Daire fiyatlarına %50 indirim gelsin, çimento bedava!

İnşaat firmaları ile çimento üreticileri arasında oluşan gerginlik devam ediyor.

Gündem 16.09.2021, 15:53 İrem Durak
Daire fiyatlarına %50 indirim gelsin, çimento bedava!

Daire fiyatlarına %50 indirim gelsin, çimento bedava!

İnşaat firmaları ile çimento üreticileri arasında oluşan gerginlik devam ediyor. "Dünyadaki en ucuz çimento Türkiye’de" diyen TÜRKÇİMENTO, "Müteahhitler dairelerin fiyatlarını yüzde 50 düşürürse çimentoyu bedava veririz” açıklamasını gerçekleştirdi.

Son dönemlerde artan enerji ve hammadde fiyatları çok sayıda sektördeki üretim süreçlerini zorlu hale sokuyor. TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “150 metrekare bir evde çimento maliyeti yüzde 3. Biz, tonu 35 dolara olan dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Bize en yakın, 70 dolarla Çin satışını gerçekleştiriyor. İç pazara maliyetin altında satışını gerçekleştiriyoruz. Çok üstümüze geliyorlar. İnşaatta öteki maliyetler içerisinde en az çimentonun fiyatı yükseldi. İhracat kısıtlaması gündemde. Biz artık fabrikaları devretmeye hazır haldeyiz. İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim gerçekleştirirse söz veriyoruz çimentolarını bedava vereceğiz” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde inşaatçılar yükselen çimento fiyatlarından ötürü greve gittiklerini açıklayarak fiyatların aşağı çekilmesi gerektiğini belirtmişti. Çimento üreticileri ise maliyetin altında satış yaptıklarını aradaki farkı ise ihracattan ötürü kapattıklarını söylüyor.

'Kısıtlama sektörü bitirir'

Gaziantep’te düzenlenmiş olan Anadolu Buluşmaları’nda konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “Bu süreç içerisinde çimento ihracatının durdurulması konusu gündeme geliyor fakat bu tüm sektörün sonunu getirecektir. Üretim fazlası olan bir sektörüz. İç pazarın tüketimi belli. Kimse bu maliyetin altından kalkamayacaktır. Fabrikaların bazılarını durdurmak zorunda kaldık. Bu şekilde giderse diğerleri de duracak” şeklinde konuştu.

Artan maliyetlerle üretim yapmanın zor hale geldiğini de aktaran Yücelik, “Sektörün yüzde 94’ünü temsil etmekteyiz. Fabrikalarda 17 bin 200 işçi çalışıyor. 115 milyon tonluk toplam kapasitemiz bulunuyor. 27 firma 76 tesis ile üretim gerçekleştiriyor. İhracatta dünya ikincisiyiz. 1.1 milyar dolarlık yıllık ihracatımız gerçekleşti. Fakat yine de ayakta kalmakta zorlanıyoruz. Bizim devletten almış olduğumuz fiyata tüm tesisleri devretmeye hazırız. İsteyen inşaatçıya da devrederiz” ifadelerine yer verdi.

'İşte maliyet hesabı'

Çimentoda en büyük maliyetin enerji olduğunu ve bu kalemin her gün zam aldığını ifade eden Yücelik, “İnsanlar, “Kayadan çimento yapıyorsunuz. Hangi maliyetiniz yüksek?” diye soruyor. Bir ton çimentonun içinde 207 lira kömür, 86 lira elektrik maliyeti bulunuyor. Torba kağıdını Euro ile alıyoruz. Kağıt, hammadde ve işçilik 106 lira. KDV hariç bir ton çimentonun banttan çıkış fiyatı 340 lira. Bizim bunu 500 liradan aşağı satmamamız gerekir” diye konuştu.

Çin'de 70 dolar, Türkiye'de 35 dolar

Türkiye’de çimentoyu 35 dolara satmış olduklarını belirten Yücelik, “Dünyada bizden sonra en ucuza satış yapan ülke Çin ve 70 dolara satıyorlar. Diğer pazarlar ortalama 100 dolar. Üstelik biz sürekli olarak zamlanan elektriği günlük şekilde ödüyoruz. Sonra iç pazarda 90 gün vade ile satış gerçekleştiriyoruz. İhracatı dolarla yaptığımız için iç pazara bu kadar ucuza hatta zararına satış gerçekleştirebiliyoruz. Aradaki farkı bu şekilde kapatıyoruz. İhracatımızın durması geri gelmeyecek kayıplar doğuracaktır” şeklinde konuşma yaptı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04