Türkiye'deki aşı karşıtlarına yönelik araştırma sonuçlandı

Türkiye'de koronavirüs aşıları ile alakalı olarak yapılan bir araştırma, insanların aşıyı ve COVID-19 salgınını pek de önemsemediğini ortaya çıkardı.

Gündem 08.10.2021, 16:19 08.10.2021, 16:23 İrem Durak
Türkiye'deki aşı karşıtlarına yönelik araştırma sonuçlandı

Türkiye'deki aşı karşıtlarına yönelik araştırma sonuçlandı

Türkiye'de koronavirüs aşıları ile alakalı olarak yapılan bir araştırma, insanların aşıyı ve COVID-19 salgınını pek de önemsemediğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 14'lük bölümü, net bir biçimde aşının etkinliğine inanmıyor.

MAK Danışmanlık, ülkemizde bulunan insanların koronavirüs aşısına ne şekilde baktıklarının irdelendiği bir araştırma yaptı. "Türkiye Geneli COVID-19 Aşısına Toplumsal Bakış" başlıklı araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. 67 ilde 5.700 katılımcıyla yapılan araştırma, toplumsal bağışıklığa ulaşmamız adına oldukça zor zamanlar geçireceğimizi gözler önüne seriyor. Dilerseniz hemen; o araştırmanın sonuçlarına birlikte bakalım.

Yapılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde 14'ü, aşının hiçbir şekilde işe yaramadığını düşünerek, net olarak aşı karşıtlığı yaptığını belirtiyor. Sadece bu oran bile Türkiye'deki toplumsal bağışıklığın yüzde 86'nın üstüne çıkamayacağının açık bir göstergesi oluyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 14'üne göre aşı yaptırmamak ile virüsün yayılması arasında bir bağ olduğunu sanmıyor. Yine yüzde 14'lük bir bölüm koronavirüsün hayatımızı tehdit edecek kadar önemli olduğuna inanmıyor.

Önlemlere karşı çıkılıyor

Ankete katılanların yüzde 24'ü, koronavirüs kısıtlamalarına karşı duruyor. Bu insanlara göre aşı yaptırmamış insanların belirli yerlere alınmaması ya da farklı zorluklarla karşı karşıya kalması, doğru bir yaklaşım değil. Ayrıca; ankete katılan bireylerin yüzde 41 gibi bir bölümü kısıtlamaların yararlı olduğuna da inanmıyor. Öte yandan; katılımcıların verdiği cevaplar, Türkiye'de koronavirüse yakalanan kişi sayısının açıklananların çok daha fazla olduğunu belirtiyor.

MAK Danışmanlık, araştırma içeriği olarak Türkiye'de uygulanan aşılardan da bahsetti. Bu bağlamda; katılımcıların yüzde 50'si Sinovac'ı geleneksel üretim tekniğine sahip olmasından ötürü BioNTech'ten güvenli buluyor. Fakat katılımcıların yüzde 30'una göre Sinovac'ın test süreci yeterli olmamıştı. Bu durumu BioNTech için düşünenlerin oranı ise yüzde 50.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35