Türkiye İle Ermenistan Arasında Sınır Kapıları Açılacak Mı?

"Eğer Ermenistan bu süreci olumlu bir şekilde geliştirecek olursa, bizler kapalı olarak bulunan kapılarımızı da Ermenistan'a açarız... Bu durumda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde de yeni bir sayfa açılabilir."

Gündem 16.12.2020, 17:26 İrem Durak
Türkiye İle Ermenistan Arasında Sınır Kapıları Açılacak Mı?

Türkiye İle Ermenistan Arasında Sınır Kapıları Açılacak Mı?

"Eğer Ermenistan bu süreci olumlu bir şekilde geliştirecek olursa, bizler kapalı olarak bulunan kapılarımızı da Ermenistan'a açarız... Bu durumda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde de yeni bir sayfa açılabilir."

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 9 Kasım tarihinde imzalanan ateşkes anlaşmasının üzerinden tam bir ay sonra, 27 senedir kapalı olarak bulunan sınırların açılması adına ilk olumlu adım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Buna göre akıllarda Türkiye ile Ermenistan arasında sınır kapıları açılacak mı? Sorusu yer almaya başladı.

1991 yılında Ermenistan, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettiği zaman, bağımsız cumhuriyetini tanıyan ilk ülke Türkiye’ydi. Yalnızca iki sene sonra, Ermenistan'ın Azerbaycan toprağı olarak bulunan Dağlık Karabağ'ı işgal etmesi ile birlikte Türkiye, bağımsızlık ilanı ile kucak açmış olduğu Ermenistan ile sınırlarını kapatmıştı. Diplomatik ilişkiler de askıya alınmıştı. İlişkilerin normalleşmesi adına tek koşul olarak da Dağlık Karabağ'dan Ermeni askerlerin çekilmesi istendi. Dağlık Karabağ işgali devam ederken Erivan ile Ankara arasında çeşitli yakınlaşma çabaları görülse de, Azerbaycan'ın tepkisi ile karşılıklı istenilen tavizlere razı olunmaması, her defasında süreci tıkadı. İşgal alanında da 27 senedir uzlaşma masasında bir türlü anlaşılamayan son, savaş ile geldi.

27 Eylül'de başlayan çatışmaların sonucunda da, 9 Kasım günü Ermenistan yenildiğini kabul etti. Dağlık Karabağ çevresinde bulunan yedi rayondan çekilerek barış istedi. Dağlık Karabağ'da da bunun üzerine Rusya barış gücü olarak görev almaya başladı. İşgalin bitmesinin üstünden tam bir ay geçtikten sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gelip "Zafer Geçit Töreni"ne katılım sağladı.

Dönüş zamanında da Erdoğan, öncesinde Ermenistan ile kapıların tekrardan açılabileceğinin sinyalini verdi; sonra da Azerbaycan lideri İlham Aliyev'in de, ateşkes anlaşmasının arabulucusu olan Rusya'nın da buna olumlu baktığını belirtti: "Sayın Putin buna olumlu yönde yaklaşıyor. Aramızdaki telefon konuşmasında, benim kanaatimin ne yönde olacağını sordu. Ben de 'Sayın İlham Aliyev buna olumlu yaklaştıktan sonra benim tarafımdan da buna olumlu yaklaşmak önemlidir' dedim. Sayın Putin de bundan çok çok memnun oldu. İlham Aliyev kardeşimiz de 'Siz ne derseniz ben ona uyarım' dedi. Bu şekilde mutabık kaldık."

Peki kapıların yeniden açılması nasıl mümkün olacak? Türkiye'nin şartları neler?

Öncelikli olarak 9 Kasım'da imzalanan şartların hayata geçirilmesi gerekir. Sonrasında Türkiye ile Ermenistan arasında sınır kapıları açılacak mı sorusu cevap bulacak.

Türk diplomatlar bunun için öncelikli olarak ateşkes şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Olumlu yönde gelişmeler olursa eğer bölgenin istikrarı olumlu etkilenecektir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11