Canan Dağdeviren Kimdir? Hayatı ve Eğitim Geçmişi

Canan Dağdeviren, Türk fizik mühendisi, akademisyen ve mucittir. 4 Mayıs 1985’te İstanbul’da doğmuştur.

Gündem 24.11.2023, 01:21 Mehmet Kurt
Canan Dağdeviren Kimdir? Hayatı ve Eğitim Geçmişi

Fizik ve malzeme bilimi alanlarında yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanınmış ve birçok ödül kazanmıştır. Özellikle insan vücudundaki organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazlar geliştirmesiyle dikkat çekmiştir. Canan Dağdeviren’in hayatı, eğitimi ve başarıları hakkında detaylı bir yazı yazmak istiyorsanız, aşağıdaki bilgileri kullanabilirsiniz.

Canan Dağdeviren, ilkokul ve ortaokul eğitimini Kocaeli’nde tamamlamıştır. Lise eğitimine de Kocaeli’nde başlamış, ancak 1999 depreminde okulu hasar gördüğü için Adana Seyhan ÇEAŞ Anadolu Lisesi’ne misafir öğrenci olarak gönderilmiştir. Fizik ve bilime olan ilgisi küçük yaşlarda başlamıştır. Babasının kendisine hediye ettiği Marie Curie hakkındaki bir kitap, onun için bir ilham kaynağı olmuştur. Ayrıca Erdal İnönü’nün Anılar ve Düşünceler adlı kitabını da okuyarak fizikçi olmaya karar vermiştir.

Canan Dağdeviren, 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Ardından Sabancı Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2009 yılında Fulbright bursu kazanarak ABD’ye gitmiş ve University of Illinois at Urbana-Champaign’de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora yapmıştır. Doktora süresince esnek, katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik cihazlar üzerine çalışmalar yapmıştır.

Canan Dağdeviren, doktora sonrası araştırmalarını Harvard Üniversitesi’nde Robert S. Langer’ın laboratuvarında yapmıştır. Burada medikal teknoloji alanında çığır açan buluşlara imza atmıştır. Özellikle piezoelektrik malzemeleri kullanarak insan organlarının üzerine yerleştirilen ve organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazlar geliştirmiştir. Bu cihazlar, kalp pili, beyin pili, kemik pili gibi uygulamalarda kullanılabilmektedir. Ayrıca cilt kanserini teşhis eden bir cihaz da tasarlamıştır.

Canan Dağdeviren, 2015 yılında Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk bilim insanı olmuştur. Aynı yıl Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörlüğü’ne atanmıştır. Burada kendi Conformable Decoders araştırma grubunu kurmuş ve malzeme bilimi, mühendislik ve biyomedikal mühendisliğin kesişme noktasında çalışmalar yapmaya devam etmiştir.

Canan Dağdeviren, yaptığı çalışmalarla birçok ödül ve takdir kazanmıştır. Forbes dergisinin 30 Yaş Altı 30 Bilim İnsanı listesine girmiş, MIT Technology Review’un 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer almıştır. 

Yorumlar (1)
hayri 5 ay önce
güzelmiş içerik.
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:44
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:48
Yatsı 21:17