Kaloriferini yakmayan komşuya dava açılabilecek

Hava sıcaklıklarındaki düşüş ile beraber kaloriferlerin açılmasına başlandı.

Gündem 19.10.2021, 14:25 İrem Durak
Kaloriferini yakmayan komşuya dava açılabilecek

Kaloriferini yakmayan komşuya dava açılabilecek

Hava sıcaklıklarındaki düşüş ile beraber kaloriferlerin açılmasına başlandı. Ancak komşusu kombi yakmayanların hakları da merak konusu oldu. Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı var.

TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek, konunun hukuki boyutu ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Her ilde il hıfzıssıhha kurullarının halk sağlığının korunması için dış ortam sıcaklığı belli bir derecenin altına düştüğünde ısıtma sistemlerinin çalıştırılması kararını aldıklarını hatırlatan Akipek, bu sıcaklığın genel olarak 15 derece olarak belirlendiğini ifade etti.

Akipek, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da bu konuyla alakalı olarak hususları içerdiğine dikkati çekerek, kanunun 18'inci maddesinde "Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üstünde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere gerçekleştirilecek olan yapının sözleşmeye ve plana göre bitirilmesi için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri gereğince kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler." hükmünün yer aldığını ifade etti.

Bu madde gereği komşuların birbirini rahatsız etmeksizin ve doğruluk kurallarına uyarak konutlarını kullanması gerektiğini gösteren Akipek, bu doğruluk kaideleri gereğince komşuların birbirlerinin hoşuna gitmeyecek tutumlardan kaçınması gerektiğini ifade etti.

"Doğruluk ve dürüstlük kuralları" uyarısı

Akipek, bir kat malikinin kaloriferi yakmayıp yan, alt ve üst komşusu sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu belirterek, şu şekilde konuştu:

"Bu durumda kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına neden oluyor. Bu kişi, Kat Mülkiyeti Kanunu bakımından komşuluk ilişkileri tarafından komşularına zarar veriyor ve kötü duruma düşüyor. Yine kanunun 33'üncü maddesi gereği kaloriferi yakmakta olan komşu, ana taşınmazın olduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvuruda bulunarak hakimin müdahalesini isteyebiliyor. Burada kat maliki, 'Benim komşum kaloriferini hiç yakmıyor, bundan ötürü daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Benim sayemde o ısınıyor, buna müdahale edin.' diyebiliyor. Hakim de komşunun evini mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar vererek yaptığını sonlandırmasını isteyebilir. Hakim, bu istek halinde, komşu maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın tazminine karar verebilir. Normalde aylık 500 lira olan ısıtma gideri olan bir kişi, 700 lira yakmak zorunda kaldıysa bu zararın tazminini isteyebilir."

"Cezai işlem uygulanıyor"

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanımı olan konutlarla ilgili olarak "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi durumunda kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş olsa bile bu zorunluluk bulunuyor. Sıcaklığın 15 derecenin üstüne çıkması durumunda da ısıtma sistemlerinin kapatılması gerekiyor. Bu husus, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ısı pay ölçerlerle ilgili olarak mevzuatıyla düzenleniyor." Şeklinde konuştu.

Uygulamaya uyulmaması durumunda cezai işlemin gündeme gelebileceğini ifade eden Sağır, "Vanasını kapatan vatandaşlara, faturalardaki ortalama tüketim bedeline göre cezai işlem uygulanıyor. Yani kaloriferi yakmayanlar da yakmadıkları halde bu bedeli ödemek durumunda kalacak." İfadelerine yer verdi.

Sağır, bazı konutlarda, sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi durumunda otomatik olarak ısıtma sisteminin devreye girdiğini belirtti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03