Mavi Vatan Ne Zaman Başladı?

Son dönemlerde gerek Ege ve Doğu Akdeniz'de gerçekleşen olaylar, gerek Karadeniz'deki gerilimler Türkiye'nin çevresinde 'ateş çemberi'nin giderek kızışmasına sebep oluyor oluyor. Donanmanın bugüne kadarki en büyük tatbikatı olacak Mavi Vatan, 27 Şubat-8 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi.

Gündem 16.12.2020, 20:54 17.12.2020, 19:43 İrem Durak
Mavi Vatan Ne Zaman Başladı?

Mavi Vatan Ne Zaman Başladı?

Son dönemlerde gerek Ege ve Doğu Akdeniz'de gerçekleşen olaylar, gerek Karadeniz'deki gerilimler Türkiye'nin çevresinde 'ateş çemberi'nin giderek kızışmasına sebep oluyor oluyor. Donanmanın bugüne kadarki en büyük tatbikatı olacak Mavi Vatan, 27 Şubat-8 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi. Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, tatbikatın önemini vurgulayarak, "Silahlı kuvvetlerin ilk görevi savaşmak değil, caydırmaktır. Mavi Vatan, hem bizim zayıf bir zamanda geçtiğimiz düşüncesi ile üzerimize planlar kuranlara, hem de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere TSK'yı ele geçirdiklerini zanneden FETÖ'cülere en büyük ve en net cevaptır.” Dedi.

Türkiye'nin son zamanlarda yalnızca içeride maruz bırakıldığı saldırılar değil, yakınında yaşanan gelişmeler de ülkemizin niçin çok güçlü bir ordu ve donanıma sahip olması gerektiğini açık bir şekilde gösterdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kara, hava ve denizde adeta gövde gösterisi yapmış olduğu tatbikatların bu döneme rastlamasının 'tesadüf' olamayacağı ifade edildi. Peki Mavi Vatan ne zaman başladı?

Tatbikatın Adı Dahi Büyük Anlam İfade Ediyor

FETÖ'nün Balyoz kumpasının mağdurlarından emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, yapmış olduğu açıklamalarda tatbikatın adının bile son derece dikkatle seçildiğine ve derin anlamlar ifade ettiğini söyledi.

"Mavi Vatan, Türkiye'nin ilgi ile etki alanının altındaki deniz bölgesini vurguluyor. Yani tatbikatın adındaki sembol değer ile gerçek değer oldukça örtüşüyor" şeklinde konuşan Kutluk, "Bu adı seçen arkadaşları da tebrik ediyorum" ifadesine yer verdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tatbikatlarının geçmiş yıllarda da geniş kapsamlı yapıldığını fakat ilk defa bu kadar büyük bir tatbikat yapıldığını belirten Kutluk, şu şekilde devam etti:

"Bunu gerçekleştirebilmeniz için muharebe altyapınızın oldukça gelişmiş olması gerek. Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığından muharip ve yardımcı sınıf gemilerle deniz-hava vasıtaları, SAT ve SAS timleriyle Kara Kuvvetleri, kıyı birlikleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları katılacak. Toplamda 90 bin kişilik bir katılımdan bahsediliyor. Bu ne demek? Deniz Kuvvetleri, elindeki bütün unsurları kullanıyor demek." Şeklinde konuştu. Mavi Vatan ne zaman başladı, neyi hedefliyor gibi sorular da gecikmedi.

Mavi Vatan Tatbikatı Neyi Hedefliyor?

Tatbikatın hedefini 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sahip olduğu 'caydırıcılık' unsurunun pekiştirilmesi" olarak ifade eden Kutluk, şunları ekledi: Caydırıcılık, TSK'nın en önemli görevlerinden. Öncelik herkesin zannettiği gibi savaşmak değil, savaşı önlemek. Savaşa engel olmanın en önemli yollarından biri de caydırıcı olmaktır.

Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, FETÖ'nün özellikle deniz kuvvetlerini hedef göstermesine ve buralarda vermiş olduğu tahribata rağmen hala gemilerin denizlerde başarılı bir şekilde görevlendirildiğine işaret etti ve şu şekilde devam etti:

"Demek ki FETÖ, Deniz Kuvvetleri'nde hedeflerine ulaşamadı. FETÖ'den arındırılan, iyi eğitimler alan, FETÖ metre süzgecinden geçen personel görevinin başında yer alıyor.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11