Sosyal Medyada Para Kazanan Herkese Vergi Kesintileri

Ülkemizde bir süre önce üzerinde çalışılmaya başlanan Vergi Reformu Paketi'nin öne çıkan detayları belirlendi.

Gündem 25.09.2021, 22:37 İrem Durak
Sosyal Medyada Para Kazanan Herkese Vergi Kesintileri

Sosyal Medyada Para Kazanan Herkese Vergi Kesintileri

Ülkemizde bir süre önce üzerinde çalışılmaya başlanan Vergi Reformu Paketi'nin öne çıkan detayları belirlendi. Önümüzdeki hafta yasalaştırılması beklenen düzenleme sayesinde sosyal medyadan para kazanan herkese yüzde 15 vergi getirilmesi maddesi dikkat topluyor.

Günümüzde hem ülkemizde hem de dünya genelinde çok fazla sayıda sosyal medya 'influencer'ı yer alıyor. Buradan ek gelir sağlayan ya da geçimlerini tamamıyla bu şekilde geçiren bu şahıslar, platformun ülkemizde dikkate alınmasından sonra vergi mükellefi olmuştu.

Şu andaysa yapılan son düzenlemeyle beraber bu kişilere yüzde 15 vergi getirilmesi gündemde yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalışmış oldukları Vergi Reformu Paketi’yle gelen bu vergi, yalnızca YouTuber’ları değil, sanal ortamda para kazanan herkesi yakından ilgilendiriyor. Yakında TBMM'ye gönderilecek olan düzenlemenin detayları şöyle:

7/24 hizmet veren Dijital Vergi Dairesi geliyor:

Vergi Reform Paketi’ndeki düzenlemelerin işleyişi, Dijital Vergi Dairesi üzerinden denetlenmiş olacak. Yani sistemin kalbinde bu dijital kurumun yattığını söylemek mümkün. Bu sistemle beraber dijital alana, yani elektronik defter ve elektronik belge uygulamalarına dahil edilmesi beklenen vergi mükellefi grupları kademeli olarak yükseltilecek.

7/24 hizmet verecek olan Dijital Vergi Dairesi’nde bir de Dijital Vergi Asistanı sistemi yer alacak. Dijital Vergi Denetimi Sistemi geliştirilecek ve gerçekleştirilen işlemlerin süreleri azalacak. Aynı şekilde denetim ve inceleme işlemleri de dijital ortamda gerçekleştirilecek.

Maliye Bakanlığı, Dijital Vergi Dairesi'nin yazılımlarını hizmet alımı yaptırabilecek. Söz konusu bu yazılımları Bakanlık adına gerçekleştiren şirket çalışanları, devlet memurları ile aynı sorumluluğu taşıyacak. Bu nedenle vergi mükelleflerinin ya da mükellefle alakalı kişilerin mahremiyet kapsamında bulunan bilgilerinin açıklanması, bu şirket çalışanları için de vergi suçu sayılmış olacak.

Sosyal medya gelirlerinin vergisi ne şekilde alınacak?

Bu noktada başta YouTuber’lar olmak üzere sanal ortamda para kazanan tüm bireylerden yüzde 15 vergi kesilmesi sağlanacak.

Eğer bu kişiler, daha önceki düzenlemeler çerçevesinde yayınlanan reklamlar sebebiyle vergi mükellefi olmuşlarsa, ayrıca vergilendirilmiş olacak.

Defter tutma zorunluluğu olmayacak.

Sosyal medya platformlarında ders verenler ve yemek programı gerçekleştiren kişilerin belli bir izleyici sayısına ulaşanları izlenmiş olacak.

Google ya da YouTube tarafından ödeme yapılanlardan bu ödemenin vergisinin kesilmesi sağlanacak.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01