Kültürümüzde yeri olan ne geleneksel bir şekilde sürekli kullanılan halılar hem önemli bir dekoratif unsurdur hem de soğuk günlerde evleri sıcak tutmak adına önemli bir etkendir. Evin tüm kiri tozu Hatta haşerelerin bile yuvası olabilen halılar Belirli aralıklarla yıkanmalıdır.
Üzerinde çok gezilen halıların yaklaşık olarak 6 ayda bir temizlenmesi gerekmektedir. Ancak bazı hanımlar bu süreyi daha kısa tutabilmekte ya da evin kullanım durumuna göre uzatılabilinmektedir. Halılar yalnızca evlerde kullanılmamaktadır.
İşyerlerinde, home ofislerde ve benzeri alanlarda kullanım sıklığı bulunmaktadır. Halı elde hangi deterjanla yıkanır sorusunun cevabını merak edenler için ilk olarak halı satın alınan yerle iletişime geçilmeli ya da garanti belgesinden yıkama talimatı öğrenilmelidir.
Halılar Ne Şekilde Temizlenir?
Halılar genel olarak halı yıkamacı ya da halı yıkama fabrikalarına gönderilerek yıkanır. Ancak halısının sadece tozlu olduğunu düşünen ve çok kullanılmadığını belirten kadınlar halıları elde kendileri temizlemek isterler. Bir de halı yıkama fabrikalarında ve halı yıkamacıların kullandığı kimyasallar halıların yeteri kadar temiz olmamasını, kurumadığı takdirde küflenmesini, yıkama ortamlarının temiz tutulmasını ve halıların kurumadan teslim edilmesini düşündüklerinde elleriyle yıkamak daha mantıklı gelmektedir.
Evde halı yıkama işlemi sürekli olarak yapılmayacağından dolayı tamamen kuruması için gereken şartlar bulunmaktadır. Doğru yöntemler ve belirli aralıklarla halılar elde ya da deterjan ile silindiğinde tuzun altta sıkışmasına ve temizliğin geçici olmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla halı silmenin ve yıka püf noktaları bilinmelidir. Ancak ne yazık ki her halı her evde yıkanamamaktadır. Halının boyutunun ve ağırlığının yıkamaya uygun olması gerekmektedir.
Halı Silmek İçin Kullanılan Malzemeler
El dokuması, doğal boyama ve yünden yapılan halıların içerisinde deterjan yerine el sabunu veya arap sabunu kullanılması rengin akmasına, solmasına ve halıların yıpranmasına engel olmaktadır. Arap sabunu ile halıların temizlenmesi eski zamanlardan beri kullanılmakta halı şampuanlarından çok daha iyi sonuç elde edilmesini sağlamaktadır.
Ayçiçek yağı ve sabun içeriğinden oluşan arap sabunu zararlı kimyasal içermemektedir ve maliyetin düşmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda halının temizliği karbonat ile de gerçekleştirilebilmektedir. Karbonat hem ucuz hem de kolay bulunan bir malzemedir ve halıyı kötü kokulardan arındırır, nemini alır, bakterileri yok eder, rengini korur ve yağ lekelerini yok ederek derinlemesine temizlik sağlar. Elbette kullanılan bez ile fırça da sonuca etkili olacaktır.