gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

Covid: Türkiye'de Tam Kapanma Gündeme Gelir Mi, Artan Vaka Sayılarını Düşürmek İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Türkiye'de günlük koronavirüs vaka sayıları bir ay içinde rekor seviyede artış gösterdi. Çarşamba günü 54 bin 740 yeni vaka görülürken yaşamını yitirenlerin sayısı da 276’yı buldu

Gündem 08.04.2021, 15:42 İrem Durak
Covid: Türkiye'de Tam Kapanma Gündeme Gelir Mi, Artan Vaka Sayılarını Düşürmek İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Covid: Türkiye'de Tam Kapanma Gündeme Gelir Mi, Artan Vaka Sayılarını Düşürmek İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Türkiye'de günlük koronavirüs vaka sayıları bir ay içinde rekor seviyede artış gösterdi. Çarşamba günü 54 bin 740 yeni vaka görülürken yaşamını yitirenlerin sayısı da 276’yı buldu. Uzmanlar vaka sayılarını düşürebilmek adına yeni tedbirlere başvurmak gerektiğini gösteriyor. Peki Türkiye'de tam kapanma gündeme gelir mi, artan vaka sayılarını düşürmek için hangi önlemler alınmalı?

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamış olduğu verilere göre vaka sayıları, 7 Mart tarihinde 11 bin düzeylerindeyken bir ay içerisinde 54 binin üzerini buldu.

İstanbul Tabip Odası, şehirde Covid-19 vaka sayısının 6 haftada 10 kat arttığını belirtti. İstanbul'da haftalık vaka sayısı, 27 Mart - 2 Nisan tarihleri için 100 bin kişide 591 vaka seviyesinde.

Artan vaka sayıları hastaneler üzerinde olan yükü de tekrardan artırmış görünüyor.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, Cumhuriyet gazetesine gerçekleştirdiği açıklamada, "Artış ivmesi son 15 gün içinde çok yüksek. Bu ivme ile gidilirse herkes yer aramaya başlayacak" ifadelerine yer verdi.

Kabine kararları yeterli mi?

29 Mart'ta toplanmış olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, artış gösteren Covid vakalarını engellemek için Ramazan Bayramı'nı da kapsayan kararlar almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu kararlara göre,

Türkiye'nin genelinde sokağa çıkma kısıtlaması akşam 21.00 ile sabah 05.00 olarak haftanın her günü sürecek.

Kırmızı kategoride yer alan (çok yüksek riskli) şehirlerde yalnızca Pazar günü uygulanmakta olan sokağa çıkma sınırlaması artık Cumartesi ve Pazar günü olarak da devam edecek.

Turuncu kategorideki (yüksek riskli) şehirlerimizde Cumartesi 21.00 ile Pazartesi 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulaması sürecek.

Ramazan ayı boyunca bütün Türkiye'de hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması gerçekleştirilecek.

Fakat uzmanlar bu kararların mevcut tabloda yetersiz kaldığını gösteriyor.

'Dört başlıkta adım atılmalı'

BBC Türkçe'ye konuşan İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, sadece aşılama ya da sadece sokağa çıkma ön vaka sayısının kontrol altına alınamayacağını söylüyor:

"Türkiye'de alınmakta olan mevcut tedbirler ile bu iş kesin olarak çözülemez. Türkiye dünya sıralamasında gittikçe en ön sıralara tırmanmaya devam eder. Günlük 240 bin civarında test yapılıyor, buna rağmen vaka sayısı 40 binin üstünde seyrediyor. 500 bin test yapılırsa vaka sayıları 80-90 bin olur."

Tam kapanmanın gerektiğini belirten Erk, vaka sayılarının kontrol altına alınabilmesi için dört başlıkta adım atılması gerektiği görüşünü savunuyor:

  1. Aşılama hızlandırılmalı
  2. Tam kapanma sağlanmalı
  3. Test sayısı artırılmalı
  4. Toplu organizasyonlar yasaklanmalı."

Sırbistan ile Şili'de aşılamanın yoğun olarak yapıldığını fakat kapanma yapılmadığı için vaka sayılarının yüksek olduğunu belirten Erk, İsrail ile İngiltere gibi örneklerin takip edilip hem aşılamanın hem de kapanmanın beraberinde uygulanması gerektiğini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teravih namazları ile ilgili 'Evde kılınmalı' kararının da pozitif yönde bir adım olduğunu belirten Erk, "İbadethaneler açık olarak kaldığı Türkiye'de pandemi problemi tam olarak çözülememekte. Bu geç kalmış fakat olumlu bir adımdır. Her türlü toplantıdan sonra mutlaka sınırlandırılma yapılması gerekiyor" yorumunu getirdi.

'2 ya da 4 haftalık tam kapanma gelebilir'

Nüfusa oranla en fazla vakanın görülmekte olduğu Samsun, Çanakkale gibi şehirlerden doktorlar da ek önlemlerin alınması gerektiğini söylüyor.

Sağlık Bakanlığı'nın güncel haritasında 5 haftadır nüfusa oranla en fazla vakanın görülmüş olduğu Samsun'da vaka artışı devam ediyor. Şehirde 20-26 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide 586 olarak görülen vaka sayısı, bir sonraki hafta için 678'ye yükseldi.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları "İki haftalık ya da dört haftalık tam kapanma belki bu yangını bir nebze söndürebilir. Şu an ortam adeta yangın yerine benziyor, o sebeple buna bir çözüm gerekmekte" dedi:

Aşılanan kişilerin sayısı 10 milyonu aşmış durumda

Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu verilere göre Türkiye'de son 24 saat içinde 302 bin 108 koronavirüs testi gerçekleştirildi, 54 bin 740 kişinin testi pozitif olurken, 276 kişi de yaşamını yitirdi.

Aşılanan kişi sayısı ise 10 milyon 500 bini aşmış durumda. 10 milyon 551 bin kişiye de Covid aşısının birinci doz aşısı yapılırken 7 milyon 415 bin kişiye iki doz aşı birden yapıldı.

28 Mart 2021 tarihinden itibaren 60 yaş üstünde vatandaşlarımızın da aşılamasına başlandığı açıklanmıştı.

Yorumlar (0)