Rahim Kanseri Nedir? Nasıl Oluşur?

Gündem 13.11.2023, 19:26 Sponsorlu icerik
Rahim Kanseri Nedir? Nasıl Oluşur?

Rahim Kanseri Nedir? Nasıl Oluşur?

Rahmin iç tabakası olan endometriumun hücrelerinde başlayan rahim kanseri olarak bilinir. Bu nedenle "endometriyal kanser" de denir. Anormal hücrelerin kontrolsüz büyümeye başlamasıyla kanser oluşur. Bu anormal hücreler rahmin iç tabakasında birikebilir ve rahim kanseri daha sonra komşu dokulara veya organlara yayılabilirler. Östrojen hormonunun vücutta aşırı miktarda bulunmasının endometriyal hücrelerin anormal büyümesine neden olabileceği düşünülmektedir, ancak rahim kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir.

Rahim Kanseri Kimlerde Görülür?

Rahim kanseri, özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın olmakla birlikte, her yaşta meydana gelebilir. Erken yaşta adet görmeye başlama veya geç menopoza girmek, bu kanser türünün riskini artıran bazı faktörlerdir.

Rahim Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

Rahim kanseri taraması, rahim kanserinin erken aşamalarında teşhis edilmesi için yardımcı olabilecek bir dizi test ve prosedürden oluşur. Bu tür bir taramanın bir parçası rutin pelvik muayenedir. Endometriyal dokudan alınan bir biyopsi de rahim kanseri teşhisi için kullanılır. Ultrasonografi, endometriyal tabakanın kalınlığını ölçmek ve rahim ve yumurtalıkları görüntülemek için kullanılabilir. Doktor, endometriyal tabakada anormal bir kalınlaşmaya tanık olursa, daha kapsamlı testler yapmaya karar verebilir. Bu testler, histeroskopi gibi daha ileri tanı prosedürlerinin yapılmasını içerebilir.

Diz Artroskopisi Nedir?

Diz artroskopisi, diz ekleminin içini inceleyen bir cerrahi prosedürdür. Bu işlem sırasında, dizdeki küçük kesiklerden birine küçük bir kamera olan artroskop yerleştirilir ve diz artroskopisi sadece tanı için değil, aynı zamanda yırtık menisküs, anterior krusiyat bağı yaralanmaları ve eklem kıkırdağında hasar gibi ortopedik sorunları tedavi etmek için de kullanılabilir. Geleneksel açık cerrahi ile karşılaştırıldığında, bu işlem daha az invazivdir ve genellikle daha hızlı iyileşme süreleriyle sonuçlanır.

Diz Artroskopisi Neden Uygulanır?

Çeşitli diz sorunları, diz artroskopisi ile tedavi edilir. Diz ağrısı, şişlik veya hasar için kullanılabilir. Diz kıkırdağında hasar, yırtık menisküs, bağ yaralanmaları ve kemik kırıkları gibi sorunların tedavisinde artroskopik cerrahi kullanılır. Dizde serbest parçacıkların (kıkırdak veya kemik parçaları) varlığı durumunda, bu parçacıkları çıkarmak için de kullanılır. Ek olarak, eklem iltihabını değerlendirmek ve tedavi etmek için de kullanılabilir.

Diz Artroskopisi Niçin Gereklidir?

Dizdeki belirli sorunları doğrudan görselleştirmek ve tedavi etmek için diz artroskopisi gereklidir. Dizin MR görüntüleme gibi diğer tanı tekniklerinin değerlendirilmesi, sorunun tam olarak ne olduğunu belirlemede genellikle yetersiz kalabilir. Artroskopi yöntemi, cerrahın eklem içindeki yapıları doğrudan görmesini sağlar ve böylece daha doğru bir tanı koymasına yardımcı olur.

Geleneksel açık cerrahiye göre daha az invaziv bir yöntem olduğundan, hastalar genellikle daha hızlı iyileşir, daha az ağrı yaşar ve daha kısa süreli hastane kalışı gerekebilir. Bu faydalar, diz artroskopisinin sıklıkla tercih edilen bir tedavi seçeneği olduğunu göstermektedir.

Diz Artroskopisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Modern ortopedi ve travmatolojide sıkça kullanılan minimal invaziv bir cerrahi yöntem diz artroskopisidir. Cerrah, aletlere ve kameraya yerleştirilmiş ince bir tüp olan artroskop aracılığıyla diz eklemini ve etrafındaki yapıları doğrudan görebilir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 01 Mayıs 2024
İmsak 04:05
Güneş 05:42
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:50
Yatsı 21:20