Devlet memurları, bitcoin alıp satabilir mi?

Devlet memurlarının Bitcoin alıp satması, ceza, vergi ile disiplin hukuku bakımından ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Gündem 09.01.2021, 16:57 İrem Durak
Devlet memurları, bitcoin alıp satabilir mi?

Devlet memurları, bitcoin alıp satabilir mi?

Devlet memurlarının Bitcoin alıp satması, ceza, vergi ile disiplin hukuku bakımından ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Peki Devlet memurları, bitcoin alıp satabilir mi?

Herhangi düzenleme bulunmadığından dolayı bilgiler sınırlı olduğu için BTC/bitcoin ile ilgili sorular geliyor. Düşük ya da büyük fark etmeksizin memurlukta bitcoin alımı ya da satımı herhangi bir sorun çıkarır mı? Borsa konularında herhangi bir engel yok gibi oluyor; dolayısıyla BTC bu şekilde değerlendirebilir mi? Kısacası Devlet memurları, bitcoin alıp satabilir mi?

Kripto para üretimi ile ticareti hakkında mevzuatta bir düzenleme yer almamakta. Kripto paralarla ilgili memurlar hakkında üç boyut yer alır.

1-Ceza hukuku yönünden

2-Vergi hukuku yönünden

3-Disiplin hukuku yönünden

a) Mal beyanı konusu (Devlet Memurları Kanunu 125/D-j "Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak" kademe ilerlemesinin durdurulması cezası)

b) Ticaret yasağı konusu (Devlet Memurları Kanunu 125/D-h "Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak" kademe ilerlemesinin durdurulması cezası)

c) Devlet memuruna yakışmayan hal ve hareketlerde bulunmak (Devlet Memurları Kanunu 125/B-d "Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak" Kınama cezası)

Her ne kadar kripto para ile ilgili mevzuatlarda bir düzenleme bulunmasa da kamu kurum ile kuruluşlarından konu ile ilgili olarak açıklamalar yapılabilmektedir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun 25.11.2013 tarihli ve 2013/32 sayılı Basın açıklamasında herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin'in mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmediği belirtilerek söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetiminin mümkün görülmediği açıklanmıştır.

Sonuç olarak Ceza hukuku yönünden bir fiilin suç sayılabilmesi adına açık bir biçimde kanuni düzenleme ile suç şeklinde kabul edilmesi gerektiği için Bitcoin ticareti yapılması da açık bir biçimde kanun ile suç şeklinde tanımlanmadığı için, Bitcoin ticareti gerçekleştirmek suç olmamaktadır.

Vergi hukuku ile ilgili henüz gerekli düzenlemeler olmadığından vergilendirme ile ilgili bir netlik yoktur.

Disiplin hukuku ile ilgili bakıldığında ilk olarak mal beyanı ile alakalı olarak bitcoin ticareti sonucunda alınan gelirin "Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik" kapsamında yer alması durumunda beyan edilmesi gerekli olmaktadır.

Memurların tabi tutuldukları ticaret yasağı bakımından açık bir düzenleme bulunmaması sebebiyle para birimlerinin değişiminden alınan gelir gibi düşünüldüğü zaman, ticaret yasağı ya da yasaklı kazanç getiren hareket olarak değerlendirilmesinin de mümkün olmadığı düşüncesindeyiz.

Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ile güven duygusunu sarsmakta olan nitelikte davranışlar yapmak açısından bakılmış olduğunda her kurum her bir unvan ile alakalı kendi yönünden değerlendirme getirilmesi durumundadır. Basına yansımakta olan bir habere göre Diyanet İşleri Başkanlığı bitcoin ticareti yapıldığı iddiası ile iki imam ilgili olarak soruşturma açmıştır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36