadelerine yer verdi. Bu açıklamalardan sonra vatandaşlar anayasanın ilk 4 maddesi nedir, anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir mi? Sorularını araştırıyor.

Anayasanın İlk Dört Maddesi Nedir?

I. Devletin şekliMADDE 1.

– Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2.

– Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3.

– Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı "İstiklal Marşı"dır.

Başkenti Ankara'dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4.

– Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Anayasanın İlk 4 Maddesi Değiştirilebilir Mi?

Anayasanın 1. maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkında bulunan hüküm ile, 2'nci maddesinde yer alan Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08