Anne Sütü Derin Dondurucuda Ne Kadar saklanabilir?
Anne sütü dondurucuda saklama süresi nedir? Dondurucuda saklanan anne sütü nasıl bebeğe verilmelidir?
Çalışmakta olan bütün anneler için hayat kurtarıcı bir cihaz haline gelen süt sağma makineleri, hijyenik ortamlarda ve doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde hem anne sütünün ziyan olmasının önüne geçebiliyor hem de bebeğin en sağlıklı şekilde beslenmesine yardımcı oluyor.
Peki ama anne sütünün bozulmaması için ne yapmak gerek? Anne sütü nasıl saklanır? Anne sütü derin dondurucuda ne kadar süre saklanabilir?
Hamilelikten başlayıp bebeğin ihtiyaç duyduğu her şeyi ona verebilen tek besin anne sütüdür. Bu yüzden bebeğin anne sütünden mahrum bir şekilde, çeşitli mamalar ile büyümesi elbette pek çok eksikliği ve sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Özellikle bebeğin ilk 6 ayı için, anne sütü inanılmaz bir nimettir.
Ancak çalışan anneler ne yazık ki çocuklarını anne sütü ile beslemek konusunda büyük sıkıntı çekiyorlar. Tam da bu noktada süt sağma makineleri, anneler ve bebekleri için oldukça büyük bir görev üstleniyor. Peki anne sütü nasıl muhafaza edilir? Bozulmadan ne kadar süre bekletilebilir? İşte Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklanmış olan uyarılar;
Anne sütünü derin dondurucuda 3 ay,
Oda sıcaklığında bekletecekseniz yalnızca 3 saat,
Buzdolabında bekletecekseniz de 3 gün boyunca muhafaza edebilmektesiniz.
Bunların yanı sıra bekletmek üzere ayırdığınız sütlerin üzerlerine not olarak tarihi ve saatini yazmanız, sütün son kullanım zamanlarını belirlemek açısından da oldukça önemli.
ANNE SÜTÜ HANGİ KAP İÇERİSİNDE SAKLANMALIDIR?
Anne sütünü en sağlıklı ve hijyenik şekilde saklayabileceğiniz kaplar cam veya polipropilen malzemelerini içermekte olan kaplardır. Anneler genel olarak, çok daha kolay yıkandığından dolayı cam kapları tercih etmektedirler ancak dayanıklı ve sağlam olmalarından dolayı polipropilen kaplar da yine çokça tercih edilmektedir.
Eğer her iki saklama kabını da kullanmak istemiyorsanız bir başka seçenek daha mevcut; o da süt saklama poşetleri.
SAĞILMIŞ OLAN ANNE SÜTÜNÜN KULLANIMI
- Eğer sütü oda sıcaklığında beklettiyseniz, herhangi bir işlem uygulamayın ve biberon yardımı ile direkt olarak bebeğinize verin.
- Eğer sürü derin dondurucu içerisinde beklettiyseniz de katılaşmış olan sütü çözmek amacıyla kaynatma, fırın aracılığı ile ısıtma vb. yöntemleri kullanmamalısınız. Eğer bunlardan birini yaparsanız içerisindeki bütün yararlı bakterileri öldürmüş olursunuz. Bunları uygulamak yerine sütü 1 gün öncesinden çıkarıp buzdolabına koyun ve çözülen anne sütünü sıcak suya tutarak ılıtın.
- Eğer sütü buzdolabının içerisinde beklettiyseniz de yine yukarıda bahsettiğimiz işlemi uygulayın.
ANNE SÜTÜNÜN BEBEK İÇİN FAYDALARI NELERDİR?
- Bebeğin hem fiziksel hem ruhsal hem de zekâ gelişimindeki en büyük katkıyı sağlar.
- İlerleyen yaşlarında Tip 1 Diyabet hastalığına yakalanma riski, mama ile beslenmekte olan bebeklere kıyasla çok daha azdır.
- Orta kulak enfeksiyonu ile karşı karşıya kalma riski çok daha azdır.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en büyük yardımcıdır; hastalıklara karşı vücudunun daha dirençli olmasını sağlar.
ANNE SÜTÜNÜN-EMZİRMENİN ANNEYE FAYDALARI NELERDİR?
- Annelik duygusuna rahat adapte olabilmesi için en etkili yoldur.
- Bebeği ile arasındaki iletişim ve sevgi bağının güçlenmesine yardımcı olur.
- Emzirme esnasında enerji harcaması nedeniyle, kilo kaybı da kolaylaşmaktadır.