Avukatın Haklı İstifa Sebepleri

Vekillikten çekilme, avukatın belirli bir işi takip etmekten ya da savunmadan kendi isteği ile çekilmesine denmektedir. Avukatlık Kanununda düzenlenmiş olan vekillikten çekilme konusu,  avukatın temsil etmiş olduğu kişinin vekilliğinden istifa etmesi anlamı taşımaktadır. Vekillikten çekilme avukatın görmüş olduğu lüzum üzerine ve kendi isteği ile gerçekleşebilmektedir.

Gündem 11.01.2022, 22:33 Mehmet Kurt
Avukatın Haklı İstifa Sebepleri

Vekillikten Çekilme Nasıl Olur?

Vekillikten çekilmenin mahkeme ve karşı taraf bakımından bir hüküm ifade edebilmesi için, bu konuda bulunan beyanın dilekçe ile bildirilmesi ya da tutanağa geçirilmesi ve temsil olunmuş olan kişiye bildirilmesi gereklidir. Vekillikten istifanın bildiriminin biçimi HMK m. 81’de belirtilmiştir. Avukat duruşma dışında istifa etmişse bu bildirimini mahkemeye yazılı şekilde bir dilekçeyle gerçekleştirmelidir. Eğer duruşma sırasında istifa ediliyorsa bu hususunun tutanağa geçirilmesi gereklidir.

Vekillikten Çekilmek İsteyen Avukatın Nereye Bildirmesi Gerekir?

Vekillikten çekilmenin sadece mahkemeye bildirilmesi yeterli olmamaktadır. Ek olarak temsil olunan taraf bakımından sonuçlarını doğurması için istifa bildiriminin aynı zamanda temsil olunmuş olan tarafa da yapılması gerekmektedir. Gerçekleştirilen bildirimde istifa edildiği hususunun açık bir biçimde belirtilmesi gerekir.

Ayrıca Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince, vekillikten çekilme durumunda gerektiğinde ilgilisine gerçekleştirilecek tebligat giderinin de peşin bir şekilde ödenmesi zorunludur.

Bunun yanı sıra avukat dilediğinde noterden ihtarname biçiminde bir istifa beyanı da sunup müvekkillerine gönderimi isteyebilmektedir. Bu şekilde de vekillikten istifa gerçekleşmiş olacaktır.

Vekillikten Çekilme İçin Sebep Sunmak Gerekir Mi?

Vekillikten çekilme için avukatın görmüş olduğu lüzum üzerine ya da başkaca bir nedenle çekilme dilekçesi sunması yeterli olacaktır. Vekillikten çekilme nedenleri arasında, müvekkil ile iletişim kuramama, müvekkilin delilleri sunmaması, yargılama için gerekli olan masrafların müvekkil tarafından ödenmemesi gibi nedenler olabilir. Avukat, dilekçesinde çekilme sebeplerini ayrıntılı izah etmek zorunda değildir. Yargıtay kararlarında da avukatın istifa dilekçesi içerisinde “gördüğüm lüzum üzerine vekillikten çekiliyorum” demesi yeterli sayılıyor, istinaf nedenlerini ayrıntılı izah etmesinin zorunlu olmadığı ifade edilmektedir.

Fakat adli yardım bürosundan atanmış olan veya baro başkanı tarafından tayin edilen avukatın vekillikten çekilmesi için kaçınılmaz bir neden ya da haklı bir özrü olması şarttır. Bu şartlar mevcut olmadığında, avukat görevini yerine getirmek zorundadır. Vekil, görevden çekilmesini gerektirir kaçınılmaz nedenini ya da haklı özrünü sunarak çekilmeyi istemesinin ardından, haklı nedenin ya da özrün takdiri avukatı tayin eden makam tarafından değerlendirilmektedir.

Vekillikten Çekilmeden Sonra Avukatın Sorumluluğu Bulunur Mu?

Avukatlık Kanunu madde 41’e göre, vekillikten çekilmekte olan avukatın o işe ait vekalet görevi, vekillikten çekilme dilekçesinin müvekkiline tebliğ ettikten itibaren 15 gün süre ile sürmektedir. Vekillikten istifa, yenilik doğurmuş olan bir hak olduğu için hükümlerini doğurması yalnızca karşı tarafa ulaşması ile mümkün olmaktadır. Vekillikten çekilme dilekçesinin temsil olmuş kişiye tebliğinden itibaren 15 gün içinde varsa itiraz süreleri, delil sunma, cevap dilekçesi sunma, başvuru süreleri şeklinde hukuki konularda avukatın sorumluluğu sürmektedir. Vekillikten istifa dilekçesinin temsil olunana tebliğinden itibaren 15 gün sonra vekilin görevi ve sorumluluğu bitecektir.

Avukatın vekillikten çekilmesi durumunda, temsil olunan kişi davasını takip etmez ise veyahut kendisine başka bir vekil de görevlendirmemişse, tarafın yokluğu durumunda uygulanacak hükümlere göre işlem gerçekleştirilecektir.

Vekillikten Çekilme Bildirimi Nasıl Yapılabilir?

Vekillikten çekilme, avukatın mahkemeye sunmuş olacağı istifa dilekçesi ya da mahkeme sırasında tutanağa geçirilmek suretiyle alınacak beyanı ile gerçekleştirilir. Avukatın vekillikten çekildiği temsil olunana mahkemece yapılacak tebligat ile bildirilecektir. Gerçekleştirilen tebligatta müvekkile avukatının istifa ettiği, istifa eden avukatın vekalet görevinin tebliğden itibaren 15 gün süre ile süreceği davayı takip etmez ve başka bir avukat da görevlendirme olmazsa tarafın yokluğu halinde uygulanacak hükümlere göre işlem gerçekleştirileceği ihtar edilir ve istifa dilekçesi ile beraber gönderilir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36