İzinsiz Drone Uçurmanın Cezası Var Mı?

İnsansız hava aracı drone’lar bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir ilgi görüyor.

Gündem 09.10.2021, 14:29 İrem Durak
İzinsiz Drone Uçurmanın Cezası Var Mı?

İzinsiz Drone Uçurmanın Cezası Var Mı?

İnsansız hava aracı drone’lar bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir ilgi görüyor. Cihazları alan kişilerin büyük bir kısmı, ilk uçuşlarını site içerisinde ev ya da villalarının görüntülerini çekerek gerçekleştiriyorlar. Profesyonel drone pilotu Semih Berk "İnsanların yaşadıkları evlerin yer aldığı mahallerde de mutlaka izin alarak uçuş yapılması gerekmekte. Aksi takdirde büyük para cezaları ile karşılaşılabilirler" şeklinde konuştu.

Türkiye'de son senelerde hızlı bir şekilde artan drone kullanıcıları sayısıyla beraber, drone satışları da yükseliyor. Piyasada hobi amaçlı kullanım için 3 bin 500 liradan başlayarak 15 bin liraya kadar farklı markalarda drone bulabilmek mümkün. Profesyonel kullanıcılar için ise drone fiyatları 300-400 bin liraya kadar çıkabilmekte. Drone uçuşları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alınan izinler ile yürütülüyor.  İnsansız Hava Araçlarını izinsiz uçuranlar için de 1803 lira ile 18 bin 25 lira arasında ceza kesiliyor. Genel Müdürlüğe satın aldıkları drone'larını (500 gram ve üzerindekiler) kayıt ettirmeyen kullanıcılara da 2020 yılı içinde 9 bin 13 lira para cezası kesiliyor. Kayıt esnasında gerçeğe aykırı bilgi verenlere kesilecek ceza da 18 bin 25 lira.

"DRONE KULLANMAK İÇİN 18 YAŞINI DOLDURMAK YETERLİ"

İstanbul'da profesyonel drone pilotluğu gerçekleştiren Semih Berk "Türkiye genelinde drone uçurmak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. Drone uçurabilmek için Sivil Havacılığın sitesinden online bir kayıt oluşturmamız gerekmekte. 500 gram altı cihazların kayıt oluşturmasına gerek bulunmuyor fakat kullanıcının mutlaka kaydı olması gerekiyor. Bu süreç dünya genelinde yeni olduğundan ötürü ülkemizde çok ileri boyutta bulunmuyor. Drone'lara uçuş izni süresi, oldukça uzun ve meşakkatli bir süreç" şeklinde konuştu.

Öte yandan drone'ların emniyet güçleri tarafından kullanıldığını ifade eden Berk, "Kolluk kuvvetleri özellikle son senelerde 81 ilde kurulan İHA (İnsansız Hava Araçları) Büro Amirlikleri açarak emniyet ve askeriye için aktif kullanıma profesyonel olarak geçiş yaptılar. Açılan şubeler hobi için drone kullananlara katkı sağlamış oldu. İzin başvuruları gerçekleştirildiğinde Sivil Havacılık Kurumuna bu izinler İHA Büro Amirliklerine gidiyor, uçuş yapılacak yerlerin güvenliği, uçuş yapacak kişilerin sicili kontrol edildikten sonra buralarda uçuş izni veriliyor’’ şeklinde konuştu.

"Site İçerisinde Drone Uçurmak İçin İzin Almak Gerekiyor"

Site içerisi ya da bir villanın bahçesinde uçuş yapmak için de izin alınması gerektiğini ifade eden Berk, "Sizin ve çevrenin güvenliği kontrol edildikten sonra uçuş izni verilip verilmeyeceğine karar verilmekte. Fakat bu izni aldıktan sonra yasal olarak uçuş gerçekleştirebiliyorsunuz.  Ancak şehir içerisinde hobi olarak drone kullanıcılarının online olarak izin başvurusu yapması şu anda bulunan sistemde mümkün olmuyor. Ticari olarak çekim izni alabilmek için Sivil Havacılığın yetkilendirmiş olduğu kurumlardan ehliyet alınması gerekmekte. Bu ehliyetlerde kullanılacak olan cihazın ağırlığına bağlı olarak İHA0 ve İHA1 olarak kodlanıyor. Sonrasında da cihazını 3. şahıslara vereceğiniz zorunlu sigortanızı yaptırarak uçuş izni için başvuru yapılabiliyor" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08